Ruotsin Andersson sanoo olevansa toiveikas, että Nato-kiista Turkin kanssa ratkeaa pian

Naton huippu­kokous alkaa tiistaina. Presidentti Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin Nato-tarkkailijaryhmän senaattoreita maanantaina Helsingissä. Senaattorit ilmaisivat vahvan tukensa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson puhui tiedotustilaisuudessa Brysselissä Madridin huippukokouksen aattona maanantaina.

27.6. 13:12 | Päivitetty 27.6. 19:20

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin Nato-tarkkailijaryhmän demokraatti- ja republikaani­senaattoreita Helsingissä maanantaina iltapäivällä.

Presidentti Niinistö ja yhdysvaltalaissenaattorit keskustelivat tapaamisessaan ajankohtaisesta turvallisuus­poliittisesta tilanteesta, Madridissa tiistaina alkavan Nato-huippukokouksen pääaiheista sekä Suomen Nato-jäsenyydestä. Tapaamiseen osallistuivat senaattorit Jeanne Shaheen, Chris Coons, Joni Ernst, Deb Fischer ja Roy Blunt.

Senaattorien vierailua Suomeen isännöi Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö.

Maanantaina illalla oman tiedotustilaisuutensa pitivät myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa toiveikas, että ratkaisu Nato-kiistaan Turkin kanssa löytyy nopeasti.

”Puhuin lauantaina [Turkin presidentti Recep Tayyip] Erdoğanin kanssa puhelimessa. Keskustelu sujui hyvässä hengessä”, Andersson sanoi.

Hän kertoi myös, että Ruotsi aikoo Nato-jäsenmaanakin puolustaa koko Euroopan, mukaan lukien Turkin, turvallisuutta.

”Ruotsi jatkaa terrorismin vastaista työtään. Me emme ole nyt emmekä jatkossa turvasatama, jossa terroristit voivat toimia”, Andersson sanoi.

Niinistö kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että tuki Suomen Nato-jäsenyydelle on ollut merkittävää: valtaosa, yli 80 prosenttia yhdysvaltalaissenaattoreista tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

”Nato yhdistää kansakuntia”, Niinistö totesi.

Myös demokraattisenaattori Shaheen kertoi Yhdysvaltojen tukevan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

”Olemme tyytyväisiä siitä, että Nato-jäsenmaiden ensireaktio Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksiin oli positiivinen, myös Turkin”, Shaheen sanoi.

Suomi ja Ruotsi ovat demokratioita, jotka jakavat Naton arvot ja tuovat osaamista sotilasliittoon, Shaheen sanoi. Suomen pitkä kokemus Venäjän rajanaapurina hyödyttää senaattorin mukaan Natoa tulevaisuudessa. Niinistö puolestaan kertoi Suomen ja Ruotsin lisäävän omaa turvallisuuttaan liittymällä Natoon.

Medialle Niinistö kertoi neuvottelutilanteen Turkin kanssa "näyttävän jo jonkin verran paremmalta” kuin viikko sitten. Tätä hän perusteli sillä, että aiemmin neuvotteluissa Turkin kanssa oli viikkojen tauko, mutta viime aikoina Turkki ei ole peruuttanut tapaamisia.

”Joten siitä päätellen on ainakin yritystä”, Niinistö sanoi.

Minkäänlaisen sopimuksen syntymistä Niinistö ei kuitenkaan lähtenyt ennustamaan.

Niinistö arvioi, että Turkki on esittänyt yksilöidympiä vaatimuksia Ruotsille, kun taas Suomen osalta on puhuttu yleisemmin terrorismin vastaisen toiminnan tehostamisesta.

Niinistön mukaan Suomella on Turkin vaatimusten suhteen selkeä tilanne: Suomelle ei ole avoimia luovutuspyyntöjä, ja terrorismin torjuntaa koskevat lait ja käytännöt vastaavat muita Nato-maita. Presidentti totesi, että Turkin on mahdotonta vaatia Suomelta enemmän kuin muilta Nato-mailta, eikä poliittinen kenttä voi Suomessa puuttua tuomioistuinten toimintaan.

”Täytyy muistaa, että Naton keskeinen periaate on se, että ovet ovat auki niille, jotka kriteerit täyttävät, ja Suomi ja Ruotsi täyttävät”, Niinistö sanoi.

Jäsenyysneuvotteluja jatketaan Niinistön mukaan ”tiiviisti – niin tiiviisti kuin keskustelukumppania löytyy”.

Turkin on epäilty suunnanneen vaatimuksensa Suomen ja Ruotsin sijaan epäsuorasti Yhdysvalloille. Kysyttäessä, onko Turkki esittänyt Yhdysvalloille vaatimuksia asian suhteen, oli senaattori Shaheenin vastaus lyhyt ja ytimekäs:

”Ei minun tietääkseni.”

Niinistö matkustaa Naton huippukokoukseen Madridiin 28.–30. kesäkuuta 2022 ja toimii Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana.

Tiistaina Niinistön on tarkoitus tavata yhdessä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin, Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat