Saarikko täsmensi ehdotustaan: Yli­määräinen lapsi­lisä maksettaisiin ennen joulua, ei vaikuttaisi toimeen­tulo­tukeen

Saarikko kertoo tehneensä arvovalinnan ehdottaessaan kaikkien lapsiperheiden tukemista, eikä vain pienituloisimpien.

Saarikko arvioi, että koronavuosien jälkeen satsaus lapsiin ja nuoriin on paikallaan.

4.8. 17:22

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi torstaina budjettiesityksensä julkistamistilaisuudessa, että hänen keskiviikkona ehdottamansa ylimääräinen lapsilisä poikkeaisi tavallisesta lapsilisästä niin, että se ei poistaisi toimeentulotuen edellytyksiä.

”Katson oikeudenmukaiseksi, että lapsilisän ylimääräinen korotus olisi kaikille lapsiperheille yhtä suuri, myös niille, joiden perheessä turvaudutaan toimeentulotukeen”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ylimääräisen lapsilisän on Saarikon mukaan tarkoitus ilmestyä kaikkien lapsilisää saavien perheiden tileille joulukuussa. Se maksettaisiin jokaisesta lapsesta.

Hallituskumppani vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo arvosteli aiemmin ehdotusta siitä, ettei se kohdistu riittävästi pienituloisimmille perheille.

Lue lisää: Hallituskumppanit löytävät ongelmia Saarikon lapsilisä­ehdotuksesta: ”Ei mene lainkaan pieni­tuloisimmille”, sanoo vasemmistoliiton Saramo

Saarikolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, miksi hän ei etsinyt inflaatiosta kärsivien lapsiperheiden tukemiseksi keinoja, jotka kohdistuisivat tarkemmin pienituloisiin.

Saarikon mukaan täydellisiä ratkaisuja ei ole. Hän huomautti, että hallituskauden aikana on jo tehty lapsilisän korotukset yksinhuoltajaperheisiin ja monilapsisille perheille.

”Siksi katsoin arvovalintana, että tämä esitys koskettaisi nyt kaikkia suomalaisia lapsiperheitä”, Saarikko sanoi.

”Se on varmastikin jostain muusta pois, mutta arvioin, että näiden koronavuosien jälkeen satsaus lapsiin ja nuoriin olisi tältä maalta paikallaan.”

Valtiovarainministeriöstä arvioitiin STT:lle, että ylimääräisen lapsilisän myöntäminen kaikille perheille maksaisi valtiolle noin 112 miljoonaa euroa.

Saarikon mukaan ylimääräinen lapsilisä vastaisi vuositasolla lapsilisän 8 prosentin korotusta.

”Se vastaa samaa lukua, jonka verran inflaatio maassamme juuri nyt on.”

Lue lisää: Annika Saarikon esitys tekee monista lapsista entistä varakkaampia

Lue lisää: Ministeri Saarikko ehdottaa ylimääräistä lapsilisää kaikille perheille

Lue lisää: Ylimääräinen lapsilisä kaikille perheille maksaisi valtiolle arvion mukaan noin 112 miljoonaa euroa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat