Abortin saamista todennäköisesti helpotetaan Suomessa: eduskunta tekee päätöksiä syksyllä

Enemmistön tuki näyttää sosiaali- ja terveysvaliokunnassa löytyvän ainakin sille, että abortin saamiseksi riittäisi vastaisuudessa yhden lääkärin puoltava arvio. Nykyisin lausunto vaaditaan kahdelta lääkäriltä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa.

27.6. 13:20

Kansalaisaloite aborttilainsäädännön uudistamiseksi etenee eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintönsä valmiiksi näillä näkymin syyskuussa, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk). Tämän jälkeen asia etenee täysistuntoon päätettäväksi.

Kansalaisaloitteessa esitetään 1970-luvulta peräisin olevaan lainsäädäntöön lukuisia muutoksia. Aloite tuskin toteutuu sellaisenaan. Jotkut siinä esitetyistä muutoksista kuitenkin todennäköisesti etenevät nopeasti, arvioi valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok).

”Käsitykseni mukaan valiokunnan suuri enemmistö on sen kannalla, että lainsäädäntöä pitää joiltain osin jo nyt uudistaa. Jatkossa tarvittaisiin laajempi kokonaisuudistus, joka on isomman työn takana”, Laiho sanoo.

Laihon mukaan enemmistön tuki näyttää löytyvän ainakin sille, ettei abortin saamiseksi tarvitsisi vastaisuudessa kahden lääkärin erillisiä puoltavia lausuntoja.

”Tämä on selkein nopea muutostarve. Se sujuvoittaisi prosessia, että yhden lääkärin arvio riittäisi.”

Myös muista puolueista arvioidaan HS:lle, että valiokunnan enemmistö kannattaa kahden lausunnon vaatimuksesta luopumista.

Jo aiemmin Sdp, kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja nyt-liike ovat kertoneet kannattavansa kansalaisaloitteen tavoitteita. Keskustan ja perussuomalaisten eduskuntaryhmissä asiasta on ollut eriäviä näkemyksiä.

Ainoana eduskuntaryhmänä abortin saamisen helpottamista on vastustanut kristillisdemokraatit. Kristillisdemokraatit katsoo abortin vievän syntymättömältä lapselta oikeuden elämään.

”Aborttilakia tulisi uudistaa, mutta mielestäni aivan toiseen suuntaan kuin tässä aloitteessa: tukemaan lapsen oikeutta elämään ja turvaamaan hoitohenkilöstölle omantunnonvapaus”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi kansalaisaloitteen lähetekeskustelussa viime vuonna.

Jotkut kansanedustajat taas olisivat valmiita vieläkin pitemmälle meneviin muutoksiin kuin kansalaisaloitteessa esitetään. Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén kertoi sunnuntaina Twitterissä, että hänellä on valmiina lakialoite aborttioikeuden kirjaamisesta Suomen perustuslakiin. Sirén pohti, löytyisikö aloitteelle tukea kansanedustajien keskuudessa.

Aborttilainsäädäntö nousi julkiseen keskusteluun, koska Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina lähes 50 vuotta kansallisen aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat