EU:lta tulossa uusi erä Venäjään kohdistuvia pakotteita, mukana myös kulta

Kesäkuussa G7-maat kielsivät jo kullan tuonnin. Se on ollut Venäjälle merkittävä vientituote heti energian jälkeen.

Venäläistä kultaa Jekaterinburgissa Uralelektromedin tuotanto­laitoksessa. Kuva vuodelta 2014.

15.7. 12:15 | Päivitetty 15.7. 17:40

Bryssel

EU-komissio hyväksyi perjantaina Venäjään kohdistuvan uuden pakote­listauksen. Listalla on tärkeimpänä mukana kulta, jonka tuonti EU-maihin päättyisi uusien pakotteiden seurauksena.

Komission mukaan pääosa päätöksistä lähinnä viilaa jo voimassa olevia pakotteita aiempaa täsmällisemmiksi ja paremmin kohdentuviksi. Reutersin haastatteleman komission virkamiehen mukaan kyseessä ei ole varsinaisesti seitsemäs pakotepaketti, vaan eräänlainen numero ”kuusi ja puoli”.

Asiasta päättäminen kuuluu jäsenmaille, ja aiempien pakotteiden tapaan päätökset on tehtävä yksimielisesti.

G7-maat päättivät jo kesäkuussa Elmaussa Saksassa pidetyssä kokouksessaan, että ne kohdistavat pakotteita Venäjän ulkomaille myymään kultaan. Se enteili, että kulta ilmestyisi myös EU:n pakotelistalle.

Kulta on ollut energian jälkeen Venäjän suurimpia vienti­tuotteita viime vuosina. Kullan viennin arvo oli noin 18 miljardia euroa vuonna 2020, mikä vastaa noin viittä prosenttia kullan viennistä maailman­laajuisesti.

Viennistä 90 prosenttia suuntautui G7-maihin, erityisesti Britanniaan.

Pakotelistalle lisätään myös tuotteita, joita ei enää saa viedä EU:sta Venäjälle. Mukana on muun muassa koneita ja kemikaaleja, joita voi mahdollisesti käyttää aseiden valmistukseen.

Vastaavasti komissio aikoo varmistaa, etteivät nykyiset pakotteet haittaa viljan ja muiden maatalous­tuotteiden tuontia Venäjältä. Ruokakriisin uhkaamien Afrikan maiden mukaan pakotteet ovat estäneet kauppaa Venäjän kanssa ja heikentäneet niiden tilannetta.

Nykyisten pakotteiden mukaan venäläisaluksilla ei ole pääsyä EU-satamiin, ellei niiden lastina ole viljaa tai muita vastaavia maatalous­tuotteita, lääkkeitä tai energiaa. Tätä pakotetta aiotaan selventää.

Kaikkien nykyisten pakotteiden voimassaoloaikaa jatketaan lisäksi kuudella kuukaudella.

EU on Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen asettanut helmikuusta alkaen Venäjälle yhteensä kuusi pakotepakettia, joihin kuuluu niin henkilö- kuin talous­pakotteitakin. Kohteina on yhteensä 98 yritystä tai muuta yhteisöä ja yli 1 100 henkilöä, muun muassa presidentti Vladimir Putin lähipiireineen.

Pakotteiden kohteena ovat raakaöljy ja öljytuotteet, tosin pitkällä siirtymäajalla ja tietyin rajoituksin, sekä muun muassa hiili, teräs, rauta ja puu.

Teknologian vientiä EU-maista Venäjälle on rajoitettu ja tavaran­kuljetuksia Venäjältä estetty. Kaikilta venäläisiltä lentoyhtiöiltä on kielletty pääsy EU:n lentoasemille sekä lentäminen EU:n ilmatilassa.

Myös Venäjän keskuspankin varat on jäädytetty ja pankkeja suljettu ulos viestinvaihto­järjestelmä Swiftistä.

EU on myös keskeyttänyt viiden venäläisen valtion omistaman tiedotus­välineen lähetykset EU:ssa vedoten niiden lähettämään propagandaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat