Komissio hyväksyi 5,4 miljardin euron tuen 15 EU-maan yhteiseen vetyhankkeeseen – Suomesta mukana Neste

Suomesta rahoituksen piirissä on mukana energiayhtiö Neste.

Komission hyväksynnän saaneissa Nesteen hankkeissa kehitetään ratkaisuja puhtaan vedyn tuotannolle ja hyödyntämiselle Nesteen jalostamoprosesseissa.

15.7. 14:55

Euroopan komissio on hyväksynyt perjantaina enintään 5,4 miljardin euron julkisen tuen viidentoista jäsenmaan yhteiselle vetyhankkeelle. Yhteishankkeella on tarkoitus vauhdittaa puhtaan vedyn tuotantoa ja vedyn uusien käyttökohteiden kehittämistä.

Julkisen tuen lisäksi hankkeen toivotaan saavan 8,8 miljardin euron yksityiset investoinnit.

Suomi on yksi hankkeeseen osallistuvista valtioista.

Suomesta rahoituksen piirissä on mukana energiayhtiö Neste. Komission hyväksynnän saaneissa Nesteen hankkeissa kehitetään ratkaisuja puhtaan vedyn tuotannolle ja hyödyntämiselle Nesteen jalostamoprosesseissa.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan vety on tärkeässä roolissa, kun sähköntuotannon tarve kasvaa teollisuuden sähköistyessä ja liikenteen puhdistuessa.

”Yhdessä muiden EU-maiden kanssa olemme myös vahvempi tekijä puhtaan vedyn markkinoilla”, Lintilä sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Suomessa lopullisen rahoituspäätöksen tekee Business Finland syksyn 2022 aikana.

Euroopan komissio on asettanut tavoitteen pystyä tuottamaan 10 miljoonaa tonnia puhdasta vetyä vuonna 2030.

Komission perjantainen hyväksyntä perustuu vetytalouden ensimmäiseen EU:n valtiontukisääntöihin kuuluvaan IPCEI-tiedonantoon.

IPCEI on lyhenne sanoista Important Project of Common European Interest eli Euroopan yhteistä etua koskeva tärkeä hanke. IPCEI-hankkeita koskee erillinen, kevyempi valtiontukisäännöstö, jonka mukaan valtio voi tukea yrityksiä normaalia joustavammin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat