Huumausaineiden käyttötila­kokeilua ajava kansalais­aloite etenee eduskuntaan

Aloitteen perusteluissa kiinnitettiin huomiota huumekuolemien määrän kasvuun. Esimerkiksi THL on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa.

25.7. 22:10

Eduskunta saa pohdittavakseen kysymyksen, pitäisikö Suomessa kokeilla huumeiden käyttöhuoneita. Huumaus­aineiden käyttötila­kokeilua ajava kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta, mikä tarkoittaa sitä, että se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen perusteluissa kiinnitetään huomiota siihen, että huumausaine­kuolemat ovat olleet kasvussa 2000-luvulla.

Huumausaineisiin kuoli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomessa 258 ihmistä.

Helsingin kaupungin teettämän moniammatillisen selvitystyön mukaan valvotut käyttötilat voisivat vähentää yliannostus­kuolemia.

Kansalaisaloitteen tekijät ehdottavat lainvalmistelun käynnistämistä, jotta huumaus­aineiden käyttötila­kokeilu olisi mahdollista.

Huumeiden käyttötilat ovat valvottuja tiloja, joissa huumausaineita voidaan käyttää puhtaissa ja valvotuissa olosuhteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa.

STT:n eduskuntaryhmille aiemmin heinäkuussa lähettämän kyselyn mukaan käyttöhuoneiden perustamisen kannalla ovat hallituspuolueet vasemmisto­liitto, vihreät ja Rkp. Oppositiopuolue kokoomus ja pääministeri­puolue SDP suhtautuvat niihin varovaisen avoimesti. Keskusta, kristillis­demokraatit, perussuomalaiset ja Liike Nyt suhtautuvat kielteisesti käyttö­huoneiden perustamiseen.

Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50 000 kannatus­ilmoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn. Nykyisin kansalais­aloitteet raukeavat vaalikauden lopussa eduskunnan vaihtuessa, minkä vuoksi aloitteet voivat jäädä kokonaan käsittelemättä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat