OAJ vaatii: Ensi vuonna ei uudistuksia koulu­järjestelmään, varhais­kasvatuksen opettajien koulutus­määriä lisättävä

OAJ:n mielestä pulaa varhaiskasvatuksen opettajista tulisi ratkaista lisäämällä aloituspaikkoja varhaiskasvatuksen opettajien opintoihin.

Katarina Murto valittiin OAJ:n uudeksi puheenjohtajaksi toukokuussa.

3.8. 11:15

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaatii, että koulujärjestelmään ei tehtäisi uusia suuria uudistuksia ensi vuonna.

Opettajat tarvitsevat työrauhaa, sanoi OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Murto sanoi toivovansa, että opettajat saisivat keskittyä opettamiseen ja lapset ja nuoret oppimiseen.

”Keskittyminen perusasioihin. Sitä toivon nyt vahvasti, kun koulut starttaavat”, Murto sanoi.

Peruskouluissa ja lukioissa koulutyö alkaa lähes koko maassa ensi viikolla.

Viime vuosina on uudistettu esimerkiksi oppivelvollisuutta, ylioppilaskokeita, opetussuunnitelmia, ammatillista koulutusta ja korkeakoulujen valintakriteereitä. Lisäksi vaikutusta on ollut esimerkiksi koronaviruspandemialla ja toisaalta varhaiskasvatuksen työvoimapulalla.

Myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on heijastunut Suomen koulujärjestelmään. Viime keväänä vain noin 2 000 Ukrainasta paennutta osallistui Suomessa opetukseen, mutta määrän odotetaan kasvavan.

OAJ lähetti keskiviikkona terveisensä maan hallitukselle, joka valmistautuu neuvottelemaan ensi vuoden budjetista elo–syyskuun vaihteessa.

Järjestön mielestä pulaa varhaiskasvatuksen opettajista tulisi ratkaista lisäämällä aloituspaikkoja varhaiskasvatuksen opettajien opintoihin.

”Koulutusmäärät varhaiskasvatukseen eivät ole missään nimessä riittäviä”, Murto sanoi.

OAJ:n mukaan varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkojen määrä tulisi nostaa 1 400 paikkaan vuosittain vähintään vuoteen 2030 saakka. OAJ:n laskujen mukaan aloituspaikkojen lisääminen ensi vuonna maksaisi 2,3 miljoonaa euroa.

Varhaiskasvatuslakiin on kirjattu, että vuoteen 2030 mennessä päiväkotien henkilöstöstä kahden kolmasosan tulee olla varhaiskasvatuksen opettajia tai sosionomeja. Heistä vähintään puolet on oltava varhaiskasvatuksen opettajia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) tosin totesi HS:lle huhtikuussa, että vaalikauden lopussa ”resursseja ei mittaviin aloituspaikkalisäyksiin ole”.

Lisäksi OAJ vaatii valtion budjetista rahaa pitkäaikaisen tavoitteensa opettajarekisterin perustamiseksi ja mentorointimallille, jossa kokeneet opettajat tukisivat vastavalmistuneita opettajia.

Keväällä sovittu kunta-alan palkkaohjelma nostaa myös varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja, mutta Murron mukaan se ei yksin riitä korjaamaan työvoimapulaa. Murto sanoi kuitenkin olevansa tyytyväinen palkkaratkaisuun kunnissa.

Murto esitti, että syksyn palkkakierroksen jälkeen ammattiliitot keskustelevat yhdessä työmarkkinajärjestelmän toimivuudesta ja tulevaisuudesta. Hän korosti, että työmarkkinat ovat nyt murroksessa.

”Tämä sekavuus ei pidemmällä tähtäimellä ole kenenkään etu”, sanoi Murto.

”Pitäisin tärkeänä, että me palkansaajapuolella lähtisimme kartoittamaan, mihin suuntaan haluamme lähteä järjestelmää viemään.”

Yksityisellä opetusalalla neuvottelut Sivistystyönantajien kanssa ovat vielä kesken. Asia koskee yli 9 000 OAJ:n jäsentä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat