Näin Suomi varautuu sähkö­pulaan: Pahimmillaan sähköt katkais­taisiin osassa maata pariksi tunniksi

Kiertävät katkot olisivat viimeinen keino. Sitä ennen on käytettävissä monia muita toimia.

Fingridin linja vajaan kilometrin päässä Venäjän rajalta Vainikkalassa.

22.7. 2:00 | Päivitetty 22.7. 8:57

Euroopan energiakriisi ja sähköntuonnin loppuminen Venäjältä ovat lisänneet Suomessa viranomaisten varautumista tilanteeseen, jossa sähköä ei olisi tarjolla vuorokauden jokaisena hetkenä. Esimerkiksi eduskunnan talousvaliokunta kuuli asiantuntijoita aiheesta tiistaina.

Sähköpula tarkoittaa käytännössä sitä, että sähköntuotanto ei riitä enää kattamaan kulutusta. Tällaisessa tilanteessa sähkönjakeluyhtiöt joutuisivat säännöstelemään sähköä suunniteltujen sähkökatkosten avulla.

Katkot olisivat enimmillään parin tunnin mittaisia eivätkä kohdistuisi yhteiskunnan kannalta tärkeisiin toimintoihin, kertoo Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala.

Katkot olisivat kiertäviä, eli ne kohdistuisivat paikallisiin sähköverkkoihin eri puolelle Suomea kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Rauhala painottaa kiertävien katkojen olevan kuitenkin viimeinen keino.

Ennen kuin katkoja alettaisiin harkita, Fingridillä on erilaisia toimia käytössään. Se tekee osana toimintaansa jatkuvia sähkön riittävyyden ennusteita lähivuorokausille, joten jos sähköpulatilanne olisi vaarassa syntyä, se tietäisi siitä päiviä etukäteen.

”Todennäköisimmin tällainen tilanne voisi tulla pakkasella arkiaamun tunteina kello seitsemän ja yhdeksän välillä. Tämä on tyypillinen huippukulutustuntijakso Suomen sähköjärjestelmässä.”

Kun Fingrid saisi tiedon sähköpulan mahdollisuudesta, se julkaisisi ennakkovaroituksen. Varoituksen tavoitteena on tiedottaa markkinatoimijoita tilanteesta sekä aktivoida kuluttajia ja tuottajia.

”Olennaista on, että jokainen sähkönkäyttäjä tunnistaisi, mitkä ovat omat mahdollisuudet säästää sähköä.”

Jos tämä ei auttaisi, Fingrid voisi ottaa käyttöön omia häiriötilanteisiin varattuja järjestelmäreservejään, jotka sisältävät noin 1 300 megawattia.

Määrä on suurempi kuin Olkiluodon ydinvoimalan nykyisten yksittäisten yksiköiden tuotantoteho. Tämän lisäksi Energiavirasto kilpailuttaa parhaillaan noin 600 megawatin tehoreserviä, jonka voisi myös käynnistää hätätilanteessa.

Vasta jos mikään aiemmista toimenpiteistä ei ratkaisisi tilannetta, kiertävät katkot otettaisiin käyttöön.

Fingrid seuraa sähkön tehotilanteen kehittymistä yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön, Huoltovarmuuskeskuksen ja Energiaviraston kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat