Naton uudessa strategiassa Venäjä on ”merkittävin ja suorin uhka” liittolaisten turvallisuudelle, Itä-Euroopan puolustus vahvistuu

Nato-maiden johtajat päättivät keskiviikkona muun muassa lisätuesta Ukrainalle. Osaa Itä-Euroopan taisteluosastoja kasvatetaan prikaatin kokoon.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden osallistui Naton huippukokoukseen Madridissa keskiviikkona.

29.6. 17:53

Nato-maiden johtajat hyväksyivät keskiviikkona Madridin huippukokouksessa liittokunnalle uuden strategian ja tekivät päätöksiä Itä-Euroopan puolustuksen vahvistamisesta. Ukrainalle päätettiin antaa niin ikään lisää tukea.

Päätöksillä liittokunta asemoi itseään viime vuosina, muun muassa Venäjän sotatoimien ja Kiinan vallan kasvun myötä voimakkaasti muuttuneeseen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

Uudessa strategiassa, viralliselta nimeltään strategisessa konseptissa, Venäjää kuvaillaan ”merkittävimpänä ja suorimpana uhkana” liittolaisten turvallisuudelle.

Edellisessä, vuonna 2010 hyväksytyssä strategiassa, Venäjä näyttäytyi vielä Naton strategisena kumppanina.

Kiina mainitaan strategiassa nyt ensimmäistä kertaa. Siitä puhutaan uhan sijaan haasteena.

”Kiinan julkituodut pyrkimykset ja pakottamistoimet haastavat etumme, turvallisuutemme ja arvomme”, strategiassa sanotaan.

Strategia on Naton toiseksi tärkein asiakirja Washingtonin liittymisasiakirjan jälkeen. Siinä linjataan Naton käsityksiä sen tehtävästä, painotuksista ja esimerkiksi turvallisuusympäristöstä.

Huomiota kiinnitetään nyt entistä selvemmin myös esimerkiksi ilmastonmuutokseen.

Ilmastonmuutosta kuvataan ”aikaamme määritteleväksi haasteeksi”, jolla on perustavanlaatuisia vaikutuksia liittolaisten turvallisuuteen.

Strategian ulkopuolella Nato järjestönä päätti leikata omia päästöjään 45 prosenttia 2030 mennessä ja siirtyä kohti nollapäästöjä vuoteen 2050 mennessä.

Strategiassa otetaan esiin myös Naton pohjoinen ulottuvuus toisin kuin aiemmin on tehty.

Arktiset alueet on perinteisesti haluttu pitää vähäisten jännitteiden alueena, eikä Natolla ole näille alueille erillistä strategiaa.

Nyt strategiassa sanotaan Venäjän varustautumiseen liittyen, että pohjoisilla alueilla Venäjän kyky häiritä liittolaisten vahvistuksia ja merenkulun vapautta Pohjois-Atlantilla on ”strateginen haaste”.

Nato teki tiistaina päätöksiä myös sen itäisten jäsenmaiden puolustuksen vahvistamisesta.

Itäisissä jäsenmaissa tarkoituksena on vahvistaa ainakin osaa nykyisistä taisteluosastoista prikaatin kokoon, eli noin 3 000–5 500 sotilaan määrään. Esimerkiksi Viron monikansallisen taisteluosaston koko on nyt noin 2 000 sotilasta.

Lisäksi sotatarvikkeita ja kalustoa on määrä sijoittaa näihin maihin ja ilmapuolustusta ja komentoelementtejä vahvistaa.

Nato-maat päättivät myös vahvistaa nopean toiminnan joukkojen kokoa nykyisestä noin 40 000:sta 300 000:een.

Lue lisää: Nato ilmoitti kahdeksan­kertaistavansa nopean toiminnan joukkonsa – Tätä se käytännössä tarkoittaa

Nato päätti Krimin valtauksen seurauksena perustaa taisteluosastoja (EFP) sen itäisiin jäsenmaihin. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan seurauksena niiden kokoa päätettiin jo keväällä kasvattaa ja niiden määrää lisätä neljästä kahdeksaan. Nyt koko siis kasvaa edelleen.

Uutta on, että uusissa puolustussuunnitelmissa Nato-maat osoittaisivat joukkojaan ennalta tiettyjen liittolaisten puolustamiseen. Esimerkiksi Saksa on jo tehnyt lupauksia Liettuan puolustuksen kasvattamiseksi.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan joukot toimivat yhteistyössä puolustettavan maan joukkojen kanssa ja tutustuvat näin paikallisiin oloihin ja esimerkiksi kalustoon, jota on sijoitettu näihin maihin.

Nato-maat päättivät myös Ukrainan tukemisesta edelleen ja tuomitsivat Venäjän hyökkäyssodan. Presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui kokouksessa videoyhteydellä.

Päätöksillä vahvistetaan julkilausuman mukaan ei-tappavien puolustustarvikkeiden toimituksia, parannetaan Ukrainan kyberpuolustusta ja resilienssiä sekä esimerkiksi tuetaan sen puolustuksen modernisointia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat