Erdoğan rikkoi Madridin kokouksen konsensuksen, uhkaa jälleen estää Suomen ja Ruotsin jäsenyyden Natossa

Turkin mukaan tiistaina allekirjoitettu yhteisymmärrysasiakirja velvoittaa Suomea ja Ruotsia palauttamaan kaikki Turkin vaatimat henkilöt Turkkiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti tiedotustilaisuuden Naton huippukokouksessa Madridissa sen päätöspäivänä torstaina.

30.6. 19:59

Madridissa järjestetyn Naton huippukokouksen ehkäpä käytetyin sana oli ”yhtenäisyys”.

Valtiojohtaja toisensa perään korosti sitä, kuinka Madridin kokous ja esimerkiksi sen aikana esitetty kutsu Suomelle ja Ruotsille liittyä sotilasliiton jäseniksi on ollut osoitus siitä, kuinka yhtenäisenä Nato pystyy toimimaan.

Tämä linja koki kuitenkin täyskäännöksen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti viimeisenä kokouspäivänä torstaina koko kokouksen viimeisen tiedotustilaisuuden.

Erdoğan uhkasi pysäyttää Suomen ja Ruotsin aikeet liittyä Natoon maiden jäsenyyksiä ratifioitaessa, jos nämä eivät noudata Turkin näkemyksiä siitä, mitä maiden välisessä yhteisymmärrys­asiakirjassa on sovittu.

”Teidän täytyy pitää lupauksenne, sitten Turkkikin pitää lupauksensa”, Erdoğan totesi tulkkauksen mukaan.

Hän uhkasi, että jos Suomi ja Ruotsi eivät toimi asiakirjan mukaisesti, maiden Nato-jäsenyyden edellytyksenä oleva liittymispöytäkirja ei koskaan päädy Turkin parlamenttiin ratifioitavaksi.

”Kaikki nämä terroristiorganisaatiot on pyyhittävä pois”, Erdogan sanoi mainiten nimeltä muun muassa PKK:n, YPG:n ja gülenistit, jotka mainitaan myös asiakirjassa.

Erdoğanin mukaan Natoon pääseminen ei ole helppo prosessi. Hän nosti tiedotustilaisuudessa esille, että esimerkiksi Pohjois-Makedonialla kesti 20 vuotta päästä jäseneksi.

”En sano, että näin tulee käymään, mutta ymmärrätte, mitä tarkoitan”, Erdoğan totesi.

Turkki jarrutti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyskeskusteluja toukokuun lopulta tämän viikon tiistaihin saakka.

Tiistaina Naton huippukokouksen alla järjestetyissä neuvotteluissa Turkki allekirjoitti yhdessä Suomen ja Ruotsin kanssa yhteisymmärrys­asiakirjan, jossa se sitoutui kannattamaan Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

Lue lisää: HS kävi läpi Turkin, Suomen ja Ruotsin ”yhteis­ymmärrys­asiakirjan”, tässä sen keskeinen sisältö

Tiedotustilaisuudessaan Erdoğan sanoi useaan kertaan vaativansa Suomea ja Ruotsia vain noudattamaan sitä, mitä asiakirjassa on sovittu.

Median useisiin kysymyksiin siitä, vaatiiko Turkki Suomelta ja Ruotsilta jotain enemmän, hän ei suoraan vastannut.

Toisaalta Erdoğan kuitenkin väitti, että Suomi ja Ruotsi ovat yhteisymmärrys­asiakirjassa sitoutuneet luovuttamaan Turkkiin kaikki Turkin vaatimat henkilöt.

Tästä asiakirjassa ei kuitenkaan sovittu: siinä puhutaan vain Turkin luovutuspyyntöjen perusteellisesta käsittelystä, ei niiden toteuttamisesta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ovat korostaneet, että asiakirja ei vaadi Suomelta muutoksia lainsäädäntöön tai siihen linjaan, millä Suomi käsittelee Turkin luovutuspyyntöjä.

Kun Erdoğanille tiedotustilaisuudessa huomautettiin tästä, hän kiersi kysymyksen ja vetosi muun muassa neuvottelujen aikana käytyihin keskusteluihin.

”Tärkeää on, mitä keskustelimme neuvottelujen aikana. Nämä 73 ihmistä... Ruotsi antoi meille tämän asiakirjan myötä lupauksen, että he päivittävät kantaansa ja suorittavat luovutukset”, Erdoğan totesi.

Toistaiseksi on epäselvää, mistä luku 73 on peräisin. Tähän saakka Turkin viran­omaiset ovat vaatineet 21 ihmistä palautettavaksi Ruotsista ja 12 Suomesta.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan Turkin oikeusministeri Bekir Bozdağ käytti näitä lukuja puheenvuoroissaan vielä keskiviikkona, vain päivää ennen Erdoğanin tiedotustilaisuutta.

Erdoğanilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös siitä, miten Turkin mukaan tulisi toimia tilanteissa, joissa Turkki näkee jonkun henkilön terroristina, mutta Suomi ja Ruotsi eivät.

Erdoğan sanoi Turkin esittävän tällaisissa tilanteissa vedenpitävät todisteet siitä, että Turkin terroristeina pitämät henkilöt ovat myös sitä.

”Me puhumme henkilöistä, jotka ovat tappaneet ihmisiä. Ja ei voi ajatella, että näillä henkilöillä ei olisi mitään tekemistä terrorismin kanssa”, Erdoğan totesi. ”Näiden todisteiden valossa nämä henkilöt pitää palauttaa.”

”Turkin tiedustelu ei koskaan vaatisi luovuttamaan ketään, jota vastaan ei olisi todisteita”, Erdoğan vakuutteli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat