Presidentti Niinistö Yhdysvaltain Nato-ratifioinnista Ylelle: ”Tämä meni hämmentävän nopeasti”

Ulkoministeri Haavisto: ”Kyllä minä mielessäni samppanjapullon poksautin.”

Presidentti Sauli Niinistö vastaanotti hallituksen Kultarannassa, jossa järjestettiin presidentin esittely torstaina. Pääministeri Sanna Marin siirtyi presidentin tervehdyksen jälkeen Kultarannan virka-asuntoon, jossa on määrä keskustella muun muassa venäläisten viisumeista.

4.8. 13:47 | Päivitetty 4.8. 18:48

Presidentti Sauli Niinistö arvioi Ylelle, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi Yhdysvalloissa on edennyt nopeammin kuin Suomessa on osattu odottaa.

”Tämä meni Yhdysvaltain osalta hämmentävän nopeasti”, hän sanoi. Niinistö kommentoi Yhdysvaltain päätöstä kesäasunnollaan Naantalissa, jossa järjestettiin torstaina presidentin esittely.

Presidentin mukaan Yhdysvaltain ratifiointi ei tarkoita, että Suomi olisi nyt Naton turvatakuiden eli artikla viiden piirissä, mutta sillä on silti merkitystä.

Hänen mukaansa nopea ratifiointi kertoo siitä, että Yhdysvallat katsoo Suomen ja Ruotsin olevan ”kovin tervetulleita suojan piiriin”.

”Kyllä sillä merkitystä on”, hän arvioi.

Yhdysvallat ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden torstain vastaisena yönä Suomen aikaa. Asiaa käsiteltiin Yhdysvaltain senaatissa.

Satapaikkaisesta senaatista 95 jäsentä puolsi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja vain yksi edustaja äänesti vastaan.

Ratifiointi vaaditaan kaikilta Naton jäsenmailta. Suurimpana kantona kaskessa on Turkki, joka on vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä terrorismi­huoliinsa vedoten.

Niinistö arvioi, että ”keskustelu Turkin kanssa jatkuu”.

”Kuinka pitkään, sitä en lähde ennakoimaan.”

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi Yhdysvaltain nopean päätöksen olleen helpotus.

”Kyllä minä mielessäni samppanjapullon poksautin, kun päätös tuli”, Haavisto sanoi HS:n haastattelussa.

Haavisto kertoo jännittäneensä, tuleeko päätös ennen yhdysvaltalaisten istuntotaukoa. Syksyllä Yhdysvalloissa on myös välivaalit, jotka olisivat voineet sekoittaa aikataulua.

Haavisto arvioi, että Yhdysvaltojen ratkaisu lisää muiden Nato-maiden painetta ratifioida Suomen ja Ruotsin hakemukset.

”Tietysti, jos tulee tilanne, että 29 maata on ratifioinut ja yksi ei ole, niin voi ajatella, että sitä painetta tulee paitsi meidän puolelta niin niiden maiden puolelta, jotka ovat ratifioineet”, Haavisto sanoi.

”Tietysti siinä voi vielä jokin aika mennä, ennen kuin Turkin ratkaisu tulee.”

Eduskunnan puolustus­valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi Ylelle Yhdysvaltain ratifiointipäätöksen tarkoittavan käytännössä sitä, että Suomella on nyt käytännössä Yhdysvaltain turvatakuut.

”Sillä on suuri merkitys meidän turvallisuutemme kannalta. Käytännössä meillä on nyt Yhdysvaltojen turvatakuut”, Orpo sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat