Ulkoministeriön konsuli­päällikkö Tanner: Venäläisille myönnettävien viisumien rajoittaminen ei olisi ”kovin monimutkainen juttu”

Pääministerin sijainen Aki Lindén sanoo, että hallituksen on selvitettävä venäläisten viisumi­vaatimusten tiukentamista.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner ja perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.

25.7. 17:03 | Päivitetty 25.7. 22:55

Valtioneuvostossa pitää nopeasti selvittää, voitaisiinko turistiviisumien myöntämistä venäläisille rajoittaa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd). Hän toimii tällä viikolla pääministerin sijaisena.

”Tässä täytyy selvittää, mikä on tämän asian juridinen prosessi. Käytännössä siis kuka tekee ja mitä. Vetoan vain, että tämä täytyy nyt käydä läpi. Tämä on ilman muuta noussut asiaksi, josta pitää keskustella”, Linden sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa asiassa pitää tehdä kunnon virkamiesvalmistelu. Hänen oma ymmärryksensä rajoituksille on ”erittäin korkealla”.

”Henkinen asennoitumiseni on se, että mitä nopeammin sitä parempi.”

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo, että venäläisille myönnettävien turistiviisumeiden määrää voitaisiin rajoittaa käytännössä ottamalla vastaan nykyistä pienempi määrä viisumihakemuksia.

”Nyt otamme vastaan noin tuhat hakemusta päivässä Venäjältä, ja se kapasiteetti on koko ajan aika lailla täysin käytössä. Hakemusten vastaanottoa rajoittamalla myös myönnettyjen viisumien määrä laskisi. Yksittäisten hakemusten kohdalla poliittista harkintaa ei sen sijaan tehdä”, Tanner sanoo.

Hänen mukaansa tällä tavalla myös muut EU- ja Schengen-maat ovat rajoittaneet myönnettyjen turistiviisumien määrää. Esimerkiksi Hollantiin ei pystytä tällä hetkellä käytännössä myöntämään lainkaan turistiviisumeja venäläisille, koska Venäjä on karkottanut sen edustajat maasta.

”Määriin puuttuminen on siis teoriassa ihan mahdollista. Eikä se ole mikään kovin monimutkainen juttu”, Tanner sanoo.

Tanner itse ei kuitenkaan tekisi hätiköityjä päätöksiä. Hän muistuttaa, että viranomaistoiminnan tulee olla vakaata ja ennakoitavaa.

”Kielteisten päätösten määrä on jo nyt moninkertainen siihen mitä yleensä. Esimerkiksi Moskovan suurlähetystöön jätetyistä hakemuksista viime päivinä noin puolet on hylätty. Tilannetta seurataan siis jatkuvasti, eikä tällä hetkellä nähdä mitään hallitsematonta Suomen viisumilinjan hyväksikäyttöä tai sen tyyppistä toimintaa”, Tanner kertoo.

”Mutta ymmärrän kyllä, että keskustelu periaatteista on tällä hetkellä aivan olennaisen tärkeää, mutta se on nimenomaan poliittinen keskustelu.”

Suurimmat eduskuntaryhmät kannattavat venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamista.

Kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien edustajat kertoivat HS:lle maanantaina, että turistiviisumien myöntämistä venäläisille tulisi tiukentaa Suomessa. STT:n mukaan myös keskustan eduskuntaryhmä on tällä kannalla.

”Pidän perusteltuna, että hallitus ottaisi nopeasti selvitettäväksi turistiviisumien rajoittamisen”, viestitti Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman HS:lle sähköpostitse.

Viisumiasiat eivät kuulu Lindénille, mutta hän toimii tällä viikolla pääministerin sijaisena. Ne kuuluvat ulkoministeriölle, mutta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on lomalla.

Suomi avasi itärajansa venäläisturisteille heinäkuun alussa, kun koronaepidemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset päättyivät.

Siihen saakka Suomi piti itärajaa pitkään lähes suljettuna koronaviruksen takia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat