Oodin drag-satutuntia etukäteen Twitterissä kritisoinut Riikka Purra tuomitsee tapahtuman häiriköinnin: ”Sen sijaan aikuisille kuuluvan ideologian pikkulapsille tuputtamisen kritisointi on todellakin sallittua”

Oodissa oli perjantaina alkamassa lapsille suunnattu drag-satutuokio, kun paikalle saapui aggressiivisesti huudelleita häiriköitä. ”En ymmärrä, miten aikuiset voivat käyttäytyä tuolla tavalla. Heitä pitäisi nyt hävettää, eikä niin vähääkään”, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi Oodin järjestämää drag-satutuokiota kaksi viikkoa sitten viestipalvelu Twitterissä. Purra eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. kesäkuuta.

1.7. 18:01 | Päivitetty 1.7. 18:33

HELSINGIN keskustakirjasto Oodissa oli perjantaina päivällä suuri poliisitehtävä. Paikalla oli kahdeksan poliisin yksikköä ja ainakin yksi moottoripyöräpoliisi.

Tapahtuma-aikaan Oodissa oli alkamassa lapsille suunnattu drag-satutuokio.

HS:n tietojen mukaan paikalla oli muutamia kymmeniä häiriköitä, jotka huutelivat aggressiivisesti, häiritsivät satutuntia ja jakoivat transvastaisia lentolehtisiä. Poliisi ja Oodin vartijat poistivat häiriköt Oodin tiloista. Kiinniottoja ei poliisin mukaan tehty.

Paikalla ollut Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) kertoi HS:lle, että juuri ennen tilaisuuden alkua paikalle saapui ”joukko ennakkoluuloisia aikuisia”, joilla hän kuvailee olleen ”hakaristejä ja papin liperit”.

Lue lisää: Aggressiivisesti huudelleet häiriköt ilmestyivät drag queenin vetämälle lasten satu­tunnille Oodissa – Laaja poliisitehtävä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi Oodin järjestämää drag-satutuokiota kaksi viikkoa sitten viestipalvelu Twitterissä. Hän liitti twiittinsä yhteyteen kuvakaappauksen satutuokion Facebook-tapahtumasta, josta sen ajankohta kävi ilmi.

Oodin ohjelmatietojen mukaan perjantaina järjestettiin kaksi satutuokiota, joista ensimmäinen oli suunnattu 1–5-vuotiaille ja toinen 6–10-vuotiaille.

Satujen kertojana toimi drag-artisti Gaylien 2000. Pride-viikkoon liittyvän satutuokion keskeisenä teemana oli moninaisuuden edistäminen ja itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on.

HS pyysi Purralta puhelinhaastattelua aiemmista lausunnoistaan nyt, kun hänen julkisesti kritisoimassaan lastentapahtumassa oli häiriköiviä aikuisia. Purra suostui vastaamaan HS:n kysymyksiin vain tekstiviestitse.

Hänen mukaansa kaikenlaisten laillisesti järjestettyjen tapahtumien häiritseminen on väärin ja mieltään voi osoittaa muualla yleisten sääntöjen mukaisesti. Tapahtuman luonnetta Purra kuitenkin arvostelee.

”Dragin, queerin tai muun aikuisille kuuluvan toiminnan ja ideologian pikkulapsille tuputtamisen kritisointi on sen sijaan todellakin sallittua ja kuuluu edelleen onneksi monien mielestä ns. terveeseen järkeen”, Purra kirjoittaa.

Hänen mukaansa näiden asioiden kritisointi ei kuitenkaan ole missään yhteydessä tilaisuutta häiriköineiden ihmisten toimintaan saati esimerkiksi sukupuolivähemmistöjä vastaan kohdistettuihin äärimmäisiin tekoihin, kuten hiljattain Norjan Oslossa homobaarin ulkopuolella tapahtuneeseen ammuskeluun, jossa kaksi ihmistä kuoli ja 21 loukkaantui. Oslon virallinen Pride-marssi peruttiin ammuskelun seurauksena.

Myös lauantaina järjestettävän Helsinki Pride -kulkueen järjestäjät ovat ilmaisseet huolensa tapahtuman turvallisuudesta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta marssittavaan kulkueeseen odotetaan yli sataatuhatta osallistujaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kuvailee Oodissa tapahtunutta häiriköintiä ”raukkamaiseksi teoksi”, sillä tilaisuus oli osoitettu pienille lapsille ja sen teema liittyi keskeiseen perusoikeuteen eli yhdenvertaisuuteen.

”En ymmärrä, miten aikuiset ihmiset voivat käyttäytyä tuolla tavalla. Heitä pitäisi nyt hävettää, eikä niin vähääkään”, Henriksson sanoi perjantai-iltana HS:lle puhelimitse.

Hänen mielestään kaikkien tulisi pienestä pitäen opetella kestämään sitä, että ihmiset ovat erilaisia, eikä esimerkiksi samaa sukupuolta olevien ihmisten välinen rakkaus ole keneltäkään pois.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat