STM:n huippuvirka ei herättänyt kiinnostusta – nyt valittu kanslia­päällikkö ainoa pätevä hakija

Ministeriön johtoon haki määräajassa vain kuusi hakijaa, joista yksi veti hakemuksensa pois.

Sosiaali- ja terveysministeriön nimitysmuistiosta selviää, että kansliapäällikön virkaa haki määräajassa vain kuusi henkilöä, joista yksi veti hakemuksensa pois jälkikäteen.

4.8. 11:50

Valtioneuvosto on nimittänyt sosiaali- ja terveysministeriön uudeksi kansliapäälliköksi Veli-Mikko Niemen. Hän siirtyy uuteen tehtäväänsä STM:n yhteisöt ja toimintakyky -osaston osastopäällikön paikalta. Koulutukseltaan Niemi on eläinlääketieteen lisensiaatti.

Niemi on työskennellyt STM:ssä vuodesta 2014. Tätä ennen hän on toiminut valtioneuvoston tiedotteen mukaan muun muassa maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtajana sekä asiantuntijatehtävissä ministeriöissä ja Euroopan komissiossa.

Kansliapäällikkö on STM:n ylin virkamies, jonka tehtävänä on johtaa, kehittää ja valvoa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Huippuvirka ei kuitenkaan houkuttanut alan ammattilaisia. Nimitysmuistiosta selviää, että virkaa haki määräajassa vain kuusi henkilöä, joista yksi veti hakemuksensa pois jälkikäteen.

Yhtenä pätevyysvaatimuksena kansliapäälliköltä edellytettiin monipuolista kokemusta, jonka katsottiin tarkoittavan työkokemusta erilaisissa tehtävissä ja eri organisaatioissa. Nimitysmuistion mukaan kokemuksen tulee olla sellaista, että siitä voidaan arvioida olevan etua viran menestykselliselle hoitamiselle.

Viidestä hakijasta vain Niemi täytti pätevyysvaatimuksen monipuolisen työkokemuksen osalta. Erään hakijan todettiin toimineen vain harjoittelijan tehtävissä.

Samoin kävi johtamiskokemuksen osalta. Kolmelta hakijalta kokemus johtamis- ja esimiestehtävistä puuttui täysin, erään hakijan kohdalta kokemuksen osastonhoitajan ja palveluvastaavan tehtävistä ei katsottu vastaavan kansliapäälliköltä edellytettävää johtamiskokemusta.

Tuore kansliapäällikkö aloittaa viisivuotisen virkakautensa 15. elokuuta. Niemen edeltäjä Kirsi Varhila aloitti työnsä Satakunnan hyvinvointialuejohtajana kesäkuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat