Hjallis Harkimo vaatii ministereiden eroa Uniperin kriisin vuoksi: ”Sanoin Pekka Lundmarkille, että näitä kauppoja ei pidä tehdä”

”Ihmiset eivät tajua, miten isoja rahoja miljardit ovat”, sanoo kansanedustaja Harry Harkimo (liik).

Hjallis Harkimo on Liike Nytin puheenjohtaja.

15.7. 16:58

Liike Nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo vaatii omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) sekä työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) eroa.

Perusteluksi vaatimuksilleen hän nimeää ministereiden osallisuuden energiayhtiö Fortumin Uniper-kauppojen toteutumisessa ja kriisin hoitamisessa. Harkimo laskee Tuppuraisen vastuulle 8 miljardin euron rahoituksen, jonka Fortum antoi talvella Uniperille kaasunmyyntisopimusten vakuudeksi.

Osa rahoituksesta oli takauksia, osa osakaslainaa. Saksalainen Uniper on tähän mennessä jo ehtinyt käyttää rahat, joten Fortum todennäköisesti menettäisi niistä ainakin osan.

”Ihmiset eivät tajua, miten isoja rahoja miljardit ovat”, Harkimo sanoo.

Myös muista oppositiopuolueista on vaadittu hallitukselta ja Tuppuraiselta toimenpiteitä energiayhtiö Uniperin kriisissä.

Lue lisää: Sari Essayah uskoo Uniperin kaatuvan ”näillä energian hinnoilla” – Puoluejohtajat MTV:n tentissä: Ei enempää suomalaisrahaa yhtiölle

Harkimon mielestä Lintilän olisi puolestaan pitänyt omistajaohjausministerinä vuonna 2017 estää kaupat ja ”olla kaupan sisällöstä paremmin perillä”.

”Tämähän on ihan historiallinen tilanne, missä on mahdollista menettää neljäsosa Suomen budjetista”, Harkimo sanoo.

Vuonna 2017 Lintilä sanoi näkevänsä, että Uniper vahvistaa ja tukevoittaa Fortumia. Hänen mukaansa ”ainahan liiketoimintaan riskejä sisältyy”.

Tällä viikolla Lintilä sanoi HS:n haastattelussa, että Uniperin ongelmat Saksan epäonnistuneen energia­politiikan syytä.

Lue lisää: ”Uniper-kauppa herättää kysymyksiä” – Näin poliitikot kommentoivat, kun Fortumista tuli Uniperin suuromistaja viisi vuotta sitten

Lue lisää: Elinkeinoministeri Lintilä: ”Uniperin ongelmat Saksan epäonnistuneen energia­politiikan syytä”

Harkimo itse oli silloisen hallituspuolueen kokoomuksen kansanedustaja vuonna 2017, kun Fortumista tuli Uniperin suuromistaja.

Hjalliksen mukaan vastuu kaupasta toki jakautuu laajemmalle, mutta on ”viime kädessä ministereillä”. Harkimo lisäksi korostaa, että on jo menneinä vuosina puhunut kauppoja vastaan.

”Kyllä minä sanoin Pekka Lundmarkille, että näitä kauppoja ei pidä tehdä”

Lundmark oli tuolloin Fortumin toimitusjohtaja. Harkimo sanoo myös kommentoineensa asiaa Kauppalehdessä vuonna 2019. Tuolloin Fortum hankki osake-enemmistön Uniperista.

Harkimo sanoo, ettei kaupoissa otettu Venäjää tarpeeksi huomioon.

Harkimon omat suhteet Venäjän kanssa ovat myös saaneet osakseen kritiikkiä. Harkimo myi entisen Hartwall-areenan omistuksensa suomalaisvenäläisten oligarkkien Gennadi Timtšenkon ja Roman Rotenbergin yhtiöille vuonna 2013.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat