Eduskunnan vaikea kiista itärajan sulkemisesta ratkesi, oppositio juhlii: ”Isänmaan turvallisuuden kannalta suuri voitto”

Kokoomus ja perussuomalaiset katsovat saaneensa hallintovaliokunnan mietintöön yksiselitteiset kirjaukset, jotka varmistavat, että Suomen itäraja voidaan tarvittaessa sulkea kokonaan turvapaikanhakijoilta.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps) piti lopputulosta osoituksena siitä että oppositiosta voi vaikuttaa.

30.6. 15:49 | Päivitetty 30.6. 21:44

Eduskunnan hallintovaliokunta sai torstai-iltana valmiiksi mietintönsä rajavartiolain uudistuksesta. Aamulla alkanut kokous venyi poikkeuksellisen pitkäksi, sillä kysymys itärajan sulkemisesta on jakanut puolueita pitkään. Mietinnöstä tuli kuitenkin yksimielinen, eli sen takana ovat kaikki puolueet.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus juhlivat lopputulosta suurena voittonaan. Ne katsovat onnistuneensa ajamaan valiokunnassa hallituksen esitykseen muutosesityksiä, jotka mahdollistavat itärajan tosiasiallisen sulkemisen turvapaikanhakijoilta Suomeen kohdistuvan hybridioperaation vuoksi. Eduskunnan on määrä äänestää lainmuutoksesta ensi viikolla.

”Tämä oli isänmaan turvallisuuden kannalta suuri voitto. Kun alkuperäinen hallituksen esitys olisi ollut voimaton estämään vihamielistä hybridivaikuttamista, meidän oli pysyttävä tiukkana”, sanoo hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps) tiedotteessa.

”Kokoomuksen jo kauan vaatima rajapykälä vieraan valtion vihamielistä vaikuttamista vastaan saadaan siis nyt maaliin”, arvioi puolestaan kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman.

Myös pääministeripuolue Sdp:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma kiitteli sopua Twitterissä torstai-iltana.

”Olennaisin asia on, että raja on mahdollista tarvittaessa sulkea ja pakottavissa tilanteissa kansainvälisen suojelun hakemusten vastaanotto voidaan keskittää paikkaan, jonka ei tarvitse sijaita maarajalla.”

Kyse on monimutkaisesta vyyhdestä, jossa kansanedustajat ovat punninneet vastakkain yhtäältä Suomen mahdollisuuksia vastata hybridioperaatioon rajoillaan ja toisaalta kansainvälisissä sopimuksissa turvattua oikeutta hakea turvapaikkaa. Perusoikeuksien turvaamista ovat olleet huolissaan etenkin vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Hallitus on esittänyt rajavartiolakiin täsmennystä, jonka mukaan poikkeuksellisessa tilanteessa mahdollisuus hakea turvapaikkaa voitaisiin keskittää vain yhdelle rajanylityspaikalle. Hallintovaliokunta tulkitsee, että erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa turvapaikanhaun voisi keskittää esimerkiksi vain Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Oppositiopuolueet kuitenkin pelkäsivät, että tosiasiassa rajan sulkeminen ei onnistuisi, vaan turvapaikkaa voisi keskittämisestä huolimatta hakea mistä tahansa Suomen rajalta.

Hallituksen esityksen perusteluissa nimittäin sanotaan, että mikäli fyysisistä rajaesteistä tai rajavartioiden käskyistä huolimatta henkilö ilmoittaisi halunsa hakea turvapaikkaa, hänen asiansa on otettava käsittelyyn.

”Sääntely ei siten mahdollistaisi kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelemättä jättämistä, jos henkilö on esittänyt hakemuksen Suomen viranomaiselle Suomen rajalla, alueella tai kauttakulkualueella”, perusteluissa sanotaan.

Hallintovaliokunta esittää eduskunnan tiedotteen mukaan lakiesitykseen lisäystä, jonka mukaan turvapaikkaa voi hakea vain auki olevalta rajanylityspaikalta.

”Valiokunta ehdottaa pykälään lisättäväksi uuden 3 momentin, jossa säädetään nimenomaisesti siitä, että jos valtioneuvosto on tehnyt 2 momentissa tarkoitetun päätöksen, kansainvälistä suojelua voi hakea Suomen valtakunnanrajalla vain sellaisessa rajanylityspaikassa, johon kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty. Tästä voidaan kuitenkin yksittäisessä tapauksessa poiketa ottaen huomioon lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet”, tiedotteessa sanotaan.

Oppositio on ollut huolissaan myös siitä, voivatko rajavartijat tarvittaessa voimakeinoin käännyttää turvapaikanhakijoita, jos nämä pyrkivät rauhanomaisesti rajan yli jostain muualta kuin avoimelta raja-asemalta. Kokoomuksen Vestmanin mukaan tähänkin huoleen saatiin vastaus.

”Mietinnön mukaan rajamiehet voivat tarvittaessa fyysistä voimaa käyttämällä estää laittomat maastorajan ylitykset hybridioperaation tilanteessa. Myös silloin, kun rajan yli yritetään tulla rauhanomaisesti. Tämä tarkoittaa, että raja voidaan myös tosiasiassa sulkea”, Vestman kirjoitti Twitterissä torstai-iltana.

Ennen mietinnön valmistumista oppositiopuolueet sanoivat haluavansa lähettää Venäjälle selvän viestin siitä, että suurta määrää turvapaikanhakijoita on turha kyydittää Suomen rajoille, sillä rajat menisivät kiinni.

Hallituspuolueista taas vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp ovat painottaneet, että kansainvälisistä sopimuksista tulee pitää kiinni eikä turvapaikanhakua voi kokonaan estää.

Sdp ja keskusta olivat halukkaampia taipumaan oppositiopuolueiden kannalle, mutta toisaalta hallitusrivien repeäminen olisi poliittisesti vaikeaa. Lopulta kiista kuitenkin ratkesi, ja mietinnöstä tuli yksimielinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat