Yhdysvaltain Biden: Putin halusi Naton suomettuvan, mutta sai natottuvan Suomen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehui Naton huippukokouksessa Madridissa pitämässään tiedotustilaisuudessa sekä Suomea että Ruotsia ja totesi näiden vahvistavan sotilasliittoa.

30.6. 22:35

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ylisti tiedotustilaisuudessaan Naton huippukokouksessa Madridissa kykyä reagoida muuttuneeseen turvallisuusympäristöön.

"Ennen sotaa sanoin [Vladimir] Putinille, että jos hän aloittaa sodan, Nato ei vain muutu vahvemmaksi, vaan myös yhtenäisemmäksi", Biden totesi puheessa.

Hänen mukaansa juuri tästä sotilasliiton Madridin huippukokous on todiste.

Bidenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin tavoitteli hyökkäyksellään Ukrainaan Naton ja lännen hajaantumista, mutta toisin kävi.

"Putin halusi Naton suomettuvan, mutta saikin natottuvan Suomen", Biden totesi.

Biden kehui puheessaan sekä Suomea että Ruotsia ja totesi näiden vahvistavan sotilasliittoa.

"Heillä on molemmilla vahvat armeijat", Biden kehui Suomea ja Ruotsia.

Biden muisteli tiedotustilaisuudessa myös presidentti Sauli Niinistön kanssa soitettua puhelua, jonka jälkeen Niinistö vieraili Valkoisessa talossa.

Bidenin mukaan Niinistö kysyi jo tässä tapaamisessa, tukeeko Yhdysvallat Suomen Nato-jäsenyyttä.

"Muistan, kun sain puhelun Suomen johtajalta, että voisiko hän tulla tapaamaan minua ja hän tuli seuraavana päivänä. Hän kysyi tuolloin, että tuenko hänen maansa liittymistä Natoon", Biden totesi.

Biden ja Niinistö soittivat tapaamisen aikana Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonille ja pyysivät tätä keskustelemaan heidän kanssaan Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Tiedotustilaisuudessa Biden myös totesi, ettei Yhdysvaltojen keskiviikkoinen ilmoitus pyrkiä myymään F-16-hävittäjiä Turkille liity siihen, että Turkki tiistaina päätti hyväksyä Suomen ja Ruotsin kutsumisen Naton jäseniksi.

Yhdysvaltain kansainvälisten turvallisuusasioiden apulaispuolustusministeri Celeste A. Wallander kommentoi keskiviikkona tiedotusvälineille, että Turkin vahva armeija on myös Naton etu ja ilmoitti tukevansa F-16-hävittäjien myymistä Turkille.

Biden kertoo uskovansa, että F-16-hävittäjien myynti Turkkiin toteutuu. Hän uskoi saavansa myös Yhdysvaltain kongressin siunauksen hävittäjäkaupalle.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa sanoneensa jo viime syyskuussa, että Turkille pitäisi myydä hävittäjiä. Hänen mukaansa keskiviikon ilmoitus hävittäjien myynnistä on vain osoitus siitä, että hän ei ole muuttanut mieltään.

"Kyseessä ei ollut quid pro quo [palvelus palveluksesta]", Biden sanoi kiistäen sen, että hävittäjät olisivat olleet vastalahja Suomen ja Ruotsin hyväksymisestä Natoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat