Nato-maat allekirjoittivat Suomen ja Ruotsin liittymis­pöytäkirjat – Ulkoministerit vakuuttivat, että Turkin kanssa ei ole sovittu luovutuksista

Pöytäkirjan hyväksymisen jälkeen maista tulee Naton tarkkailijajäseniä.

5.7. 10:49 | Päivitetty 5.7. 17:11

Nato-maat allekirjoittivat tiistaina aamupäivällä Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat.

Kun liittymispöytäkirja on nyt hyväksytty, Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen. Tarkkailijajäsenenä Suomi voi osallistua Naton kokouksiin, ja tämä työ alkoi eri työryhmien kautta heti tiistaina.

Tämän jälkeen Naton kaikkien jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä eli ratifioitava sopimus parlamenteissaan. Tähän kuluu oletettavasti kuukausia.

Allekirjoitustilaisuuden avauspuheenvuorossa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi toivovansa pöytäkirjan nopeaa ratifiointia.

Haaviston mukaan menossa on ”pienoinen jäsenmaiden kilpailu”, kuka ratifioi ensimmäisenä.

”On meidän kannaltamme hyvä uutinen, että ratifiointeja kiirehditään”, Haavisto sanoi suomalaistoimittajille myöhemmin. ”Tässä varmasti nähdään etujoukko lähimpien viikkojen aikana. Monet sanovat, että ennen eurooppalaisia kesälomia aiotaan toimia.”

Haaviston mukaan nopeimmillaan ratifioinnit voisivat olla ohi vuoden lopussa.

Haavisto sanoi Suomen antavan panoksensa sotilasliiton yhteiseen turvallisuuteen ja korosti Suomen vahvojen asevoimien ja kokonaisturvallisuuden käsityksen vahvistavan koko sotilasliittoa.

”Yhdessä olemme vahvempia”, Haavisto sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan totesi Naton oven pysyvän vastedeskin auki eurooppalaisille demokraattisille valtioille.

”Tämä on hyvä päivä Suomelle ja Ruotsille ja hyvä päivä Natolle”, Stoltenberg sanoi.

Suomen ja Ruotsin liittymisen jälkeen Natolla on 32 jäsenmaata.

Stoltenbergin mukaan Suomi ja Ruotsi jättivät noin kuukausi sitten jäsenhakemuksensa, minkä jälkeen oli neuvoteltava vielä ”turvallisuushuolista”. Tällä hän tarkoittaa Turkkia, joka suostui allekirjoittamaan liittymispöytäkirjan vasta Naton Madridin huippukokouksen yhteydessä käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

Haavisto kertoi suomalaismedialle, että itse neuvotteluissa maanantaina kului kaksi tuntia, kun aikaa oli budjetoitu neljä tuntia. Naton virkamiehet esittivät erilaisia Naton sitoumuksia ja kysyivät, hyväksyykö Suomi ne vai ei.

Suomi puolestaan halusi Haaviston mukaan tietää lisää Madridissa hyväksytyistä uusista taloudellisista sitoumuksista.

Keskusteluissa nousi esiin myös Ahvenanmaan demilitarisoitu asema. Haaviston mukaan se ei näyttänyt olevan ihan kaikille Naton puolella tuttua.

Tiedotustilaisuudessa allekirjoittamisen jälkeen Haavisto, Stoltenberg ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde saivat vastata erityisesti kysymyksiin Turkin roolista ratifiointiprosessissa.

Ulkoministerit vakuuttivat, että mistään luovutuslistoista ei ole Turkin kanssa sovittu, ja että maat käsittelevät mahdolliset pyynnöt omien oikeusvaltion periaatteidensa mukaisesti.

Haavisto korosti Suomen ja Ruotsin hyvää yhteistyötä koko jäsenyysprosessin ajan ja sanoi toivovansa, että maat etenevät ”käsi kädessä” sen loppuun asti, myös ratifiointien osalta.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan puolustushallinnon liittyminen kaikkiin Naton rakenteisiin vie vuosia.

Haavisto sanoi suomalaismedialle, että Madridin yli neljän tunnin neuvotteluissa Turkin kanssa luotiin yhteisymmärryspöytäkirja terrorismin vastaisen työn tehostamisesta. Päämäärä mailla on sama eli terrorismin torjunta, ja näkemykset yhteneväisiä.

”Jokainen sana ja jokainen kirjain dokumentista toteutetaan, toisaalta se mistä on sovittu on kaikki siinä dokumentissa. Ei ole mitään tämän dokumentin ulkopuolista sopimusta”, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan olennaista on pöytäkirjassa sovittu tiedonvaihto ja viranomaisyhteistyö.

Haaviston mukaan Nato on konsensuksella toimiva organisaatio, ja se herättää luottamusta siihen, että liittokunnan sisäiset ongelmat saadaan aina ratkaistua.

Oikaisu 5.7.2022 kello 12.36: Ann Linde on Ruotsin ulkoministeri, ei pääministeri, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat