EU-maat pääsivät sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä, monelle maalle luvassa poikkeuksia

EU-maat sopivat vähentävänsä kaasun kulutusta vapaaehtoisesti, mutta moni maa saa poiketa yhteisestä tavoitteesta erilaisin perustein.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Italian ekologisesta siirtymästä vastaava ministeri Roberto Cingolani osallistuivat energiaministereiden kokoukseen tiistaina.

26.7. 10:47 | Päivitetty 26.7. 17:16

Euroopan unionin jäsenmaat sopivat tiistaina vähentävänsä kaasun kulutustaan vapaaehtoisesti 15 prosentilla tänä talvena. Moni jäsenmaa saa kuitenkin poiketa tavoitteesta erilaisin perustein.

Tavoitteen taustalla on tarve säästää kaasua, jotta jäsenmaat voivat varautua häiriöihin Venäjän kaasutoimituksissa.

”EU on yhtenäinen ja solidaarinen. Tämänpäiväinen päätös osoittaa, että jäsenmaat vastustavat kaikkia Venäjän yrityksiä käyttää energiatoimituksia aseena EU-maiden jakamiseksi”, sanoi puheenjohtajamaa Tšekin teollisuus- ja kauppaministeri Jozef Síkela tiedotteessa.

”Talvesta tulee paljon halvempi ja helpompi EU-kansalaisille ja teollisuudelle”, hän lupasi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kommentoi ratkaisua tuoreeltaan Twitterissä.

”Venäjä laajensi Natoa, nyt se yhdistää Euroopan unionia”, Lintilä kirjoittaa.

Lue lisää: Mika Lintilä: Moskovan tarkoituksena on hajottaa EU energialla

Maat aikovat vähentää kaasun kulutustaan 15 prosentilla ensi maaliskuun loppuun mennessä. Vähennystä verrataan viiden viime vuoden keskiarvoon. Keinot ovat jokaisen jäsenmaan itse päätettävissä. Asetuksen on määrä olla voimassa vuoden.

Siinä on runsaasti poikkeuksia.

Tavoitteesta saavat vapautuksen maat, jotka eivät ole kytköksissä muiden jäsenmaiden kaasuverkostoon. Tällaisia ovat esimerkiksi saarivaltiot Irlanti ja Malta.

Vapautuksen voivat saada kriittisessä tilanteessa myös maat, joiden sähköverkot eivät ole yhteydessä eurooppalaiseen järjestelmään ja jotka ovat erittäin riippuvaisia kaasusta sähköntuotannossaan.

Jäsenmaat voivat pyytää poikkeusta tavoitteeseen, jos niiden yhteydet muihin jäsenmaihin ovat rajalliset ja ne voivat osoittaa, että ne ohjaavat kaasua muihin EU-maihin täydellä kapasiteetillaan.

Jäsenmaat voivat pyytää poikkeusta myös, jos ne ovat jo ylittäneet kaasuvarastojen tavoitetason, jos ne ovat hyvin riippuvaisia kaasusta keskeisten teollisuudenalojensa tuotannossa tai jos niiden kaasun kulutus on kasvanut vähintään kahdeksan prosenttia viime vuonna verrattuna viiden edellisen vuoden keskiarvoon.

Vapaaehtoisilla vähennyksillä EU-maat selviävät tavanomaisen talven yli, sanoi EU:n energiakomissaari Kadri Simson tiedotustilaisuudessa. Simsonilta kysyttiin, mitä tapahtuu, jos talvi onkin tavanomaisesta poikkeava.

”Jos talvesta tulee pitkä ja erityisen kylmä, meillä on olemassa hätätilamekanismi. Vähentämällä kaasun kulutusta nyt voimme kuitenkin päätyä tilanteeseen, jossa sitä ei tarvitse ottaa käyttöön”, Simson sanoi.

EU-maat sopivat, että hätätilanteessa kaasun kulutuksen vähentämisestä voitaisiin tehdä pakollista. Kyse olisi esimerkiksi tilanteesta, jossa kaasusta uhkaisi tulla suuri pula tai sen kulutus kasvaisi erityisen paljon. Päätöksen tekisivät kuitenkin EU-maat komission ehdotuksesta.

Aiemmin tiistaina Simsonilta kysyttiin, vaikuttaako venäläisen kaasuyhtiön Gazpromin maanantainen ilmoitus leikata kaasutoimituksia EU:n ratkaisuun. Simsonin mukaan ei.

"Tiedämme, ettei leikkaukselle ole teknistä syytä. Tämä on poliittisesti motivoitunut askel ja meidän on oltava valmiita”, Simson sanoi.

Lue lisää: Gazprom leikkaa jälleen kaasutoimituksia Nord Streamissa

Suomen edustajan energiakokouksessa oleva Mika Lintilä (kesk.) keskusteli EU:n energiakomissaari Kadri Simsonin kanssa Brysselissä tiistaina. Oikealla EU-komission ympäristöasioista vastaava varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

EU-komissio ehdotti alun perin maakaasun kulutuksen vapaaehtoista vähentämistä 15 prosentilla, mutta tämä ei käynyt kaikille jäsenmaille.

Yksi komission alkuperäistä esitystä vastustaneista jäsenmaista oli Espanja, joka ei ole riippuvainen Venäjältä tulevasta kaasusta. Espanjassa on seitsemän lng-satamaa ja lisäksi se saa kaasua Algeriasta putkea pitkin.

Kaasun siirtoyhteydet Iberian niemimaalta muualle Eurooppaan ovat heikot. Espanja ja Portugali ovat pitäneet hyödyttömänä sitä, että niiden olisi pakko säästää muualta kuin Venäjältä tulevaa kaasua, kun ne eivät kuitenkaan pysty toimittamaan kaasua kuin rajallisesti sinne, missä sitä tarvittaisiin.

”Solidaarisuutta voi osoittaa erilaisin tavoin”, sanoi Espanjan ekologisen siirtymän ministeri Teresa Ribera ennen kokousta.

”Alkuperäinen ehdotus ei välttämättä ollut tehokkain mahdollinen solidaarisuuden osoittamisen näkökulmasta. Uusi ehdotus on paljon tasapainoisempi.”

Espanjan edustaja energiaministereiden neuvotteluissa, ekologisen siirtymän ministeri Teresa Ribera keskusteli Brysselissä Saksan talousministerin Robert Habeckin kanssa tiistaina.

Lopullista kompromissia jäi vastustamaan äänekkäästi ainoastaan Unkari, joka oli edustajiensa mukaan ainoa esitystä lopulta vastaan äänestänyt maa.

Päätös tehtiin kuitenkin määräenemmistöpäätöksenä, joten lopputulokseen Unkarin vastustuksella ei ollut vaikutusta.

”Olimme ainoita, jotka osoittivat äänestävänsä vastaan. Unkari äänestää ’ei’ tälle asetukselle, koska se jättää unkarilaisten edut täysin huomiotta”, ulkoministeri Péter Szijjártó kommentoi sopua Brysselissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Tämä on perusteeton, hyödytön, täytäntöönpanokelvoton ja haitallinen ehdotus”, hän totesi toimittajille sen jälkeen, kun EU:n energiaministerit hyväksyivät ehdotuksen.

Saksan talousministerin Robert Habeckin mukaan komission ehdotukseen tehdyt kompromissit ovat ymmärrettäviä esimerkiksi saarivaltioiden Irlannin ja Maltan suhteen.

”Kompromissit ovat tapa, jolla Eurooppa toimii”, Habeck sanoi ennen kokousta.

Hän sanoi tosin pelkäävänsä kompromisseista syntyvän liikaa byrokratiaa, joka hidastaa Euroopan kriisitoimia.

”Tämä on kuitenkin hyvin tärkeä seuraava askel. Se näyttää, että Eurooppa pystyy taistelemaan yhdessä ja antamaan vahvan signaalin päivänä, jolloin kaasun virta on jälleen vähentynyt 20 prosenttia.”

Habeckin mukaan Saksa on jo pystynyt toteuttamaan maakaasun säästöjä ja jatkaa samaa tahtia.

Habeck myönsi Saksan ja koko Keski-Euroopan tehneen strategisen virheen takavuosina, kun maat luottivat edullisen venäläisen kaasun häiriöttömään saantiin. Hänen mukaansa se osoitti, että vastaavanlaista riippuvuutta yhteen toimittajaan ei pidä enää sallia, minkä lisäksi on voimakkaasti investoitava uusiutuvaan energiaan.

Viron talous- ja infrastruktuuriministeri Riina Sikkut korosti, kuinka on tärkeää luopua lopulta täysin energiariippuvuudesta Venäjään.

Sikkutin mukaan Viro on etulyöntiasemassa, sillä se on vähentänyt riippuvuuttaan venäläisenergiasta jo kymmenen vuoden ajan.

”Meillä on etulyöntiasema. Mutta saman pyytäminen kaikilta EU-mailta yhdessä yössä tuntuu jopa minusta hieman epäreilulta”, Sikkut sanoo.

Sikkut korosti, että maat voivat vähentää kaasun kulutusta myös yli vapaaehtoisen tavoitteen. Hän nosti esimerkeiksi Viron lisäksi muut Baltian maat ja Suomen.

Oikaisu 26.7. kello 13.26: Korjattu ministeri Mika Lintilän etunimi oikeaksi jutun kuvatekstissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat