Suomalaiset ovat huolestuneempia Venäjästä ja energian hintojen noususta kuin ilmastonmuutoksesta

Vastaajista noin joka neljäs on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ympäristöongelmista.

Hurstin leipäjono Kalliossa maaliskuussa 2021.

27.7. 2:00 | Päivitetty 27.7. 7:05

Useampi kuin joka kolmas suomalainen on huolissaan Venäjän poliittisesta ja sotilaallisesta uhasta sekä energian hinnan noususta, käy ilmi tuoreessa HS-gallupissa.

Tutkimuksessa lueteltiin joukko asioita ja kysyttiin vastaajilta, mitkä niistä huolettavat heitä erityisesti. Venäjän uhan valitsi 37 prosenttia vastaajista ja energian hinnannousun 34 prosenttia.

HS teetti kyselyn Kantar Publicilla kesäkuussa.

Vastaajista noin joka neljäs (24 prosenttia) on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ympäristöongelmista. Noin joka viides (21 prosenttia) on huolissaan Ukrainan sodan leviämisestä Eurooppaan, tautien leviämisestä sekä inflaatiosta.

Venäjä huolestuttaa yli 50-vuotiaita merkittävästi enemmän kuin nuorempia ikäryhmiä. Joka toinen vähintään 60-vuotias nostaa Venäjän suurimmaksi huolenaiheeksi. Opiskelijoista ainoastaan kolmannes on huolissaan Venäjän aiheuttamasta uhasta.

Venäjä huolettaa myös naisia selkeästi enemmän kuin miehiä. Naisista sen nostaa erityiseksi huolenaiheeksi 43 prosenttia ja miehistä 34 prosenttia.

Ylemmästä keskiluokasta lähes puolet oli huolissaan Venäjästä, kun taas työväenluokassa vastaava luku oli noin kolmasosa.

Huoleen energian hinnannoususta vaikuttaa myös asuinpaikka. Uudenmaan ulkopuolella ja maaseudulla ollaan huomattavasti enemmän huolissaan energian hintojen noususta (54 prosenttia) kuin pääkaupunkiseudulla (20 prosenttia).

Talouskriisiin ajautuminen huolestuttaa 14:ää prosenttia ja valtion velkaantuminen 13:a prosenttia vastaajista. Joka kymmenes on huolissaan sosiaalisen eriarvoistumisen ja kyberhyökkäysten ja/tai tietomurtojen yleistymisestä.

Tartuntatautien ja epidemioiden leviäminen huolestuttaa sosiaalidemokraatteja keskimääräistä enemmän. Vasemmistoliittoon kuuluvat vastaajien suurin huolenaihe oli sosiaalisen eriarvoistumisen kasvaminen. Kokoomuslaisten huolenaiheena olivat talouskriisi ja valtion velkaantuminen.

HS-gallupissa kysyttiin erikseen myös, kuinka huolissaan vastaajat ovat korkotason noususta ja inflaation vaikutuksista omaan talouteen.

Näin kysyttäessä inflaatiosta oli vähintään melko huolissaan 54 prosenttia vastaajista. Korkotason noususta puolestaan oli huolissaan noin neljäsosa.

Huoli korostuu erityisesti nuorten, poliittisen oikeiston, työntekijöiden ja työväenluokan keskuudessa.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanava -internetpaneelissa 10.–16.6.2022.

  • Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 050.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on kokonaisuudessaan noin 3,1 prosenttiyksikköä.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.

  • Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Lue lisää: ”Palaan 80-lukulaiseen perusruokaan” – HS:n lukijat kertovat, mistä he tinkivät korkojen noustessa

Lue lisää: Puolet suomalaisista kertoo muuttaneensa arkeaan inflaation takia – joka neljäs tinkinyt ruokaostoksista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat