Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ei suostu kiistämään Turkin väitettä, jonka mukaan Ruotsi olisi luvannut luovuttaa ihmisiä Turkkiin osana maan Nato-jäsenyysprosessia. Asiasta kertovat muun muassa ruotsalaislehti Dagens Nyheter sekä uutistoimisto AFP.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi Madridissa tällä viikolla järjestetyssä Nato-huippukokouksessa, että Ruotsi olisi neuvottelujen aikana käydyissä keskusteluissa luvannut luovuttaa Turkkiin yhteensä 73 ihmistä. Asia on herättänyt huolta muun muassa Ruotsin kurdien keskuudessa.
”Tärkeää on, mitä keskustelimme neuvottelujen aikana. Nämä 73 ihmistä... Ruotsi antoi meille tämän asiakirjan myötä lupauksen, että he päivittävät kantaansa ja suorittavat luovutukset”, Erdoğan totesi tiedotustilaisuudessa viitaten maiden allekirjoittamaan yhteisymmärrysasiakirjaan.
Pääministeri Andersson ei sunnuntaina Ruotsin Visbyssä alkaneella Almedalsveckan-politiikkafestivaalilla kiistänyt, että tällaista sopimusta olisi tehty. Anderssonin mukaan hän ei voi kommentoida asioita, joita on käsitelty neuvotteluissa suljettujen ovien takana.
”Olen ollut ministeri kahdeksan vuoden ajan, enkä ole koskaan puhunut julkisesti siitä, mitä neuvotteluhuoneissa on sanottu”, hän sanoi DN:n mukaan asiasta moneen otteeseen kysyneille toimittajille.
”Sen takia olen hieman vaikeassa asemassa tällä hetkellä.”
Lue lisää: Ruotsin politiikan superviikko alkaa Gotlannissa, johon poliittinen eliitti kokoontuu – HS seuraa
Tiistaina Naton huippukokouksen alla järjestetyissä neuvotteluissa Turkki allekirjoitti yhdessä Suomen ja Ruotsin kanssa yhteisymmärrysasiakirjan, jossa se sitoutui kannattamaan Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.
Suomi ja Ruotsi sitoutuvat asiakirjassa käsittelemään ”nopeasti ja perusteellisesti” Turkin tekemät ratkaisemattomat karkotus- ja luovutuspyynnöt, jotka koskevat terrorismiepäilyjä.
Lue lisää: HS kävi läpi Turkin, Suomen ja Ruotsin ”yhteisymmärrysasiakirjan”, tässä sen keskeinen sisältö
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Madridissa ei ole keskusteltu yksittäisistä ihmisistä eikä luovutuslistoista, eikä sellaisia mainita asiakirjassakaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan vieraalta valtiolta tulevat luovutuspyynnöt käydään Suomessa jatkossakin läpi hyvin tarkasti ja arvioidaan oikeudellisesti.
Ruotsin pääministeri Andersson ei ole suoraan kiistänyt tai myöntänyt väitteitä, joiden mukaan Ruotsi olisi luvannut luovuttaa 73 ihmistä Turkkiin. Sunnuntaiaamuna hän sanoi yleisradioyhtiö Sveriges Radiolle, ettei Ruotsi ole saanut Turkilta uutta listaa luovutettavaksi pyydetyistä henkilöistä.
Andersson on aiemmin sanonut, että Ruotsissa noudatetaan edelleen kansallista ja kansainvälistä lakia, luovutuspäätökset ovat riippumattomien viranomaisten käsissä eikä Ruotsin kansalaisia tulla luovuttamaan.
Hän on myös sanonut ”seisovansa 100-prosenttisesti” yhteisymmärrysasiakirjan takana.
”Jos et ole ollut mukana terroristisessa toiminnassa, sinun ei tarvitse olla huolissasi”, pääminsiteri sanoi Visbyssä sunnuntaina.
Turkin näkemys terrorismista saattaa kuitenkin erota monilta osin Ruotsin ja Suomen näkemyksestä. Suomesta on esimerkiksi turkkilaismedian mukaan vaadittu luovutettavaksi rikoksensa sovittaneita, Suomen kansalaisia ja jopa Turkin presidenttiä väitetysti loukannutta.
Erdoğanilta kysyttiin Madridissa siitä, miten Turkin mukaan tulisi toimia tilanteissa, joissa Turkki näkee jonkun henkilön terroristina, mutta Suomi ja Ruotsi eivät. Hän sanoi Turkin esittävän tällaisissa tilanteissa vedenpitävät todisteet siitä, että Turkin terroristeina pitämät henkilöt ovat myös sitä.
”Turkin tiedustelu ei koskaan vaatisi luovuttamaan ketään, jota vastaan ei olisi todisteita”, Erdoğan vakuutteli.