Omistajaohjausministeri Tuppuraisen mukaan Uniper-sopu oli paras mahdollinen ratkaisu – vielä ei voi luvata, ettei veronmaksajien rahoja uppoaisi saksalais­yhtiöön jatkossa

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ei perjantaina lähtenyt arvioimaan, voiko Uniperista koitua jatkossa veronmaksajille lisäkustannuksia.

22.7. 18:28

Hallituksen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan perjantaina Suomen, Saksan, Fortumin ja Uniperin välille syntynyt sopu energiayhtiö Uniperin pelastuspaketista oli paras mahdollinen saavutettavissa ollut.

”Tärkeintä oli löytää ratkaisu, jonka jokainen taho saattoi hyväksyä ja jolla turvataan eurooppalaista, siis myös suomalaista, huoltovarmuutta”, Tuppurainen kommentoi sopua perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Saavutetusta sovusta huolimatta Uniperin ongelmat eivät ole ohitse. Tuppuraisen mukaan vielä ei voikaan luvata, että veronmaksajille ei koituisi Uniperin ongelmista kustannuksia enää jatkossa.

”Tässä kokonaisuudessa lähtökohta oli, että veronmaksajien rahaa ei tarvita ja että Fortumin ei tule enempää pääomittaa Uniperia”, Tuppurainen sanoi ja korosti, että nämä tavoitteet saavutettiin.

”Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, se jää nähtäväksi. Olemme edelleen vaikeassa tilanteessa. Emme millään muotoa ole tyynillä vesillä. Päin vastoin Venäjä käy edelleen energiasotaa Eurooppaa vastaan.”

Tuppurainen muistutti tiedotustilaisuudessa siitä, että Uniper on yhä Suomelle ja Fortumille arvokas yhtiö, vaikka sitä on jouduttukin tukemaan. Tästä esimerkkinä hän mainitsi Uniperin vesi- ja ydinvoimaomistukset.

Hänen mukaansa nyt saavutettu sopu takaa sen, että sekä Fortumin että Uniperin kannattava liiketoiminta on turvattu pidemmällä aikavälillä.

”Joskus investoinnit tuottavat nopeasti takaisin, joskus niistä tulee tappiota, joskus tuotot tulevat pidemmällä aikavälillä”, Tuppurainen sanoi.

Erityisen tärkeänä saavutetussa sovussa Tuppurainen piti sitä, että siinä rajoitettiin Saksan energiapolitiikasta Fortumille mahdollisesti jatkossa koituvia riskejä.

Uniper on tähän saakka myynyt Saksassa kaasua sen hankintahintaa halvemmalla. Nyt solmitun sopimuksen myötä Uniper voi lokakuusta alkaen siirtää asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista.

Mikäli Uniperin lokakuulle asti jatkuvasta viiveestä johtuvat tappiot ylittävät 7 miljardia euroa, Saksan valtio tulee sopimuksen mukaan kattamaan ne. Tämä lisätuki ei vähentäisi nykyisten omistajien osuutta.

Tuppuraisen mukaan se, että mahdollisuus siirtää kustannukset asiakkaille käynnistyy vasta lokakuussa, oli Saksan päätös.

”Ratkaisut tässä on olleet Saksan hallituksen käsissä”, hän totesi.

Tuppuraisen mukaan Suomelle on paitsi Fortumille aiheutuvien kustannusten myös vihreän siirtymän näkökulmasta tärkeää, että saksalaiset tulevat maksamaan kaasusta markkinaehtoisempaa hintaa.

Suomea Tuppurainen piti hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka kaasun korkea hinta on onnistuneesti ohjannut ihmisiä ja yrityksiä luopumaan sen käytöstä.

Tuppurainen vastasi tiedotustilaisuudessa myös kritiikkiin siitä, että valtion omistajaohjaus ei olisi ennakoinut Uniperin ongelmia riittävästi.

Hänen mukaansa esimerkkejä ennakoivasta toiminnasta ovat olleet virkamiesedustajan nimittäminen Fortumin hallitukseen ja se, että Fortumille on annettu viesti siitä, että "ei ole näkymää omistusosuuden nostoon enempää Uniperissa".

Fortumin nykyiseen hallitukseen ja sen puheenjohtaja Markus Rauramoon Tuppuraisen luottamus ei ole horjunut.

”Yhtiön hallitus nauttii pääomistajan luottamusta”, Tuppurainen totesi tiedotustilaisuudessa yksiselitteisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat