Saarikko hämmästeli STM:n viivyttelyä ja vaati nopeita ratkaisuesityksiä hoitajapulaan – Niitä ei tule, vastaa työryhmän puheenjohtaja

Ratkaisuehdotuksia pitää vielä selvityttää, ja selvitykset valmistuvat vasta tulevalla hallituskaudella, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskela.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja STM:n osastopäällikkö Satu Koskela.

5.8. 16:00

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) arvosteli torstaina sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmää, jonka tehtävänä on ollut etsiä keinoja sote-alan vaikean työvoimapulan helpottamiseksi.

”Jo lähes vuosi sitten perustettiin STM:n johtamana työryhmä, jonka tehtävänä oli laatia lyhyen ja pitkän aikavälin esityksiä. Näitä esityksiä emme ole vieläkään saaneet käyttöömme. Pidän erittäin perusteltuna, että käytännönläheiset, nopeat toimet löytyvät budjettiriiheen mennessä”, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa. Hallitus kokoontuu budjettiriiheen eli tekemään päätöksiä ensi vuoden talousarviosta elo- ja syyskuun taitteessa.

Kun HS kysyi Saarikolta, miksei esityksiä hoitajapulan helpottamiseksi ole tullut, hän ei peitellyt turhautumistaan.

”En tiedä”, valtiovarainministeri vastasi.

Varsin suurta työryhmää johtava STM:n osastopäällikkö Satu Koskela sanoo, ettei budjettiriiheen ole tulossa uusia nopeavaikutteisia ehdotuksia sote-alan työvoimapulan ratkaisemiseksi. Koskelan mukaan ratkaisuvaihtoehdot monimutkaiseen ongelmaan vaativat vielä tarkempaa selvittämistä, ja rahoitusta vaativat laajat selvitystyöt valmistunevat vasta tulevalla hallituskaudella.

Työhön on osastopäällikön mukaan lähdetty siinä mielessä lähes nollasta, että työvoimapulan laajuudesta ja syistä ei ole käytettävissä laadukasta tietoa. Sen kerryttämistä työryhmä on edistänyt, Koskela sanoo.

”Varmaan olisi toivottu, että tämä hallitus olisi voinut muutakin tehdä kuin rahoittaa pohjatyötä, mutta yksimielisiä esityksiä nopeavaikutteisista toimista on todella vaikea löytää. Kyseessä on pitkäjänteinen työ. Enkä minä ole kuullut, että kenelläkään mitään viisasten kiveä edes olisi tarjota.”

Koskela sanoo kuitenkin työryhmän antaneen jo esityksiä hoitajapulan helpottamiseen. Työryhmä on esittänyt muassa ohjelmaa työhyvinvointia edistävien toimien tukemiseksi ja hoiva-avustajien käytön lisäämistä erityisesti vanhustenpalveluissa. Lisäksi työryhmä on esittänyt joitain keinoja kansainvälisen rekrytoinnin vauhdittamiseksi.

”Esitysten toimeenpano vaatii rahoitusta”, Koskela sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää rahoitusta hankkeisiin, joissa arvioitaisiin muun muassa työvoimapulan syvyyttä ja syitä, ennakoitaisiin eri ammattiryhmien työvoima- ja koulutustarvetta sekä kartoitettaisiin keinoja työn vaikuttavuuden lisäämiseen muun muassa digitalisaation paremmalla edistämiseen hyödyntämisellä.

Keskusteluissa esillä olleita konkreettisia keinoja hoitajapulan helpottamiseksi ovat olleet muun työnjaon ja kelpoisuusvaatimusten muuttaminen. Tarkoituksena olisi saada lisää lähihoitajia sinne, missä nykyisin on sairaanhoitajia, ja lisää hoiva-avustajia sinne, missä nykyisin on lähihoitajia. Ammattiliitot ovat keskenään erimielisiä asiasta.

Koskelan mukaan työnjakoon ja pätevyysvaatimuksiin liittyvät keinot vaativat joka tapauksessa lisäselvityksiä.

”Ensin pitää tehdä selvitys, jossa realistiset toimintavaihtoehdot ja edelleen sääntelyvaihtoehdot sekä niiden vaikutukset täsmentyvät. Tässä tarvittaisiin kärsivällisyyttä kaikilta. Sitten kun päästään vaiheeseen, jossa selvitystyöt on tehty, meillä varmasti on lukuisia erilaisia toimenpiteitä, joilla henkilöstöpulaa voidaan helpottaa.”

KoskelaN mielestä STM:n työryhmälle on asetettu kenties ylimitoitettuja odotuksia.

”On voinut syntyä sellainen tulkinta, että STM tämän jotenkin yksin pystyisi ratkaisemaan. Työtä tehdään kuitenkin ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen muiden toimijoiden laajana yhteistyönä. Työvoimapula ei myöskään koske vain sote-alaa, joten muissakin ministeriöissä on keinoja yhä mietittävä”, Koskela sanoo.

Hoitajaliittojen eli Tehyn ja Superin mielestä hoitajapulaa pitäisi ratkoa ennen kaikkea lisäämällä alan vetovoimaa tuntuvilla palkankorotuksilla. Liitot ovat vaatineet hallitusta neuvottelupöytään lupaamaan rahoitusta palkkoihin, mutta hallitus on suhtautunut niiden vaatimuksiin kielteisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat