Tuppurainen: Neuvottelujen lähtökohtana on, että Fortum ei enää tee uutta pääomitusta Uniperiin

Ministeri Tytti Tuppurainen kertoi tiistaina eduskunnan talousvaliokunnalle Uniper-neuvottelujen tilanteesta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) puhui medialle mennessään talousvaliokunnan kuultavaksi eduskunnassa tiistaina.

19.7. 10:08 | Päivitetty 19.7. 17:34

Suomi pyrkii siihen, että energiakonserni Fortum ei enää pääomita tytäryhtiötään saksalaista Uniperia, sanoi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) eduskunnassa tiistaina.

Tuppurainen oli tiistaina eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana. Valiokunta kokoontui poikkeuksellisesti energiapoliittisen tilanteen vuoksi.

”Neuvottelujen lähtökohtana valtio-omistajalla on ollut se, että Fortum Uniperin pääomistajana ei enää tee uutta pääomitusta Uniperiin”, Tuppurainen sanoi.

Uniper, josta Fortum omistaa 78 prosenttia, on vaikeuksissa maakaasun saatavuuden ja hinnannousun vuoksi. Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Venäläisen kaasun toimitusongelmista kärsivä Uniper tekee joka päivä kymmeniä miljoonia euroja tappiota. Fortum on käynyt viikkojen ajan neuvotteluja Saksan edustajien kanssa tilanteen ratkaisemiseksi. Tuppurainen on osallistunut neuvotteluihin hallituksen edustajana.

Uniper-neuvottelujen etenemistä tai syntymässä olevaa ratkaisua Tuppurainen ei suostunut kommentoimaan millään tavalla. Hänen mukaansa neuvottelut ovat nyt hyvin herkässä vaiheessa.

Tuppurainen vetosi jo aiemmin siihen, että kuulemisessa käsitellyt asiat ovat pörssiyhtiöiden sisäpiiritietoa. Valiokunnan kokouksen aikana myös valiokunnan jäsenistä tuli hänen mukaansa osa tätä sisäpiiriä. Tämä tarkoittaa, että heidän mahdollisuutensa puhua asiasta ovat hyvin rajalliset.

Tuppuraisen mukaan talousvaliokunnalla on nyt on täysin samat tiedot kuin hänellä.

Tuppurainen korosti Fortumin olevan Suomelle sähköntuotannon suhteen strategisen intressin yhtiö, jossa valtiolla on kiinni poikkeuksellisen suuri omaisuusarvo.

”Haluamme turvata sen, että yhtiön kannattava liiketoiminta jatkuu, että meidän omistaja-arvomme säilyy, ja että tässä järjestelyssä ei aiheudu suomalaisille veronmaksajille mitään ylimääräisiä, aiheettomia kustannuksia.”

Tuppuraiselta kysyttiin, mitä valtion omistajaohjaus on oppinut tilanteen myötä. Hänen mukaansa ainakin sen, että valtio-omistajalla tulee olla oma edustajansa yhtiön hallituksessa.

Tuppurainen kertoi, että omistajaohjauksen otetta Fortumista on kiristetty. Hän sanoi ilmoittaneensa heti tilanteen kiristyttyä Fortumin hallituksen puheenjohtajalle, että hän tulee kutsumaan ylimääräisen yhtiökokouksen koolle nimetäkseen yhtiön hallitukseen virkamiesedustajan omistajaohjausosastolta.

Tuppurainen kertoi medialle mennessään valiokuntaan, että Fortumin Uniperille alkuvuonna antama kahdeksan miljardin lisärahoitus oli senhetkisessä tilanteessa oikea ratkaisu.

”Yhtiön hallituksessa ja toimivassa johdossa kannettiin vastuuta omaan konserniin kuuluvan tytäryhtiön vaikeudesta”, hän sanoi.

Fortum rahoitti Uniperia kahdeksalla miljardilla tammikuussa. Tuolloin kaasun hinnannousu näytti väliaikaiselta vaihtelulta. Uniper on tähän mennessä jo käyttänyt suurimman osan rahoista, joten Fortum todennäköisesti menettää niistä ainakin osan.

Tuppuraisen mukaan kahdeksan miljardin rahoituspäätöksen teki Fortumin hallitus ja siitä vain informoitiin Suomen hallitusta. Hänen mukaansa maan hallitus ei voi ottaa asiasta poliittista vastuuta.

Tuppurainen sanoi, että hän olisi teoriassa voinut kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen ja vaatia asiaa päätettäväksi. Hän lisäsi, että jokainen voi kuitenkin miettiä, miten hyvää päätöksentekoa ja hyvän hallintotavan mukaista se olisi ollut.

Tuppuraiselta kysyttiin myös, tulisiko pääministeri Sanna Marinin (sd.) keskeyttää kesälomansa Uniperin tilanteen takia. Tuppurainen sanoi Marinin olleen yhteydessä Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin.

Lue lisää: ”Suomen kansaa ei maksu­miehiksi saa laittaa” – Talous­valiokunnan jäsenet moittivat Saksaa Uniper-sotkusta

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi kokoukseen mennessään, että valiokunta haluaa selvyyden siitä, miten suomalaisten veronmaksajien etua puolustetaan ja millaisia neuvottelutuloksia on mahdollista saavuttaa, jotta voidaan minimoida veronmaksajille koituvat vahingot.

Hänen mukaansa on tärkeää, että suomalaiset eivät joudu maksajiksi Saksan energiapolitiikan virhevalinnoista.

”Kysymys on siitä, kuka tämän maksaa”, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan tilanteeseen on johtanut kolme merkittävää tekijää.

”Ensimmäinen niistä on Putinin aloittama sota. Toinen syy ovat ne virhevalinnat, joita Saksan politiikassa on tehty. Kolmas syy on Fortumin johdon Uniper-kaupat”, Grahn-Laasonen sanoi.

Talousvaliokunnan varajäsen Kai Mykkänen (kok)

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää arvioi kokoukseen mennessään, ettei hyviä vaihtoehtoja ole enää näkyvissä.

”Nyt pitää löytää se vähiten huono ratkaisu. Tämä on uskomaton tilanne, että näin suurista tappioista puhutaan”, Mäenpää sanoo.

Fortum on sitä mieltä, että Saksan hallituksella on keskeinen asema Uniperin tilanteen ratkaisemisessa. Fortum on ehdottanut ratkaisuksi Uniperin pilkkomista siten, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotettaisiin muista toiminnoista Saksan valtion omistukseen.

Fortum on kertonut käyvänsä rakentavassa hengessä keskusteluja Saksan hallituksen kanssa löytääkseen ratkaisun, jolla Uniperin taloudellinen vakavaraisuus ja liiketoiminnan riskien hallinta voidaan varmistaa ja näin turvata energian toimitusvarmuus Saksassa.

Talousvaliokunnan varajäsen Kai Mykkänen (kok) sanoi, että sopimusten force majeure -pykälän pitäisi päteä ja Uniperin nostaa sen nojalla omia hintojaan. Sen jälkeen olisi Mykkäsen mukaan Saksan asia tukea yhtiön asiakkaita.

Force majeure on sopimusoikeudellinen termi, joka viittaa niin ylivoimaisiin ja ennakoimattomiin olosuhteisiin, että sopimukseen kuuluvia velvollisuuksia ei voida täyttää.

Lue lisää: Uniper-neuvottelut ovat juuri nyt herkässä vaiheessa: Keskeisin päämäärä on, että Suomen sähköhuolto­­varmuus turvataan, sanoo ministeri Tuppurainen

Lue lisää: Fortumin sähkö­verkko­kaupoista lähti käyntiin sotku, jossa on pelissä miljardeja veronmaksajien rahaa – Näin Suomen valtio ajautui keskelle Saksan energiakriisiä

Lue lisää: Putositko kärryiltä? Tästä on kyse Uniperin kriisissä

HS seurasi kansanedustajien ja ministeri Tuppuraisen kommentteja hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat