Pääministeri Marin: ”Tärkeä askel” – Merkittävät poliitikot Suomessa ja ulkomailla kiittelevät Nato-sopua

Turkin kanssa saavutettu sopu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämisestä herätti vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Suomen presidentti Sauli Niinistö poistumassa asiakirjan allekirjoitustilaisuudesta.

28.6. 23:14

Myöhään tiistai-iltana julkistettu edistysaskel Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa on otettu ilolla vastaan niin Suomessa kuin ulkomailla.

Pääministeri Sanna Marin (sd), tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja useat muut eturivin poliitikot kommentoivat Turkin kanssa laadittua yhteisymmärrys­asiakirjaa pian sen allekirjoittamisen jälkeen viestipalvelu Twitterissä.

Marin ja Niinistö kutsuivat sopua tärkeäksi askeleeksi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) totesi, että matkaa määränpäähän on yhä, mutta työskentely tavoitteen eteen jatkuu.

”Tänään nähtiin diplomatian ja neuvotteluiden voima”, Kaikkonen kirjoitti.

Muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiittelivät neuvotteluihin osallistuneita sitkeästä työstä.

”Mahtavaa työtä TP Niinistö [tasavallan presidentti Niinistö] johdolla. Tie jäsenyysneuvotteluihin ja sitä kautta puolustusliittoon on nyt auki”, Orpo twiittasi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitti presidentti Niinistöä, Ruotsin pääministeriä Magdalena Anderssonia ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania neuvotteluiden rakentavasta hengestä, joka mahdollisti ”historiallisen päätöksen” syntymisen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden onnitteli Suomea, Ruotsia ja Turkkia yhteisymmärrykseen pääsystä.

Hän kutsui askelta ratkaisevaksi kohti maiden Nato-jäsenyyttä, joka ”vahvistaisi liittoumaamme sekä kollektiivista turvallisuuttamme”.

”Mikä hieno tapa aloittaa huippukokous”, Biden kirjoitti.

Onnittelut Suomi sai myös Viron pääministeriltä Kaja Kallakselta sekä Britannian pääministeriltä Boris Johnsonilta.

”Olen iloinen saadessani todistaa tätä merkittävää hetkeä”, Kallas sanoi Twitterissä. Britannian Johnsonin mielestä uutinen oli ”fantastinen”.

”Suomen ja Ruotsin jäsenyys tekee mahtavasta liittoumastamme turvallisemman ja vahvemman.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat