Opposition kansanedustajat vaativat hallitusta toimimaan sairaaloiden ruuhkissa: ”Ei siitä voi pestä käsiään”

Terveydenhuollon sijaispula on kesän aikana aiheuttanut vaikeita ruuhkia esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Kokoomuksen kansanedustajalla Mia Laiho (kok) ja perussuomalaisten kansanedustajalla Kaisa Juusolla (ps) on molemmilla tausta terveydenhuollossa.

2.8. 15:15

Oppositiokansanedustajat vaativat hallitusta puuttumaan hoitajapulaan, joka on kesän aikana aiheuttanut vaikeita ruuhkia esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus).

Päivystysten työntekijät ovat kertoneet HS:lle, että potilasturvallisuus vaarantuu toistuvasti. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi kuitenkin HS:lle maanantaina, ettei hänellä ole ”ministerinä tarjota käytännössä minkäänlaista auttavaa kättä” asiassa.

Lue lisää: Ministeri Lindén on huolissaan päivystysten ruuhkista, mutta ei tarjoa ratkaisuja: ”Ei minulla ole tarjota minkäänlaista auttavaa kättä”

Hallituksen täytyy arvioida yhdessä alueiden kanssa, miten asiaa voitaisiin auttaa, sanoo kansanedustaja Mia Laiho (kok). Hän on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja siviiliammatiltaan erikoislääkäri.

”Potilasturvallisuus, sehän kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle ja vastuuministerille. Ei siitä voi pestä käsiään”, sanoo Laiho.

”Lainsäädännölliset toimet eivät tietenkään ole mitään nopeita ratkaisuja, mutta kyllä ne antavat suuntaa ja toivoa.

Laihon mielestä hallitus ei ole toistaiseksi esittänyt juuri mitään ratkaisuja hoitajapulaan. Hänen mielestään asiaa selvittävän työryhmänkin anti on jäänyt vähäiseksi.

”Vaalit on tulossa ensi keväänä. Nyt varmaan hallitus menee vain täysillä vaaleja kohti ja kaikki ongelmat kulminoituvat vaalien jälkeiseen aikaan ja tilanne pahenee entisestään”, Laiho sanoo.

Laihon mielestä hallituksen pitäisi nyt harkita esimerkiksi ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen jarruttamista. Hänen mukaansa hoitajien lisääntymisen sijaan asiakaspaikat ovat vähentyneet.

”Yhä huonokuntoisempia vanhuksia on kotona, ja kun tilanteet kotona pahenevat, tullaan päivystyksiin”, Laiho sanoo.

”Laki on kääntynyt itseään vastaan.”

Ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus on nousemassa ensi huhtikuussa hallituksen tavoitteeseen, 0,7 työntekijään asiakasta kohti. Laihon mielestä uudistuksen siirtymäajan pidentämistä tulisi harkita.

Lue lisää: Hallituksen vaalilupaus vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta ei ole toteutumassa kuin paperilla – ”Tänä kesänä on varmasti vaikein tilanne, mitä historiassa on ollut”

Muista ratkaisuista Laiho nostaa esiin rahoituksen lisäämisen kunnille ja hyvinvointialueille niin, että ne voivat hyödyntää myös palveluseteleitä ja yksityistä terveydenhuoltoa. Hän myös lisäisi Uudellamaalla koulutuspaikkoja esimerkiksi sairaanhoitajien ja pelastajien kouluttamiseksi.

”Kyllä meillä henkilöstöäkin on, hoitajia ja lääkäreitä, kun hyödynnetään koko sote-sektori, joka meillä on käytössä.”

Asiaa kommentoi kokoomuksen kansanedustajista myös ainakin Sari Sarkomaa viestipalvelu Twitterissä.

Hallitus on ollut ”hirveän hidas”, sanoo myös kansanedustaja Kaisa Juuso (ps). Hän on siviiliammatiltaan sairaanhoitaja.

Juuson mielestä terveydenhuollon työntekijöiden rokotusvelvoitetta koronavirusta vastaan ei olisi pitänyt enää jatkaa. Hänen mielestään tämä on osin sairaaloiden ruuhkien takana.

”Tässä nyt korjataan sitä satoa”, hän sanoo.

Rokotusvelvoite tuli voimaan helmikuun alussa. Tiedossa ei ole, kuinka moni terveydenhuollon ammattilainen lopulta jätti koronarokotukset ottamatta.

Juuso vaatii hallitusta myös puuttumaan hoitajien palkkaneuvotteluihin. Hänen mielestään hallituksen pitäisi luvata kunnille ja hyvinvointialueille lisää rahaa hoitajien palkkoja varten.

Hoitajaliitot Super ja Tehy ovat vaatineet viisivuotista palkkaohjelmaa, joka takaisi joka vuosi 3,6 prosentin ylimääräiset korotukset normaalien sopimuskorotusten päälle.

”Minusta se vaatimus on ihan kohtuullinen ja minusta työmarkkinaosapuolten pitäisi siihen suostua ja valtion se rahoittaa.”

Ministeri Lindénin maanantaisia kommentteja Juuso pitää ymmärrettävinä.

”Tähän akuuttiin tilanteeseen ei hän pysty lonkalta vetämään ratkaisua. Ratkaisut olisi pitänyt tehdä aikaisemmin”, hän sanoo.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo tiedotteessa, että päivystyksen ja koko sairaalatoiminnan ongelmiin on puututtava heti. Hänen mielestään yksi syistä ongelmiin on Hus-alueella tietojärjestelmä Apotti.

”Työ pitää järjestää sellaiseksi, että se sujuu”, Juvonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat