Pride-tapahtuma repii keskustaa sisältäpäin, Helsingin keskustapomo suomii puoluetta ”änkyrämäiseksi” ja ”ääri­konservatiiviseksi”

Keskustan sisällä on virinnyt Pride-tapahtuman jälkeen keskustelu siitä, vaikeneeko puolue tapahtumasta ja pitäisikö sen tehdä niin. ”Kukahan puoluejohdossa päätti, että keskusta tekeytyy kuolleeksi Pride-viikon ajaksi”, kysyi Helsingin keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka.

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos ja Helsingin keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka.

9.7. 2:00 | Päivitetty 9.7. 6:18

Keskustan sisällä on virinnyt kiista vähemmistöjen oikeuksista ja siitä, ajaako puolue niitä riittävän voimakkaasti.

Kiistelyn ytimessä on viime viikonloppuna Helsingissä järjestetty Pride-tapahtuma ja siihen liittyvä Pride-viikko. Keskustalaiset ovat eri mieltä siitä, kuinka näkyvästi puolueen pitäisi osallistua tapahtumaan tai osoittaa sille tukea.

Viimeksi Helsingin keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka kirjoitti 5. heinäkuuta Suomenmaahan keskustelua herättäneen mielipidekirjoituksen otsikolla ”Keskustan Pride-kooma”. Kirjoituksessa Lonka kritisoi puolueen hiljaisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista.

”Kukahan keskustan puoluejohdossa päätti, että keskusta tekeytyy kuolleeksi Pride-viikon ajaksi?”, Lonka kysyi.

Hän arvosteli sitä, että keskustan nimissä ei viestitty Pride-viikon aiheista tai tehty kannan­ottoja.

”Milloin keskustasta on sukeutunut tällainen sulkeutunut, änkyrämäinen, ääri­konservatiivinen puolue? Mihin ovat unohtuneet sivistys, ihmisyysaate, perustuslain kunnioittaminen ja ihmisoikeudet?”

Keskustan suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia juhlivaan Prideen oli herättänyt puolueen sisällä kritiikkiä jo aikaisemmin.

Asiaan ottivat kantaa sekä keskustanuoret että keskustaopiskelijat.

”Pride vaikuttaa olevan osalle puolueessamme punainen vaate – sukupuoli- ja seksuaali­vähemmistöjen oikeuksien ja niiden kehittämisen tärkeyttä ei ymmärretä tai edes haluta ymmärtää”, keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtaja Olivia Löytänen totesi ennen Pride-viikkoa julkaistussa tiedotteessa.

Keskustanuorten ja keskustaopiskelijoiden johto kertoi tiedotteessa olevansa tyytymätön emopuolueensa edustajien ”edesottamuksiin disinformaation levittämisessä” Pridesta.

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos nostaa esimerkiksi ”disinformaatiosta” Oulussa kesäkuussa tehdyn valtuusto­aloitteen siitä, ettei Oulun kaupunki toimisi Pride-tapahtuman tukijana tai yhteistyö­kumppanina.

Pekka Aittakumpu on ollut keskustan kansanedustaja vuodesta 2019.

Aloitteen jättivät keskustan oululainen kansanedustaja Pekka Aittakumpu, perus­suomalaisten kansanedustaja Jenna Simula ja kristillisdemokraattien Marja-Leena Kemppainen. Aloite kaatui kaupunginhallituksessa äänin 8–2.

Aloitetta perusteltiin muun muassa sillä, että lapsia pitäisi suojella ”hämmennystä aiheuttavilta sisällöiltä” ja todettiin, että yhdenvertaisuus typistetään ”tietyn poliittisen aatteen kannattamiseksi”.

Näitä perusteluja Sandroos pitää Pridea koskevana disinformaationa.

HS:n tavoittama kansanedustaja Aittakumpu puolustaa kantaansa. Hän katsoo, ettei keskustan jatkossakaan pidä osoittaa tukeaan Pridelle valtakunnallisesti.

Aittakumpu kertoo kokevansa Priden ”lähinnä vasemmistolaiseksi ideologiaksi, jossa intersektionaalisen feminismin pohjalta arvotetaan ihmisiä ja vaaditaan esimerkiksi sukupuolten vaihdoksia mahdollisiksi nuorille”.

Aittakumpu sanoo myös näkevänsä tarpeettomana ”altistaa lapsia drag queeneille lukemassa satuja”.

Viime viikolla Helsingissä lapsille järjestetty drag queen -satutuokio kohtasi aggressiivista häirintää.

Lue lisää: Oodissa lapsille satuja lukenut drag-artisti kertoo HS:lle, miten aggressiivinen häiriköinti kirjastossa eteni

Helsingin Pride-päivänä puolueen sisäinen kritiikki nousi esiin sosiaalisessa mediassa.

Keskustanuorten varapuheenjohtaja Jere Tapio vetosi viestipalvelu Twitterissä puolueen puheenjohtajaan Annika Saarikkoon sanomalla, että hiljaisuus on ”kylmää selän kääntämistä isolle joukolle ihmisiä – myös kepulaisia”.

Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen puolestaan nosti esiin huomion siitä, että keskusta juhlii sosiaalisessa mediassa kansainvälistä korvapuusti­päivää mutta hiljenee Pride-viikolla.

Keskustanuorten Sandroos ihmettelee sitä, että aiemmin keskusta otti julkisesti kantaa Priden puolesta, mutta nyt kannanottoja ei ole näkynyt.

”Olisi aivan vähimmäisvaatimus, että keskusta kertoisi kannattavansa Pridea somessa”, Sandroos sanoo.

”Tärkeintä olisi kuitenkin käydä puolueen sisällä keskustelua siitä, millaisia erilaisia ihmisiä niin keskustassa kuin maailmassakin on ja mitä haasteita he kohtaavat.”

Aittakumpu taas haluaa puolueen pysyvän vaiti Pride-liikkeestä.

“Pidän outona, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sidotaan yhteen poliittiseen liikkeeseen, joka lobbaa poliitikkoja esimerkiksi translaissa. En pidä millään tavalla perusteltuna, että keskustan pitäisi olla poliittisessa Pride-liikkeessä mukana.”

Sandroosin mielestä hiljaisuus ei ole puolueettomuutta.

”Hiljaisuus on mielestäni myöntymistä niille, jotka eivät halua taistella näiden asioiden puolesta”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat