Itärajan sulkeminen jakoi hallituksen: vasemmisto, vihreät ja Rkp tekivät viime hetken irtioton, mutta hävisivät äänestyksen

Kolme hallituspuoluetta halusi palauttaa rajavartiolain uudistuksesta viime viikolla saavutetun sovun vielä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo esitti täysistunnossa rajavartiolain uudistuksen palauttamista perustuslakivaliokuntaan.

4.7. 13:05 | Päivitetty 4.7. 16:26

Eduskunnassa viime viikolla saavutettu sopu rajavartiolain uudistamisesta horjui maanantaina. Vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp halusivat puhemiesneuvostossa palauttaa uudistuksen vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, sillä puolueet pelkäävät lainmuutoksen olevan ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.

Kolmen hallituspuolueen kanta hävisi puhemiesneuvostossa, joten vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo esitti vielä täysistunnossa uudistuksen palauttamista perustuslakivaliokuntaan. Vasemmistoliitto kuitenkin hävisi äänestyksen, joten rajavartiolain muutos etenee.

Eduskunta äänesti Honkasalon esitystä vastaan äänin 103–16. Tyhjää äänesti 11 edustajaa.

Perustuslakivaliokuntaan palauttamisen puolesta äänestivät kaikki vasemmistoliiton kymmenen paikalla ollutta edustajaa, viisi vihreiden edustajaa ja yksi Rkp:n edustaja. Tyhjää äänesti viisi vihreiden ja viisi Rkp:n edustajaa sekä yksi Vkk:n edustaja.

Kiistassa on kyse siitä, voiko Suomi sulkea koko itärajansa turvapaikanhakijoilta, jos Venäjä käyttäisi turvapaikanhakijoita niin sanotun hybridioperaation välineenä. Eduskunnan hallintovaliokunta linjasi pitkän väännön jälkeen valmistuneessa mietinnössään viime viikolla, että turvapaikanhaun keskittäminen esimerkiksi vain Helsinki-Vantaan lentoasemalle on poikkeustilanteessa mahdollista.

Hallintovaliokunta esittää hallituksen esitykseen täsmennystä, jonka mukaan kansainvälistä suojelua voi hakea vain sellaisessa rajanylityspaikassa, johon kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty. Tällöin raja olisi tosiasiassa suljettu, joskin yksittäisessä tapauksessa ”tästä voidaan poiketa ottaen huomioon lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet”.

Lue lisää: Eduskunnan vaikea kiista itärajan sulkemisesta ratkesi, oppositio juhlii: ”Isänmaan turvallisuuden kannalta suuri voitto”

Vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp ovat korostaneet, että oikeus hakea turvapaikkaa on turvattu kansainvälisissä sopimuksissa. Silti myös niiden edustajat hyväksyivät lopulta hallintovaliokunnan yksimielisen mietinnön. Nyt puolueet kuitenkin pelkäävät hallintovaliokunnan esittämien lisäysten rikkovan kansainvälistä oikeutta ja vaativat siksi asian varmistamista perustuslakivaliokunnalta.

Vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp perustelivat vaatimustaan EU-tuomioistuimen tuoreella ratkaisulla, joka julkaistiin viime viikolla samana päivänä hallintovaliokunnan mietinnön kanssa.

EU-tuomioistuimen mukaan Liettua toimi EU-oikeuden vastaisesti, kun se kesällä 2021 työnsi rajan yli pyrkiviä ihmisiä Valko-Venäjälle ja eväsi heiltä mahdollisuuden hakea kansainvälistä suojelua. EU:n edustajat syyttivät Valko-Venäjää turvapaikanhakijoiden käyttämisestä poliittisena aseena, ja Valko-Venäjä kiisti väitteet.

Vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp katsovat, ettei EU-tuomioistuimen tuoretta ratkaisua ole välttämättä otettu riittävällä tavalla huomioon hallintovaliokunnan mietinnössä. Siksi puolueet haluavat perustusvaliokunnan vielä varmistavan, ettei Suomi ole tekemässä kansainvälisen oikeuden vastaista lainsäädäntöä.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps) kiisti täysistunnossa väitteet siitä, että EU-tuomioistuimen ratkaisua ei olisi huomioitu riittävästi.

”Tämän päätöksen ennakkoratkaisupyyntö ja julkisasiamiehen ratkaisuehdotus ovat olleet käytössä sekä hallituksella että hallintovaliokunnalla ja perustuslakivaliokunnalla. Päätös ei sikäli tarjoa mitään uutta tai olennaista tämän mietinnön tai hallituksen esityksen kannalta”, Purra sanoi ennen äänestystä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) ilmaisi tukensa Purran näkemykselle.

Pääministeripuolueenkin rivit silti rakoilivat, sillä kansanedustaja Hussein al-Taee sanoi heti Ojala-Niemelän jälkeen kannattavansa rajavartiolain uudistuksen palauttamista perustuslakivaliokuntaan. Al-Taee jättäytyi kuitenkin pois äänestyksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat