Vihreiden kannattajista puolet hyväksyy ydinvoiman lisärakentamisen, jos sillä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita

Enemmistö suomalaisista kannattaa ydinvoiman lisärakentamista tietyin ehdoin. Harvempi on sitä mieltä, että Suomen pitäisi luopua fossiilisista polttoaineista mahdollisimman nopeasti ja korvata ne uusiutuvalla energialla.

Suomalaiset ovat valmiita rakentamaan lisää ydinvoimaloita.

15.7. 14:02

Suurin osa suomalaisista on ydinvoiman lisärakentamisen kannalla, jos sillä rakentamisella korvataan fossiilisia polttoaineita, selviää tuoreesta HS-gallupista.

Tätä mieltä kertoi olevansa 63 prosenttia kyselyyn vastaajista. 14 prosenttia puolestaan ei hyväksy lisärakentamista, vaikka sillä korvattaisiin fossiilisia polttoaineista. 23 prosentilla ei ollut asiasta mielipidettä.

Ydinvoimasta odotetaan tänä vuonna apua esimerkiksi tulevaa talvea uhkaavaan energiapulaan. Yli kymmenen vuotta rakennetun Olkiluoto 3 -voimalan on määrä aloittaa sähköntuotanto jo syyskuussa lähes täydellä teholla. Säännöllisen sähköntuotannon se aloittaa joulukuussa.

Lue lisää: Olkiluoto 3 tuottaakin sähköä lähes täydellä teholla jo syyskuussa

Nihkeimmin ydinvoiman lisärakentamiseen suhtautuvat vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat.

Perinteisesti ydinvoimaan kielteisesti suhtautuneista vihreistä kuitenkin jo puolet kannattajista hyväksyy ydinvoiman lisärakentamisen, jos sillä korvataan fossiilisia polttoaineita. Vasemmistoliiton kannattajista 52 prosenttia vastasi samoin.

Ydinvoiman kannalla olivat kyselyssä eniten kokoomuksen kannattajat, joista noin 80 prosenttia hyväksyisi lisärakentamisen kysymyksessä mainituin ehdoin. Seuraavaksi myönteisemmin suhtautuivat keskustan kannattajat noin 71 prosentin osuudella.

Viime vuosina vihreät on muuttanut suhtautumistaan ydinvoimaan. Vuonna 2020 ydinvoiman vastustaminen putosi pois puolueen periaateohjelmasta. Viime talvena puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö myönsi, että puolueen ydinvoimavastustus oli ollut osin ylimitoitettua.

Mielipiteet jakautuivat kyselyssä huomattavasti myös miesten ja naisten välillä. Miehistä 78 prosenttia hyväksyisi ydinvoiman lisärakentamisen, kun taas naisista vain 48 prosenttia.

Myös mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä todennäköisemmin hän on lisärakentamisen kannalla.

Enintään 30-vuotiaista noin puolet suhtautuu myötämielisesti ydinvoiman lisärakentamiseen, mutta esimerkiksi 70 vuotta täyttäneistä lisärakentamisen hyväksyisi 77 prosenttia.

Fossiilisista polttoaineista täysin luopuminen ja niiden korvaaminen uusiutuvalla energialla jakaa enemmän suomalaisten mielipiteitä.

Suomalaisilta kysyttiin, pitäisikö Suomen luopua fossiilisista polttoaineista mahdollisimman nopeasti ja korvata ne uusiutuvalla energialla. Samaa mieltä väitteen kanssa oli 40 prosenttia vastaajista.

Samaan aikaan kuitenkin 38 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä eli ei kannata fossiilisten polttoaineiden korvaamista uusiutuvalla energialla. 23 prosentilla ei ollut asiasta mielipidettä.

Puolueista tätä kannattivat kyselyssä vahvimmin vihreiden kannattajat (77 prosenttia) ja vasemmistoliiton kannattajat (71 prosenttia). Vähiten kannatusta fossiilisten korvaaminen uusiutuvalla energialla saa keskustan (20 prosenttia) ja perussuomalaisten (19 prosenttia) kannattajien joukosta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanava -internetpaneelissa 10.–16. kesäkuuta 2022.

  • Haastattelujen kokonaismäärä on 1 050.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Kantar Public on toteuttanut tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat