Venäläisten lomailu Suomessa ”tuntuu väärältä” – Suurimmat edus­kunta­ryhmät kannattavat turisti­viisumien kieltämistä venäläisiltä

Suomi on jatkanut turistiviisumien käsittelyä ja myöntämistä venäläisille, vaikka moni muu Venäjän rajanaapuri on rajoittanut turistiviisumien käsittelyä.

Antti Lindtman (sd), Ville Tavio (ps), Jukka Kopra (kok), Atte Harjanne (vihr) ja Juha Pylväs (kesk).

25.7. 15:12 | Päivitetty 25.7. 17:36

Suurimmat eduskuntaryhmät haluavat rajoittaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille.

Kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien edustajat kertovat HS:lle, että turistiviisumien myöntämistä venäläisille tulisi tiukentaa Suomessa. STT:n mukaan myös keskustan eduskuntaryhmä on tällä kannalla.

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmä tiedotti maanantaina, että sen mielestä nykytilanne mahdollistaa pakotteiden kiertämisen ja heikentää niiden vaikutusta.

”Onko oikein, että toisella kädellä venäläiset hupimatkailevat Suomessa ja Suomen kautta missä tahansa EU:ssa ja toisella kädellä tappavat tulevan EU-maan Ukrainan kansalaisia Ukrainassa?” eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra (kok) kommentoi HS:lle.

Suomi on jatkanut turistiviisumien käsittelyä ja myöntämistä venäläisille, vaikka esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua eivät vastaanota venäläisturisteja Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. HS kysyi suurimpien eduskuntaryhmien kantaa asiaan.

Lue lisää: Suomesta tuli venäläisturisteille väylä Eurooppaan – tutkijan mukaan tilanne vaikuttaa erikoiselta

Kokoomuksen Kopran mukaan Suomen tulisi seurata Viron linjaa lopettamalla viisumien myöntäminen kansallisesti, vaikka EU-tasolla näin ei päätettäisi tehdä.

”Olen itsekin lappeenrantalainen ja tiedän, että tämä tiukka linja on erityisen haitallinen taloudellisesti täällä Kaakkois-Suomessa. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että tässä on niin vakavista moraalisista ja ihmisyyttä koskevista asioista kysymys, että näinkin jyrkkä linja on syytä ottaa”, Kopra sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra kuvattiin eduskunnassa heinäkuussa.

Hänen mukaansa viisumeita voitaisiin kuitenkin myöntää venäläisille, joilla on Suomessa lähisukulaisia, sairaudenhoitoa tai jotka omistavat asunnon Suomesta. Ehdot voisivat olla samankaltaisia kuin matkustamisen koronarajoituksissa.

Apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski ulkoministeriöstä sanoi HS:lle aiemmin, että voi olla myös hyvä asia, että suomalaisten ja venäläisten ihmisten väliset kontaktit säilyvät ja venäläiset näkevät elämää vapaassa demokratiassa.

”Tässä on nyt Neuvostoliiton sortumisesta reilut 30 vuotta aikaa ollut nähdä miten demokratia toimii ja matkustaa vapaasti, eikä siitä ainakaan vielä ole ollut apua. En usko tähän teoriaan”, Kopra sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ovat olleet sitä mieltä, että venäläisturisteille ei pitäisi enää myöntää turistiviisumeja.

Myös toisessa suuressa oppositiopuolueessa perussuomalaisissa kannatetaan keskeytystä viisumien myöntämiseen.

”En pidä oikeutettuna, että häikäilemätöntä hyökkäyssotaa käyvästä maasta tulevien lomailijoiden annetaan pyöriä Euroopassa kuin ei mitään”, ryhmänjohtaja Ville Tavio (ps) kirjoittaa sähköpostitse.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoitti sunnuntaina Twitterissä, että ”turistiviisumien myöntämisen keskeyttäminen on perusteltua”.

Puolueen kansanedustajat eivät kuitenkaan ole asiassa täysin yksimielisiä. Esimerkiksi kansanedustaja Veikko Vallin (ps) kommentoi viestipalvelu Twitterissä vastustavansa viisumikieltoa.

”Itse kyllä näen asian niin, että rahat pois vaan. Erityisesti Itä-Suomelle tekee hyvää, että kauppa käy: työllisyys paranee, monen talousahdinko helpottuu, verotuloja kertyy, jne”, Vallin kirjoitti muun muassa.

Pääministeripuolue Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman sanoo pitävänsä perusteltuna, että hallitus ”ottaisi nopeasti selvitettäväksi turistiviisumien rajoittamisen”.

”Venäjän brutaali sota jatkuu joka päivä, eikä tässä tilanteessa normaali kanssakäyminen ole muutenkaan monin tavoin mahdollista”, Lindtman viestittää HS:lle sähköpostitse.

Lindtmanin mukaan samalla täytyy arvioida, miten kielto vaikuttaisi opposition toimintamahdollisuuksiin Venäjällä ja maan kansalaisten mahdollisuuksiin saada oikeaa tietoa. Lindtman ei tarkenna, pitäisikö viisumeiden myöntäminen Sdp:n mielestä keskeyttää kokonaan vai pitäisikö se sallia jatkossakin joiltain osin.

Vihreiden eduskuntaryhmä ei ole ainakaan vielä linjannut kantaansa asiaan, kertoo ryhmänjohtaja Atte Harjanne. Henkilökohtaisesti hän sanoo kallistuvansa turistiviisumin ehtojen kiristämisen kannalle.

”Tuntuu väärältä, että samaan aikaan kun Venäjä jatkaa hyökkäyssotaa, meillä käydään täällä ostos- ja lomareissuilla sieltä hyökkäävästä maasta”, Harjanne sanoo.

Vihreiden riveistä myös ainakin kansanedustajat Hanna Holopainen ja Noora Koponen ovat sanoneet Twitterissä kannattavansa sitä, että venäläisten turistiviisumien myöntäminen keskeytetään.

Harjanne löytää toisaalta perusteluja myös turistiviisumien myöntämisen puolesta.

”Venäläisten kansalaisten tiukka eristäminen ei välttämättä palvele sitä tarkoitusta, että heidän mielensä heidän hallintonsa raakuuksia kohtaan muuttuisi.”

Harjanne nostaa myös esiin, voisiko Suomeen tuleville venäläisille järjestelmällisesti viestiä Venäjän teoista ja siitä, että Suomi on täysin Ukrainan tukena.

Vihreiden eduskuntaryhmän johtaja Atte Harjanne löytää perusteluja myös turistiviisumien myöntämisen jatkamisen puolesta.

KeskustaN ryhmänjohtaja Juha Pylväs sanoi maanantaina STT:lle, että viisumien myöntämistä tulisi rajoittaa ainakin määräaikaisesti.

Myös kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä (kesk) kommentoi HS:lle, että turistiviisumien myöntäminen venäläisille tulisi lähtökohtaisesti pysäyttää EU:n jäsenvaltioille yhtenäisen politiikan keinoin.

”Toki viisumien myöntäminen täytyy arvioida aina tapauskohtaisesti, mutta huvitteluun ei pitäisi viisumeita myöntää”, Kärnä sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannattaa STT:n mukaan viisumien myöntämisen ehtojen kiristämistä, mutta ei ole ryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan muodostanut vielä kantaansa lomaviisumien myöntämisen keskeyttämiseen.

Hänen mukaansa Suomen pitäisi ajaa viisumien myöntämiseen kiristyksiä EU:ssa. Myös muista puolueista korostettiin EU-yhteistyön merkitystä.

”Päätös pitää tehdä EU-tasolla, jotta se on tarpeeksi tehokas. Sen myötä Putinin vastustajat eivät kuitenkaan saisi jäädä Venäjälle vangiksi”, Saramo kommentoi myöhemmin HS:lle.

”Pitäisi lisäksi varmistaa ettei pakotteiden vastaisia tavaroita tuotaisi Suomesta Venäjälle.”

STT:n mukaan myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä kannattaa viisumien myöntämisen keskeyttämistä. STT:n mukaan Rkp ei ole käsitellyt asiaa eduskuntaryhmässä, mutta ryhmänjohtaja Anders Adlercreutz pitää turistiviisumien kieltämistä tai ainakin voimakasta rajoittamista perusteltuna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat