Mika Lintilä: Moskovan tarkoituksena on hajottaa EU energialla

Lintilän mukaan EU-maiden solidaarisuus ja yhtenäisyys ovat ”ainoa vaihtoehto”. Lintilä osallistui EU:n energiaministereiden kokoukseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

26.7. 14:59

Bryssel

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin käy kahta sotaa, aseellista sotaa Ukrainassa ja energiasotaa EU:ta vastaan.

Lintilä osallistui tiistaina EU:n energiaministereiden kokoukseen, jossa jäsenmaat pääsivät sopuun maakaasun kulutuksen vapaaehtoisesta vähentämisestä 15 prosentilla vuosiin 2017–2022 verrattuna.

”Moskovan tarkoituksena on hajottaa EU energialla. Solidaarisuus ja yhtenäisyys ovat ainoat vaihtoehdot tässä tilanteessa. Nyt on tehtävä ratkaisuja, että riippuvuus venäläisestä energiasta vähenee”, Lintilä sanoi kokouksesta lähdettyään.

Lintilän mukaan vapaaehtoisista säästöistä saatiin ”verrattain kattava määräenemmistöpäätös”.

Lue lisää: EU-maat pääsivät sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä, monelle maalle luvassa poikkeuksia

Jos tilanne kääntyy huonoksi esimerkiksi kaasun tulon keskeytyessä, maat sopivat hätätilamekanismista, joka muuttaisi säästöt pakollisiksi. Kaasun loppumisen lisäksi toinen syy voisi olla se, että kaasua käytetään huomattavan paljon enemmän kuin on odotettu.

Maat säästävät kaasua heti elokuusta lähtien varautuakseen tulevaan talveen.

Maat saatiin suunnitelman taakse vasta sen jälkeen, kun siihen oli tehty lukuisia poikkeuksia.

Tavoitteesta saavat ratkaisun mukaan poiketa esimerkiksi sellaiset maat, jotka eivät ole kytköksissä muiden jäsenmaiden kaasuverkkoihin. Ne eivät pystyisi toimittamaan kaasua muille jäsenmaille, vaikka leikkaisivat oman kulutuksensa vähiin.

Poikkeus koskee myös maita, joiden sähköverkko ei ole yhteensopiva Euroopan sähköverkon kanssa ja joille maakaasu on tärkeä sähköntuotannossa. Säästöt voisivat mahdollisesti vaarantaa niiden sähkön saannin.

Jäsenmaat voivat pyytää poikkeusta myös, jos ne ovat jo ylittäneet kaasuvarastojen tavoitetason, jos ne ovat hyvin riippuvaisia kaasusta keskeisten teollisuudenalojensa tuotannossa tai jos niiden kaasun kulutus on kasvanut vähintään kahdeksan prosenttia viime vuonna verrattuna viiden edellisen vuoden keskiarvoon.

”Suomen osalta tämä oli helppokin. Meillä kaasun kokonaiskäyttö on jo puolittunut kevään aikana. Ei tämä meillä tule aiheuttamaan toimenpiteitä, mutta tiedän, että teollisuuden puolella ollaan omaehtoisesti hakemassa muita tapoja. Suomessa tulee vähenemään vielä entisestään kaasun käyttö”, Lintilä sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat