Yhdysvallat hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden – HS seuraa ratifiointia maa maalta

Jotta Suomesta tulisi Naton jäsen, tulee liittymispöytäkirjat ratifioida kaikkien Nato-maiden parlamenteissa. Grafiikka kertoo, miten asia etenee.

5.7. 13:15 | Päivitetty 4.8. 5:42

Jo yli kaksi kolmasosaa Nato-maista on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Viimeisin hyväksyjä on Yhdysvallat, jossa senaatti ratifioi jäsenyyden torstain vastaisena yönä.

Nato-maat allekirjoittivat Suomen ja Ruotsin niin sanotut liittymispöytäkirjat heinäkuun alussa Brysselissä. Ennen lopullista jäsenyyttä kaikkien 30 nykyisen jäsenmaan pitää vielä ratifioida eli vahvistaa liittymispöytäkirjat omien kansallisten käytäntöjensä mukaan.

HS seuraa ratifiointien etenemistä maittain tässä jutussa ja sen lopussa olevassa päivittyvässä taulukossa. Taulukkoa päivitetään sitä tahtia, kun ratifiointeja ja niihin liittyviä aikatauluja tulee HS:n tietoon.

HS päivittää taulukkoa sen mukaan, milloin maassa on tehty tosiasiallinen poliittinen päätös ratifioida Suomen jäsenyys. Lopullinen ratifioinnista tulee, kun maat toimittavat ratifiointiasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Osalla maista on ollut halu hyväksyä Suomen ja Ruotsin jäsenyys hyvin nopeasti.

Tanska, Kanada ja Norja ilmoittivat ratifioinnista heti samana päivänä kun liittymispöytäkirjat allekirjoitettiin.

Lue lisää: Suomen Nato-ratifiointi johti erikoiseen diplomaattiseen selkkaukseen, nopeuskiistan osapuolina Tanska ja Kanada

Pian tämän jälkeen jäsenyyden vahvistivat Islanti, Viro, Albania ja Saksa.

Ennen kuin Suomen ja Ruotsin jäsenyydet on ratifioitu, maat ovat niin sanottuja tarkkailijajäseniä.

Tämä tarkoittaa muun muassa, että ne pääsevät läsnäolo- ja puheoikeudella mukaan Naton kokouksiin lukuun ottamatta ydinaseita koskevaa suunnittelua.

Äänioikeutta niillä ei luonnollisesti myöskään ole ennen kuin varsinaisina jäseninä.

Maat pääsevät kuitenkin nykyistä syvemmin mukaan Naton toimintaan ja voivat aloittaa keskustelut oman jäsenyytensä varsinaisesta sisällöstä.

Oikaisu 6.7. kello 15.35: Suomen jäsenyyden ratifioi virallisesti ensimmäisenä Kanada, joka talletti asiakirjansa ensimmäisenä Washingtonissa. Artikkelissa kerrottiin aiemmin ensimmäiseksi ratifioijaksi Tanska.

Oikaisu 9.7. kello 20.00: Toisin kuin jutussa ja grafiikassa aiemmin väitettiin, Puola ei ole vielä lopullisesti ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyttä. Ratifiointiasiakirjat on hyväksynyt vasta maan parlamentin alahuone 7. heinäkuuta.

Oikaisu 13.7. kello 11.16: Lisätty Puola ratifioineiden maiden joukkoon. HS päivittää taulukkoa sen mukaan, milloin maassa on tehty tosiasiallinen poliittinen päätös ratifioida Suomen jäsenyys. Puolassa tämä oli parlamentin alahuoneen päätös.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat