Hallituksen työnhakumallille vaikea alku: lähes joka kolmas työtön on laiminlyönyt velvoitteen hakea työpaikkoja

Velvoitteen laiminlyönti johtaa ensin huomautukseen ja sitten työttömyysetuuden väliaikaiseen menettämiseen.

Asiakkaita te-toimistossa Pasilassa vuonna 2017.

1.7. 15:05

Lähes joka kolmas työtön työnhakija on laiminlyönyt velvoitteensa hakea oma-aloitteisesti työpaikkoja ja raportoida työnhausta sähköisessä palvelussa. Asia käy ilmi tilastoista, jotka työ- ja elinkeinoministeriö kokosi Helsingin Sanomien pyynnöstä.

Työnhakuvelvoite on osa hallituksen kehittämää ”pohjoismaista työvoimapalvelumallia”, joka tuli voimaan toukokuussa. Työttömät velvoitetaan uudessa mallissa hakemaan lähtökohtaisesti neljää työmahdollisuutta kuukaudessa.

Osalla työttömistä velvoite voidaan asettaa 1–3 työnhakuun kuukaudessa, ja joillekin velvoitetta ei aseteta lainkaan. Määrään vaikuttavat muun muassa työnhakijan työkyky, osaaminen ja koulutus sekä alueellisten työmarkkinoiden tilanne.

Velvoitteen laiminlyönti johtaa ensin huomautukseen ja sitten työttömyysetuuden väliaikaiseen menettämiseen.

Toukokuussa asetettiin yhteensä runsaat 22 000 sellaista työnhakuvelvoitetta, jotka tuli toteuttaa touko- tai kesäkuun aikana. Noin 70 prosenttia työttömistä täytti velvoitteen eli raportoi sähköiseen palveluun työllistymissuunnitelmassa edellytetyn vähimmäismäärän työnhakuja. Valtaosa työttömistä oli velvoitettu hakemaan vähintään neljää työpaikkaa.

Työtön päättää itse, mitä työpaikkoja tai muita työmahdollisuuksia hän hakee. Niiden tulisi kuitenkin olla sellaisia, että työnhakijalla on realistinen mahdollisuus saada paikka.

Uudistus tulee voimaan vaiheittain, ja suurelle osalle työttömistä ei ole vielä asetettu työnhakuvelvoitetta. Ministeriön kokoama tilasto-otanta kertoo siis vasta varsin alustavia tuloksia uudistuksen toteutumisesta.

On joka tapauksessa selvää, että hallituksessa työnhakuvelvoitteensa toteuttavien osuuden on toivottu asettuvan lähemmäksi sataa prosenttia kuin 70:tä prosenttia.

Ensimmäisestä työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä seuraa huomautus. Toisesta laiminlyönnistä voi seurata työttömyysetuuden katkaisu viideksi päiväksi ja kolmannesta laiminlyönnistä kymmeneksi päiväksi.

Neljännen rikkeen jälkeen oikeuden työttömyysturvaan voi menettää toistaiseksi.

Työttömyysetuutta maksetaan normaalisti keskimäärin 21,5 päivältä kuukaudessa. Jos etuuden maksu katkaistaan viideksi tai kymmeneksi päiväksi, voi kuukauden työttömyysetuus pienentyä lähes neljänneksen tai lähes puolet.

Pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin kuuluvat myös työvoimavirkailijoiden ja työnhakijoiden tapaamiset. Työnhakijaa tavataan etenkin työnhaun alkuvaiheessa aiempaa useammin.

Te-toimiston tai kunnan tulee järjestää henkilökohtainen tapaaminen työnhakijan kanssa kahden viikon välein ensimmäisten kolmen työttömyyskuukauden ajan.Työ- ja elinkeinoministeriön ensimmäisten tilastojen perusteella työttömien haastattelujen määrä kasvoikin toukokuussa selvästi vuodentakaisesta.

Te-toimistoihin on palkattu lisää työvoimaa haastattelujen toteuttamista varten.

Pohjoismainen työvoimapalvelumalli on yksi Sanna Marinin (sd) hallituksen keskeisistä työllisyystoimista. Valtiovarainministeriö on arvioinut uudistuksen tuovan noin 10 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat