Suomessa energian säästämiseksi on suunnitteilla kansalaisille suunnattu tiedotuskampanja.
Monissa Euroopan maissa on ryhdytty toimiin energiankulutuksen pienentämiseksi Venäjän aloittaman hyökkäyksen aiheuttaman energiakriisin vuoksi. Saksassa useassa kaupungissa julkisten tilojen energiakulutusta on pyritty pienentämään, ja myös Ranskassa on tehty säästötoimenpiteitä.
Suomen työ- ja elinkeinoministeriö on pannut alulle kampanjan, jota suunnittelee valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Tavoitteena on jakaa kansalaisille tietoa energiansäästötavoista.
Kampanjasta kertoi aiemmin Yle.
Kampanjan toteutukseen osallistuva Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, että idea energiansäästökampanjasta syntyi jo keväällä maalis-huhtikuussa.
”Pian päädyttiin siihen, että kampanjaa ei kannata aloittaa kesää vasten, vaan ajoitettiin se syksyyn, jolloin energiansäästö on ajankohtaista.”
Kampanjasta on määrä kertoa enemmän elokuun lopulla. Varmaa Suur-Uskin mukaan on, että kotitalouksissa tärkeimpiä energiansäästökohteita ovat lämmitys ja lämpimän veden käyttö.
”Mitään uutta ja mullistavaa ei ole tulossa, vaan vanhoja keinoja on vain otettava hieman järeämmin käyttöön.”
Kampanjan suosituksia voisi olla esimerkiksi kodin huonelämpötilan lasku ja lämpimien suihkujen lyhentäminen. Huonelämpötilan laskeminen asteella laskee lämmityskuluja 5 prosenttia, ja lähes kaikki lämmin vesi kodeissa kuluu peseytymiseen.
Kotitalouksien energiankulutuksesta 61 prosenttia menee lämmitykseen ja 16 prosenttia veden lämmitykseen.
Talven ja syksyn energiansäästötalkoita varten voi varautua tarkistamalla, että kodin lämmitysjärjestelmät ovat kunnossa. Lisäksi nyt on aika laittaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuntoon.
Suur-Uskin mukaan varautua voi myös perinteisesti keräämällä hyvät polttopuuvarastot.
Motivan mukaan pelkkiä energiankäyttötapoja muuttamalla kotitalouden energiankulutusta on mahdollista pienentää 10–20 prosenttia. Energiansäästökampanjalla ei kuitenkaan ole tavoitemäärää, paljonko energiaa suomalaisten pitäisi säästää.
”Muutetaan omat asenteet siihen suuntaan, että joudutaan olemaan viileämmässä kuin aikaisemmin. Että villasukat ja villapaidat käyttöön.”
Idea kansalaisten valistamiseen syntyi kotimaassa, vaikka myös Euroopan unioni on suositellut maakaasun säästämistä.
Suur-Uski nostaa esille, että energiankäytössä on myös kansallisia eroja eri maiden välillä. Esimerkiksi Suomessa koteja pidetään lämpimänä myös silloin, kun kukaan ei ole kotona toisin kuin vaikkapa Keski-Euroopassa.
”Voitaisiin säätää kodin lämpötilaa tarkemminkin, että lämpöä voisi laskea enemmänkin aikoina, kun ei olla kotona”, Suur-Uski vinkkaa.
Suomessa energiansäästö on järkevää erityisesti syksyllä ja talvella, koska energiaa kuluu enemmän.
Muualla Euroopassa säästötoimia tehdään jo nyt. Esimerkiksi Ranskassa ilmastoidut kaupat määrättiin pitämään ulko-ovensa kiinni, jotta energiaa ei kulu turhaan.