Facebookin edustaja väitti, ettei yhtiö valitse algoritmeja – Tutkija: ”Nimenomaan Facebook tekee näitä valintoja”

Helsingin yliopiston tutkija Matti Nelimarkka muistuttaa, että kaikki algoritmit ovat jollain tavalla puolueellisia.

Facebookin algoritmit herättivät keskustelua viimeksi syksyllä 2021, kun tietovuotaja Frances Haugen paljasti, että yhtiön algoritmit muun muassa aiheuttavat vihapuhetta.

13.7. 18:56 | Päivitetty 13.7. 23:01

Facebookin EU-asioista vastaava yhteiskuntasuhdejohtaja Aura Salla väitti Suomi-Areenan keskustelutilaisuudessa tiistaina, että Facebook ei valitse algoritmeja, jotka määrittävät, missä järjestyksessä käyttäjä näkee muiden käyttäjien, mainostajien ja sivujen tekemät julkaisut.

”Jokainen voi valita, haluaako kronologisen newsfeedin, eli ne postaukset tulevat sieltä aikajärjestyksessä. Meidän kaltainen yritys ei valitse niitä algoritmeja”, Salla sanoi.

Lue lisää: ”Voi itse miettiä, että minkä takia sieltä aina tulee tietynlaista sisältöä” – Facebookin edustaja Suomi-Areenassa: yhtiö ei valitse algoritmeja

Sallan kommentit herättivät hämmennystä sekä tutkijoiden keskuudessa että sosiaalisessa mediassa.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkija Matti Nelimarkka kertoo keskustelleensa Sallan kommenteista kollegoidensa kanssa. Nelimarkka on tietojenkäsittelytieteen tohtori, joka on tutkinut muun muassa poliittista valtaa digitaalisissa ympäristöissä ja algoritmeja yhteiskunnallisena toimijana.

Nelimarkan mukaan Facebook on tehnyt valinnan jo siinä vaiheessa, kun se on päättänyt antaa palvelun käyttäjälle kaksi vaihtoehtoa uutissyötteen järjestämiseen: kronologisen eli aikajärjestyksessä ilmestyvän tai suosituksiin perustuvan järjestyksen. Kahden valinnan laatikon ulkopuolella on muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi aakkosjärjestys tai täysin sivustojen seuraajien määrään perustuva järjestys.

”Facebookin on ollut suosittelualgoritmiaan suunnitellessa pakko tehdä valintoja siitä, mitä he haluavat optimoida, esimerkiksi enemmän klikkejä, enemmän reaktioita vai enemmän käytettyä aikaa palvelussa. Ja nimenomaan Facebook tekee näitä valintoja”.

Edes kronologinen uutissyöte ei ole Nelimarkan mukaan neutraali, sillä se arvottaa ”juuri nyt” julkaistut asiat ensimmäisiksi ja siten tärkeimmiksi. Esimerkiksi Twitterissä kronologinen järjestys oli pitkään ainoa vaihtoehto, mutta keväällä sekin toi vaihtoehdoksi suositusperustaisen järjestyksen.

”Missä tahansa järjestyksessä on mukana jokin ajatus siitä, mikä on hyvä järjestys. Sen takia mikään järjestys ei voi olla neutraali, vaikka siltä saattaisi tuntua”, Nelimarkka sanoo.

Sallan puheet muistuttavat Nelimarkkaa Facebookin kommenteista vuosien takaa, jolloin se väitti olevansa vain alusta käyttäjien luomalle sisällölle. Nelimarkan mukaan tutkijayhteisö on haastanut ajatusta neutraalista teknologia-alustasta jo 2010-luvun alusta.

Facebookin algoritmit herättivät laajalti huomiota viimeksi vuoden 2021 loppupuolella, kun yhtiön entinen työntekijä Frances Haugen paljasti, että yhtiön sisäiset selvitykset ovat osoittaneet, että sen laatimien algoritmien logiikka tuottaa vihapuhetta ja itseinhoa käyttäjissään samalla, kun yhtiö tekee käyttäjillään rahaa.

Lue lisää: Facebook-paljastaja Frances Haugen vertasi senaatin kuulemisessa Facebookia tupakka­­yhtiöihin ja syytti alustaa vihapuheen vahvistamisesta

Lue lisää: Facebook-paljastaja Frances Haugen EU-parlamentissa: ”Facebook laittaa voitot ihmisten turvallisuuden edelle”

Vuonna 2018 tuolloisen Facebookin ja nykyisen Meta-teknologiayhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg lupasi, että alkaa palvelua kehittämällä vastustaa vihapuheen ja kansallisvaltioiden harjoittaman häirinnän levittämistä.

”Tämä ulostulo tuntuu olevan Zuckerbergin avoimen kirjeen vastainen, ja olen siksi hiukan hämmentynyt siitä”, Nelimarkka sanoo.

Facebookin viestinnän mukaan uutissyötteen sisällön järjestys muodostuu algoritmien ja käyttäjien yhteistyönä, ja suurin osa uutissyötteessä olevasta sisällöstä on käyttäjän ystävien, perheen ja käyttäjän seuraamien sivujen ja ryhmien tuottamaa. Järjestys määräytyy ”tuhansien signaalien” perusteella riippuen muun muassa sisällön tuottajasta, siitä onko se valokuva tai linkki, kuinka suosittu se on Facebookissa ja mitä laitetta käytetään.

Facebookin viestintä kertoo, että ihmisten pitäisi ymmärtää paremmin näiden algoritmien toimintaa ja että käyttäjillä pitäisi olla enemmän valtaa uutissyötteensä sisältöön. Tämän vuoksi käyttäjällä on muun muassa mahdollisuus vaihtaa uutissyöte kronologiseen järjestykseen.

Sallan kommenteista heränneeseen keskusteluun osallistui Twitterissä digitaalisen media-alan yrittäjä ja sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä. Pönkä kertoo HS:n haastattelussa ihmettelevänsä, miksi Facebookin edustaja kertoo tällaisia kommentteja.

”Jos on iso ja vaikuttava somepalvelu, ja Metalla näitä on useita, pitää olla myös vastuu siitä, että algoritmit eivät mahdollista manipulointia tai väärän tiedon levittämistä. Moderointialgoritmin pitäisi olla samalla tasolla kuin uutissyötteen algoritmin”, Pönkä sanoo.

Salla korosti Suomi-Areenan haastattelussa, että käyttäjällä on mahdollisuus valita personoidun uutissyötteen ja kronologisen uutissyötteen välillä. Käyttäjän ei kuitenkaan ole mahdollista vaihtaa kronologista järjestystä oletusasetukseksi.

”Se on hyvin piilotettu ominaisuus ja suunniteltu niin, etteivät käyttäjät sitä käyttäisi”, Pönkä sanoo.

HS tavoitti puhelimitse Aura Sallan, joka ohjasi haastattelupyynnön Facebookin viestintään. Salla ei ole keskiviikkoiltaan mennessä vastannut HS:n tarkentaviin kysymyksiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat