Riikka Purra vaatii edus­kuntaa koolle ja ministereiltä selvitystä Uniperista: ”Kuinka paljon menee veron­maksajien piikkiin, jos kaikki riskit laukeavat?”

Eduskunnan talousvaliokunta on kutsunut ministeri Tytti Tuppuraisen (sd) kuultavakseen huomenna tiistaina. Riikka Purran (ps) mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

18.7. 12:48

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii eduskuntaa pikaisesti koolle ja ministereiltä selvitystä Uniper-riskeistä.

”Ministerien on annettava eduskunnalle selvitys asiasta ja arvio Uniper-seikkailujen enimmäistappioista. Kuinka paljon menee veronmaksajien piikkiin, jos kaikki riskit laukeavat?” Purra kysyy tiedotteessa.

Saksalainen energiayhtiö Uniper, josta Suomen valtionyhtiö Fortum omistaa 78 prosenttia, on vaikeuksissa maakaasun puutteen ja hinnan nopean nousun vuoksi. Yhtiö tekee kymmenien miljoonien tappioita päivässä.

Jos ratkaisua tilanteeseen ei löydy, nykyisellä tahdilla Uniper ajautuu konkurssiin viikkojen sisällä.

On mahdollista, että Fortum kärsii Uniperin takia niin valtavat menetykset, että se saattaisi tarvita lisää pääomaa. Fortumin pelastajaksi joutuisi Suomen valtio – eli suomalaiset veronmaksajat. Summa olisi miljardeja euroja.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) oli viime viikolla Saksassa neuvottelemassa Uniperin tilanteesta. Eduskunnan talousvaliokunta on kutsunut Tuppuraisen kuultavakseen huomenna tiistaina.

Purran mukaan tämä ei kuitenkaan riitä. Hänen mukaansa myös pääministeri Sanna Marinin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) on annettava selvitys tilanteesta.

”Haluamme tietää, millä tiedolla hallitus on antanut Fortumin johdolle valtuudet Uniperin vähintään 8 miljardin euron tukipakettiin jo alkuvuonna ennen Venäjän hyökkäystä. Kuultiinko puolueettomia arvioitsijoita? Olivatko Uniperin johdannaisriskit tiedossa? Entä pidettiinkö Fortumin pienosakkaat ajan tasalla, kuten osakeyhtiölaki edellyttää?” hän kysyy.

”Tukipaketti on suuruudeltaan yli kymmenen prosenttia valtion budjetin kokonaissummasta. Tämä on 1990-luvun pankkitukien jälkeen suurin yksittäinen piikin avaaminen kertapäätöksellä veroeurojen käytölle yksittäisen yrityksen epätoivoiselle pelastusoperaatiolle.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat