Edus­kunnan talous­valiokunta kutsuu omistaja­ohjaus­ministeri Tuppuraisen kuultavaksi

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen oli torstaina Saksassa neuvottelemassa energiayhtiö Uniperin pelastamisesta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Säätytalolla huhtikuussa 2022.

15.7. 16:22 | Päivitetty 15.7. 17:33

Eduskunnan talousvaliokunta kutsuu omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) kuultavakseen ensi viikon tiistaina.

Valiokunta aikoo kuulla Tuppuraista ja muita asiantuntijoita liittyen ”omistajaohjaukseen ja ajankohtaiseen energiapolitiikan tilanteeseen EU:ssa ja Suomessa”, valiokunta toteaa tiedotteessaan.

Valiokuntaa johtavan kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosen mukaan valiokunnan kokoontuminen heinäkuussa on poikkeuksellista.

”Siihen kuitenkin päädyttiin, koska tämä asia on painoarvoltaan niin merkityksellinen ja mittava. Kyse on suomalaisten veronmaksajien kannalta miljardiluokan kysymyksestä”, Grahn-Laasonen toteaa HS:lle.

Hänen mukaansa Tuppuraista aiotaan pyytää kertomaan, miten neuvottelut energiayhtiö Uniperin kriisin ratkaisemisesta ovat edenneet Saksan hallituksen kanssa.

”Valiokunta haluaa varmistua siitä, että hallitus ja operatiivisessa vastuussa oleva omistajaohjaus tekevät kaikkensa varmistaakseen suomalaisen veronmaksajan edun toteutumisen.”

Oppositio on tällä ja viime viikolla vaatinut hallitukselta ja Tuppuraiselta tiukkoja toimenpiteitä energiayhtiö Uniperin kaasukriisin suhteen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on vaatinut hallitusta ja omistajaohjausministeri Tuppuraista varmistamaan, että Uniperin ongelmat eivät kaadu suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on vaatinut, että Tuppuraisen pitää pyrkiä varmistamaan, että Saksan hallituksen toimenpiteet ovat reiluja myös suomalaisten veronmaksajien kannalta.

Liike nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo puolestaan on vaatinut omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen sekä työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) eroa.

Tuppurainen on tämän viikon torstaina ollut Saksassa neuvottelemassa energiayhtiö Uniperin pelastamisesta.

”Keskustelut olivat hyviä ja rakentavia. Pöydällä on useita vaihtoehtoja, mutta paljon työtä on vielä edessä”, Tuppurainen kertoi Reutersin mukaan Saksan hallituksen edustajien tapaamisen jälkeen torstaina.

Uniper on vakavissa vaikeuksissa, koska se ei saa venäläiseltä Gazpromilta kaasua sovittuja määriä ja joutuu sen sijaan ostamaan myymänsä kaasun markkinoilta moninkertaiseen hintaan.

Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia ja valtio Fortumista 51 prosenttia. Siksi kyseessä on myös valtion asia. Ilman pääomitusta Uniperin nykyinen tappiotahti kaataisi yhtiön muutamassa viikossa.

Fortumin ja Uniperin kriisin lisäksi valiokunta aikoo Grahn-Laasosen mukaan kuulla asiantuntijoita energiamarkkinoiden tilanteen ajankohtaisesta vaikutuksesta energian saatavuuteen ja hintoihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat