EU-parlamentti äänesti: Ydinvoima ja maakaasu saavat viherleiman kestävinä sijoituksina

Vastustajat nostivat esiin myös sen, että maakaasun suosiminen hyödyttää Venäjää.

Tihangen ydinvoimala Belgiassa. Belgia on yksi Euroopan maista, joka on ottanut tavoitteekseen sulkea ydinvoimalansa.

6.7. 13:29

Bryssel

EU-parlamentti on hyväksynyt ydinvoiman ja maakaasun vihreän leiman. Äänestys ristiriitoja herättäneestä asiasta oli keskiviikkona. Yli puolet mepeistä eli 328 parlamentaarikkoa kannatti komission ehdotusta, joten se hyväksyttiin.

Vastustajien yritys kaataa viherleima oli kova, mutta äänet eivät riittäneet. Vastalausetta kannatti 278 meppiä.

Komissio esitti uudenvuodenaattona, että ydinvoima ja maakaasu voidaan sisällyttää EU:n vihreiden sijoituskohteiden eli taksonomian listalle. Ne katsottiin voitavan ottaa listalle ”siirtymäkauden ratkaisuina” mentäessä kohti uusiutuvia polttoaineita.

Vihreä leima eli taksonomia on sijoittajille ja investoijille luotu luokittelu siitä, mitkä rahoituskohteet ovat vihreitä eli ympäristön kannalta kestäviä, ja rahoittajien kannalta tällä hetkellä houkuttelevampia kuin ei-vihreät kohteet.

Maakaasuun ja ydinvoimaan tehtyjä sijoituksia voi siis nimittää EU-luokittelun mukaiseksi kestäväksi sijoitukseksi.

Äänestystä edeltäneenä päivänä EU-parlamentissa vieraillut ukrainalainen kansanedustaja Inna Sovsun vetosi parlamenttiin, jotta se ei välillisesti tukisi Venäjää pitämällä maakaasua vihreänä sijoituksena.

”EU ei voi samanaikaisesti tukea Ukrainaa ja rakentaa yhteiskuntaa, joka perustuu Venäjältä tulevaan halpaan maakaasuun”, Sovsun sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa esitystä vastustaneiden meppien kanssa.

Komissio teki esityksensä niin sanottuna delegoituna asetuksena, jonka sisältöä ei voi muuttaa, vaan se voidaan joko hyväksyä tai hylätä.

Komission esitys keräsi vastustajia parlamentissa läpi poliittisten ryhmien. Osaa ärsytti fossiilisen maakaasun viherleima. Osa taas vastustaa ydinvoimaa muun muassa sen jäteongelman takia, vaikka ydinvoima ei kasvihuonekaasupäästöjä tuotakaan.

Osa puolestaan piti komission esitystä vajaana, koska se ei sano mitään nestemäisestä maakaasusta lng:stä, jolla monet maat yrittävät nyt paikata kaasuvajettaan.

Komissio esitti, että vihreän leiman voisivat saada sellaiset uudet ydinvoimalat, jotka saavat rakentamisluvan vuoteen 2045 mennessä. Käyttöiän pidennykset luetaan ilmastoystävällisiksi vuoteen 2040 saakka.

Maakaasulle komissio asetti päästörajoja vihreän leiman saamiseksi.

Suomessa Elinkeinoelämän keskusliitto vetosi jälleen maanantaina meppeihin, että ydinvoimaa ei rajattaisi ulos taksonomiasta. Kielteinen päätös olisi EK:n mukaan vakava takaisku niin ydinvoimaan kohdistuville investoinneille kuin myös laajemmin siihen perustuvalle suomalaiselle teollisuudelle ja viennille.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan Suomi on perustanut ydinvoiman varaan sekä ilmastotavoitteitten saavuttamisen että Venäjästä riippumattoman energiansaannin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat