Presidentti Niinistö kommentoi venäläisten matkailua Suomeen, aikoo ottaa aiheen puheeksi hallituksen kanssa

Presidentti Sauli Niinistö aikoo ottaa hallituksen kanssa puheeksi venäläisten viisumit. Niinistö ja hallitus tapaavat torstaina Kultarannassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa viisumikysymyksen esille hallituksen kanssa ensi torstaina Kultarannassa.

2.8. 18:37

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Suomen hallitus tapaavat torstaina Kulta­rannassa. Niinistö aikoo ottaa tuolloin puheeksi Suomen venäläisille myöntämät viisumit ja venäläisten matkailijoiden pääsyn Suomen kautta Schengen-alueelle ja muualle Eurooppaan.

Venäläisten tulo Suomeen ja kulku Suomen kautta muihin maihin ovat herättäneet runsaasti paheksuntaa. Monien mielestä venäläiset voivat näin kiertää Venäjälle Ukrainaan hyökkäämisen takia asetettuja pakotteita.

Tasavallan presidentti kertoi tiistaina HS:lle, että hän on keskustellut asian tiimoilta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa. Niinistön mukaan hän on myös pyytänyt ja saanut aihetta koskevia selvityksiä.

”Olen ollut ministeri Haaviston kanssa tiiviissäkin yhteydessä. Lähinnä ulkoministeriö tekee tässä nyt selvityksiä”, Niinistö kertoo.

”Mielelläni ilmaisen mielipiteeni hallitukselle kun sellainen tilaisuus tarjoutuu – ja torstaina tarjoutuu, kun hallitus tulee Kultarantaan.”

Minkälainen kanta teillä on asiaan?

”Ilmaisen kantani hallitukselle, koska tämä on kuitenkin hallituksen päätettävä kanta, mutta niitä tekijöitä, joita siihen liittyy, niitä on julkisuudessakin käsitelty.”

Niinistön mukaan viisumiongelma jakautuu kahteen osaan. Toisen osan muodostavat Schengen-alueeseen liittyvät asiat ja toisen Suomen ratkaisuvaltaan liittyvät asiat.

Niinistö huomauttaa, että Suomi ja useat muut Schengen-maat myöntävät viisumeja Venäjällä venäläisille. Viisumin saaneita kulkee sitten Suomen kautta, koska kulku­yhteydet Venäjältä muualle läntiseen Eurooppaan ovat muualla rajalliset.

”Siinä mielessä tämä on yhteinen Schengen-kysymys, että niin kauan kuin Schengen-maat myöntävät viisumeja, niin viisumin saaja on oikeutettu tulemaan Schengen-alueelle eli siis muuallekin kuin viisumin myöntävään maahan”, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä olisi outo ja ristiriitainen tilanne, jos joku Schengen-maista olisi myöntänyt venäläiselle viisumin mutta Suomi ilmoittaisi rajalla, ettei viisumia kunnioiteta.

”Tarkoitan, että kumppanit käyttäytyisivät eri tavalla: toinen myöntää ja toinen epää myönnetyn. Se ei ole ollenkaan toivottava tilanne.”

Niinistön mukaan Suomen tilanteeseen vaikuttavat myös ”aika mittavat” perheyhteydet rajan yli.

”Jättäisin enemmän kannan kertomisen siihen keskusteluun, jonka käyn hallituksen kanssa ja ehkä tp-utvassakin [tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta].”

Venäläisten matkailijoiden liikkuminen Suomessa on herättänyt ärtymystä ja suoranaista vihaakin joissakin suomalaisissa. Minkälaisia ajatuksia tämä on teissä herättänyt?

”Minusta se on selvää, ettei Venäjän toimia hyväksytä. Eikä myöskään hyväksytä niiden venäläisten ajattelua, jotka omalta kohdaltaan hyväksyvät Venäjän toimet”, Niinistö sanoo.

”Mutta kielteisessä suhtautumisessa ja vihanpidossa on minusta tietty ero. Voidaan olla jyrkästi eri mieltä – jyrkästi kielteisiä – mutta viha ei ole tuottanut mitään hyvää maailmassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat