Haavisto: Turkin kanssa sovittu vain siitä, mitä on kirjattu asiakirjaan – yksilöistä tai luovutuslistoista ei keskusteltu

Puolan ulkoministeri keskustelee Suomessa muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Pekka Haavisto osallistui aiemmin tällä viikolla Naton huippukokoukseen Madridissa.

1.7. 13:10 | Päivitetty 1.7. 14:23

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) korostaa, että Turkin kanssa on sovittu vain siitä, mikä on kirjattu Suomen, Turkin ja Ruotsin allekirjoittamaan ”yhteisymmärrysasiakirjaan”.

Haavisto kertoi keskustelleensa Turkin ulkoministerin kanssa, ja maiden olevan yhtä mieltä siitä, että kaikki sovitus asiat on kirjattu asiakirjaan.

Turkin presidentti Recep Tayiip Erdoğan vaati torstaina Ruotsia ja Suomea luovuttamaan maan vaatimia ”terroristeja” ja esitti myös joukon muita vaatimuksia. Erdoğanin mukaan Turkki aikoo estää Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin eli hyväksymisen maan parlamentissa, ellei vaatimuksiin suostuta.

Haaviston mukaan Madridissa ei ole keskusteltu yksittäisistä ihmisistä eikä luovutuslistoista.

”Eikä sellaisia ole asiakirjassa”, Haavisto sanoi.

Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat tiistaina ”yhteisymmärryspöytäkirjaksi” kutsutun asiakirjan, jonka varjolla Turkki oli valmis edistämään Suomen ja Ruotsin hakemuksia ratifiointivaiheeseen asti.

Haavisto vastasi kysymyksiin tiedotustilaisuudessa yhdessä Puolan ulkoministerin Zbigniew Raun kanssa.

Rau lupasi tiedotustilaisuudessa Puolan ratifioivan Suomen Nato-jäsenyyden maansa parlamentissa niin nopeasti kuin mahdollista. Hän peräänkuulutti myös jatkuvaa monialaista tukea Venäjän hyökkäyksestä kärsivälle Ukrainalle.

Kysymykseen Turkin uhittelusta vastanneen Raun mukaan Puola odottaa yhä, että Suomen ja Ruotsin hakemuksista tulee ”kiistämätön menestys”.

Haaviston mukaan Naton liittymispöytäkirjan todennäköisesti tiistaina allekirjoittavat Suomi ja Ruotsi ovat nyt vastanneet Turkin huoliin omasta puolestaan. Hänen mukaansa Turkin huolia ei kuitenkaan ole osoitettu vain Suomelle ja Ruotsille.

”Sitten on laajempi kysymys siitä, mitä Nato voi tehdä”, Haavisto sanoi.

Haavistolta kysyttiin tilaisuudessa myös miten Suomi toimii, jos Turkki aikoo ratifioda vain Suomen jäsenyyden mutta jatkaa uhitteluaan Ruotsille. Haavisto korosti, että on tärkeää, että Suomi ja Ruotsi etenevät Natoon samaa tahtia.

”En näe, että tiemme tulisivat erkanemaan jatkossakaan”, Haavisto sanoi.

Rau tapasi Suomessa Haaviston lisäksi muun muassa presidentti Sauli Niinistön. Vierailun asialistalla ovat muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Euroopan turvallisuustilanne. Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) kanssa Raun oli määrä keskustella muun muassa EU:n ja Puolan välejä hiertävistä oikeusvaltiokysymyksistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat