Komissio viemässä Unkarin EU-tuomioistuimeen seksuaali­vähemmistöjen oikeuksien ja media­rajoitusten takia

Lapsille ja nuorille ei saa Unkarin lain mukaan kertoa seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöistä ja niiden oikeuksista.

Viime kesäkuussa Budapestissa järjestettiin mielenosoitus, jossa vastustettiin Unkarin hallituksen esittämää kieltoa homo­seksuaalisuuteen liittyvän aineiston levittämisestä alaikäisille.

15.7. 13:41

Bryssel

EU-komissio aikoo viedä Unkarin EU-tuomio­istuimeen kahdesta tapauksesta, joista toinen liittyy seksuaali­vähemmistöjen oikeuksiin ja toinen median toiminta­mahdollisuuksiin Unkarissa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä unkarilainen Népszava-lehti, ja komissio vahvisti sen perjantaina. Komissio on valmistellut asiaa viime heinäkuusta lähtien ja käynnistänyt molemmista tapauksista rikkomus­menettelyt.

Komission tiedottajan mukaan komissio etenee tapausten kanssa oikeuteen, koska Unkarin viranomaiset eivät ole vastanneet tyydyttävästi komission kysymyksiin eivätkä ole tehneet korjaavia toimia.

Unkari sääti viime kesänä lain, joka kieltää homo­seksuaalisuuteen liittyvän aineiston levittämisen alaikäisille. Sen perusteella esimerkiksi kouluissa ei voi kertoa seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöistä ja niiden oikeuksista. Unkarin hallitus on perustellut kieltoa lasten suojelemisella.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi heti lain säätämisen jälkeen komission arvioivan, rikkooko laki EU-lainsäädäntöä.

Politico-lehti arvioi komission harkinnan kestäneen vuoden päivät siksi, että EU:n toimet voivat toimia enemmän Unkarin pääministerin Viktor Orbánin hyväksi kuin häntä vastaan. Orbán voi esiintyä perinteisten arvojen puolustajana, jota EU:n rappeutunut eliitti ahdistelee.

Toinen EU-tuomioistuimeen lähtevä Unkari-tutkinta liittyy Népszavan mukaan median vapauteen. Hallitusta kohtaan kriittisen Klubrádió-radiokanavan toimilupa peruttiin viime vuonna.

Klubrádión logo kuvattuna sen toimituksessa Budapestissa helmikuussa 2021.

Ensin Orbánin hallitus kiristi uuden medialain kautta toimilupa­vaatimuksia, mutta Klubrádión omistajat onnistuivat valituksillaan estämään toimiluvan peruuttamisen. Viime vuonna valitus ei enää mennyt läpi. Hallituksen mukaan radioasema rikkoi ohjelma­toiminnasta annettuja sääntöjä.

EU-komissio on jo aiemmin kertonut, että päätös Klubrádión toimiluvan peruuttamisesta ei ole oikea­suhtainen eivätkä sen perustelut ole läpinäkyviä. Asia nousee esiin myös tuoreessa EU:n oikeusvaltio­raportissa ja sen maakohtaisessa analyysissa.

Myös Yhdysvallat ilmaisi toimiluvan peruutuksen jälkeen olevansa huolissaan Unkarin koko ajan kaventuvasta mediavapaudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat