Der Spiegelin näkemä salainen selvitys: Kreikka työntää siirtolaisia takaisin merelle hengen­­vaarallisiin oloihin, ja EU-virasto peittelee jäljet

Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin sekä Kreikan rannikkovartioston pushback-operaatioista pitkään raportoineet mediat kertovat, että Euroopan petostentorjuntavirasto Olafin salainen raportti vahvistaa Frontexin väärinkäytökset Kreikassa. Euroopan komissiota raportti ei kuitenkaan näytä kiinnostavan, kirjoittaa Der Spiegel.

Syyriasta saapuvat pakolaiset yrittivät päästä Kreikkaan kuuluvan Lesboksen saarelle kumiveneellä lokakuussa 2015.

30.7. 16:47 | Päivitetty 30.7. 19:15

Euroopan petostentorjuntavirasto Olaf on selvittänyt Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin toimintaa Kreikassa. Helmikuussa julkaistun selvityksen mukaan EU:n alainen virasto on auttanut Kreikan rannikkovartiostoa peittelemään siirtolaisten ja pakolaisten huonoa ja laitonta kohtelua.

Saksalainen Der Spiegel -lehti, ranskalainen Le Monde ja Lighthouse Reports ovat saaneet salaisen selvityksen käsiinsä. Tiedotusvälineiden mukaan raportin tiedot ovat omiaan tuhoamaan lisää Frontexin työntekijöiden uria. Tiedotusvälineet ovat jo parin vuoden ajan paljastaneet Frontexiin liittyviä skandaaleja, mutta Frontexin johto on pitänyt pintansa syytöksiä vastaan. Olafin raportti johti lopulta Frontexin johtajan Fabrice Leggerin eroon huhtikuun lopussa.

Lue lisää: Frontexin johtajan mukaan vastuu siirtolaisveneiden käännyttämisestä on Kreikalla – Mepit vaativat operaation keskeyttämistä ja itsenäistä tutkintaa

Olafin raportti vahvistaa tiedotusvälineiden aiemmin raportoimia tietoja Frontexin haluttomuudesta puolustaa ihmisoikeuksia Egeanmerellä ja sen osallisuudesta Kreikan rannikkovartioston laittomuuksien peittelyyn.

Raportin sisältö ei vain vaikuta kovasti EU:n komissiota kiinnostavan, Der Spiegel kirjoittaa. Lehden mukaan asiaan vaikuttaa se, että komission varapuheenjohtaja on kreikkalainen konservatiivi­poliitikko Margaritis Schinas.

Toukokuun lopussa Schinas sanoi hollantilaisen sanomalehden haastattelussa, että Kreikan rannikkovartioston laittomista toimista ei ole konkreettisia todisteita. Schinasin mukaan syytökset ovat ihmisoikeus­järjestöjen, median ja Turkin autoritäärisen hallinnon keksimiä.

Samaan aikaan Olafin raportti Kreikan rannikkovartioston toimista ja Frontexin osallisuudesta niihin oli ollut komission käytettävissä jo kuukausien ajan.

Lue lisää: EU aloitti tutkinnan rajavartio­virastonsa väärinkäytöksistä

Olafin raportin mukaan Frontexin johtaja Leggeri valehteli Euroopan parlamentille ja peitteli sitä, että vartiosto käytti eurooppalaisten veronmaksajien rahoja Kreikan laittomien toimien tukemiseen.

Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin entinen johtaja Fabrice Leggeri. Leggeri erosi tehtävästään huhtikuun lopussa.

Kreikka on toistuvasti ja vuosien ajan toteuttanut niin sanottuja pushback-operaatioita, eli työntänyt kumiveneillä saapuvia siirtolaisia takaisin merelle, jotta nämä eivät pääsisi rantautumaan Kreikkaan.

Joissakin tapauksissa vene on jo päässyt rantaan, mutta rannikkovartiosto on hinannut sen takaisin merelle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi heinäkuun 7. päivänä Kreikalle tuomion ihmisoikeus­rikkomuksista pushback-operaatiossa. Vuonna 2014 Kreikka veti siirtolaisia kuljettaneen veneen rajussa meren­käynnissä takaisin Turkkiin. Vene kaatui operaation aikana, ja 11 matkustajaa kuoli. Osa kuolleista oli lapsia.

Frontex on todistanut Kreikan pushback-operaatioita, mutta ei ole puuttunut niihin, raportti kertoo.

Esimerkiksi elokuussa vuonna 2020 Kreikan rannikkovartiosto veti perässään kumivenettä, jossa oli kyydissä 30 siirtolaista. Rannikkovartioston olisi pitänyt saatella vene turvallisesti satamaan, jossa siirtolaisilla olisi ollut oikeus ilmoittautua turvapaikan­hakijoiksi.

Sen sijaan rannikkovartiosto veti veneen Egeanmeren yli takaisin Turkkiin.

Frontexin viranomaiset seurasivat tapahtumia Egeanmerellä ja ilmoittivat niistä Frontexin päämajaan Puolaan. Frontexin tiedossa oli myös, että Kreikan rannikkovartiosto on toiminut vastaavalla tavalla aiemminkin.

Frontexin viranomaiset eivät silti puuttuneet tapaukseen.

Olafin tutkijoiden mukaan Frontexin johto esti tapauksen kunnollisen tutkinnan ja veti pois valvonta­lentokoneensa alueelta, jotta viranomaiset eivät todistaisi enempää ihmisoikeus­rikkomuksia.

Raportin mukaan Leggeri pimitti olennaisia videoita ja dokumentteja Frontexin omalta sisäiseltä perusoikeus­valvojalta, Inmaculada Arnáezilta. Arnáezin tehtävänä oli valvoa Frontexin toimintaa ihmisoikeus­näkökulmasta.

Inmaculada Arnáez

Leggeri yritti päästä eroon Arnáezista muun muassa laittamalla tämän työpaikan avoimeen hakuun, kun Arnáez oli sairauslomalla vuonna 2019.

Euroopan komissio sai vihiä Leggerin toimista ja piti niitä laittomina. Komissio määräsi Leggeriä peruuttamaan työnhaun.

Samana vuonna parlamentti oli antanut luvan 40 ihmisoikeus­tarkkailijan palkkaamiseksi, joiden piti tulla Arnáezin alaisiksi valvomaan Euroopan ulkorajoja. Vielä viime vuoden alussa Leggeri ei ollut onnistunut palkkaamaan tarkkailijoita.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson syytti tuolloin Leggeriä parlamentin johtamisesta harhaan ja haluttomuudesta toimia määräysten mukaan.

Uusi raportti tukee kaikkia aiemmin paljastuneita seikkoja Frontexin toiminnasta, mutta paljastaa myös Leggerin ja tämän alaisten viestinvaihdon kautta motiiveja toimille, Der Spiegel kirjoittaa.

”Viestejä lukiessa ei voi päätyä muuhun lopputulokseen kuin siihen, että vuosien ajan EU sieti oikeistopopulistien suuntaan nojaavaa miestä rajavartiostonsa johdossa”, Der Spiegel kirjoittaa.

Der Spiegelin mukaan vuonna 2015 Frontexin johtoon astunut Leggeri ”radikalisoitui” vuosien aikana. Lehti nojaa tulkintansa Leggerin entisten työtovereiden kertomuksiin.

Haastateltavien mukaan Leggeri sivuutti toistuvasti huolet ihmisoikeuksien toteutumisesta Euroopan ulkorajoilla.

Erityisesti Leggerin sisäpiiri suhtautui vihamielisesti perusoikeusvalvoja Arnáeziin.

Arnáezia verrattiin sisäpiirin viesteissä muun muassa diktaattori Pol Potiin, ja viesteissä väitettiin perusoikeus­valvojan terrorisoivan vartiostoa punaisten khmerien tyyliin. Eräässä tapaamisessa eräs Frontexin työntekijä varoitti muita, että perusoikeuksia valvovat työntekijät ”eivät ole aitoja Frontex-kollegoja”.

Frontexin väliaikainen johtaja Aija Kalnaja toivoo, että Leggeri ja tämän teot voitaisiin jättää taakse mahdollisimman pian, Der Spiegel kertoo.

Samaan aikaan tulee jatkuvalla syötöllä ilmi uusia todisteita siitä, että Kreikan rannikko­vartiosto jatkaa siirtolaisten käännyttämistä Egeanmerellä.

Aija Kalnaja

Kalnaja ei Der Spiegelin mukaan ole lukenut Olafin raporttia, vaikka se paljastaa myös asioita vartiostosta, jotka eivät liity edellisen johtajan toimiin. Olafin raportin mukaan kreikkalaiset rannikkovartijat ovat muun muassa painostaneet Frontexin työntekijöitä olemaan raportoimatta väärinkäytöksistä.

Lisäksi Frontexilla on ratkaistavanaan muitakin huolia kuin Leggerin perintö. Frontexin työntekijät ovat esimerkiksi raportoineet puutteellisista työoloista rajoilla.

Der Spiegelin mukaan Olafin raportti herättää kysymyksiä myös EU:n Kreikalle antamasta rahoituksesta. Joka vuosi komissio siirtää Kreikalle miljoonia euroja siirtolaistilanteen hoitamiseksi. Siirtolaisten hylkääminen avomerelle ei ole tarkoituksen­mukaista käyttöä rahoille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat