Ison ammattiliiton puheenjohtajalle rikossyyte pitkässä kiistassa ”työehto­shoppailusta”

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo, että ei ole saanut syytettä työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomisesta. Asianomistajana rikosoikeudenkäynnissä on Kaupan liitto.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

3.8. 16:43

Noin 120 000 toimihenkilön ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen joutuu oikeuteen vastaamaan syytteeseen, joka koskee työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomista. Syyttäjän nostama syyte on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen heinäkuun alussa.

”Tämä on minulle uutinen. Käsitykseni mukaan olen saanut asiassa syyttämättä jättämispäätöksen”, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi tiistaina.

Helsingin Sanomat varmisti syyttäjänvirastosta keskiviikkona, että syyte todellakin on nostettu. Malinen sanoi tämän jälkeen, ettei hän halua kommentoida asiaa ennen ensi viikkoa, koska hän on lomalla.

On mahdollista, että syyttäjä on nostanut syytteen osasta rikostutkinnan kohteista ja tehnyt päätöksen jättää syyttämättä osasta tapahtumia.

Työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomisesta voi saada sakkorangaistuksen. Tuomio tulee, jos rikkoo jompaakumpaa kahdesta lain pykälästä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan kyse on pykälästä, jossa työnseisauksesta tai sen laajentamisesta on toimitettava tieto valtakunnansovittelijan toimistoon ja vastapuolelle kirjallisesti viimeistään kahta viikkoa ennakkoon.

Asianomistajana rikosasiassa on Kaupan liitto, joka edustaa noin 1 900 kaupan alan yritystä. Kaupan liitto on ollut asiassa aktiivinen, sillä syyttäjä ei saa nostaa syytettä asiassa, ellei asianomistaja ilmoita epäiltyä rikosta syytteeseen pantavaksi.

Syytteen mukaan Jorma Malinen on rikkonut työriitojen sovittelusta annettua lakia elo- ja syyskuussa 2020 yhteensä kolme kertaa.

Ajankohta sopii tietotekniikan yhtiön Suomen Kotidatan henkilöstön työnseisauksiin. Riidan keskiössä oli vääntö siitä, mitä työehtosopimusta pienessä jyväskyläläisessä Kotidatassa käytetään.

Kotidatan mukaan heidän työntekijänsä myyvät ict-alan palveluita teleoperaattoreille, minkä vuoksi Kotidatan sopimus on Kaupan liiton ja palvelualojen ammattiliiton Pamin välinen. Ammattiliitto Pron mukaan kyse on tieto- ja viestintätekniikan – ict-alan – työstä, joten työntekijöiden pitäisi olla Pron neuvottelemassa työehtosopimuksessa.

Isossa kuvassa kyse on työehtosopimuksen soveltamisesta käytävästä rajariidasta. Pron näkökulmasta kyse on ”työehtoshoppailusta”, työnantajien järjestöt pitävät Pron työtaistelua ”työmarkkinahäiriköintinä”.

Tietotekniikan myynti- ja palveluyritys Kotidatan ja Ammattiliitto Pron välinen sitkeä selkkaus kesti vuoden 2020–2021.

Lue lisää: Ammattiliitto Pro aloitti uuden lakon ja aikoo riitauttaa Kotidatan yt-neuvottelut

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala vahvistaa, että hänen työnantajansa on asianomistajana rikosasiassa.

”Näkemyksemme on, että ammattiliitto Pro on rikkonut työriitalakia. Kahden viikon lakkoilmoitusaikaa ei ole noudatettu”, Lavikkala sanoo.

Hänen mukaansa ”peräkanaa tulleet yllätyslakot” aiheuttivat heidän jäsenyritykselleen ”erittäin pahaa haittaa ja vahinkoa”.

”Kyse on Pron järjestämästä lakkosumasta pk-yritystä kohtaan”, Lavikkala kuvailee.

Ammattiliitto Pro on ollut aiemminkin mukana samaa pykälää koskevissa rikosoikeudenkäynneissä. Helsingin hovioikeus piti voimassa vuonna 2016 silloisen Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen sakkotuomion.

Tuomio koski Rinteen toimintaa Ammattiliitto Pron puheenjohtajana huhti–toukokuussa 2011. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Rinteen vuonna 2016 työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomisesta 20 päiväsakkoon.

Rinne oli määrännyt työnseisauksia metsäteollisuusyritysten tehtailla ja toimipaikalla noudattamatta laissa määrättyä kahden viikon ennakkoilmoitusaikaa.

Työriitojen sovittelusta annetun lain rikkominen on harvinainen syytenimike. Kuluneen vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana sen perusteella on nostettu syyte seitsemän työriidan yhteydessä.

Oikaisu 4.8.2022 kello 14.05: Korjattu virheellinen tieto, että syytteen olisi nostanut kihlakunnansyyttäjä. Kihlakunnansyyttäjän virkanimike on poistunut käytöstä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat