Orpo Ylelle: Suomella on nyt käytännössä Yhdysvaltojen turvatakuut

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ei usko, että Yhdysvaltojen päätös vauhdittaisi ratifiointiprosessia poikkiteloin asettuneessa Turkissa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok).

4.8. 10:57

YhdysvaltOJEN ratifioitua Suomen Nato-jäsenyyden Suomella on nyt käytännössä Yhdysvaltain turvatakuut, uskoo eduskunnan puolustus­valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

”Sillä on suuri merkitys meidän turvallisuutemme kannalta. Käytännössä meillä on nyt Yhdysvaltojen turvatakuut”, Orpo sanoi Ylelle.

Yhdysvallat ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden torstain vastaisena yönä Suomen aikaa. Asiaa käsiteltiin Yhdysvaltain senaatissa.

Satapaikkaisesta senaatista 95 jäsentä puolsi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja vain yksi edustaja äänesti vastaan.

Lue lisää: Yhdysvallat on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, vain yksi senaattori äänesti vastaan

Orpo sanoi Ylelle, että Yhdysvaltojen nopea ratifiointi antaa vauhtia myös niille seitsemälle Nato-maalle, jotka eivät vielä ole vahvistaneet Suomen jäsenyyttä.

Suurimpana kantona kaskessa on Turkki, joka on vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä terrorismi­huoliinsa vedoten.

Eduskunnan ulkoasiain­valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) arvioi Ylelle, että Turkkiin Yhdysvaltojen ratifioinnilla ei ole vaikutusta.

”Turkki on osoittanut olevansa hyvin itsenäinen toimija. Monet ajattelevat, että kun Yhdysvallat on Naton suurin ja tietyssä mielessä keskeisin jäsenmaa, niin Yhdysvaltain tekemä päätös voisi vauhdittaa ratifiointi­prosesseja muissakin maissa. Itse en pidä tätä ainakaan kovin oleellisena näkökohtana”, Halla-aho sanoi.

Lue lisää: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden tiellä on enää Erdoğan, jonka poliittinen tulevaisuus ei näytä järin ruusuiselta

Turkki vastusti Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessin etenemistä aina kesäkuun loppuun asti, jolloin maat allekirjoittivat ”yhteisymmärrys­pöytäkirjan” terrorismin vastaisen työn tehostamisesta. Suomen ja Ruotsin käsitys sen merkityksestä on kuitenkin hyvin erilainen kuin Turkin.

Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeenkin Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan on edelleen uhannut jäädyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, jos maat eivät pidä antamiaan ”lupauksia”.

Ratifiointi vaaditaan kaikilta Naton jäsenmailta, myös Turkilta.

Suomen jäsenyys on ratifioimatta Turkin lisäksi enää Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa, Slovakiassa, Tšekissä ja Unkarissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat