Vihreiden Ohisalo ja kokoomuksen Valtonen vaativat yhdessä sosiaali­turvan uudistamista ilman, että lukkiudutaan syy­perusteisuuteen

Sosiaaliturvan uudistamista suunnitteleva komitea ajautui keväällä kiistaan siitä, voiko Suomen sosiaaliturvaa viedä tulevaisuudessa perustulon suuntaan.

Maria Ohisalo (vihr) ja Elina Valtonen (kok) esittelivät ajatuksensa sosiaaliturvan uudistamisesta, joita yhdistää ajatus ”perusturvasta”.

5.8. 11:04

Suomen sosiaaliturva tulee uudistaa niin, että työn vastaanottaminen on nykyistä kannattavampaa, kirjoittavat vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen HS:n Vieraskynä-palstalla.

Ohisalo ja Valtonen vetoavat sosiaaliturvan uudistamista pohtivaan parlamentaariseen komiteaan ja sanovat, että sen ”kyky tehdä perusteellinen remontti herättää kuitenkin huolta”.

”Kannustamme sosiaaliturvakomiteaa pitämään tässä vaiheessa työtä kaikki vaihtoehdot avoinna”, Ohisalo ja Valtonen kirjoittavat.

”Pidämme tärkeänä, että komitea ei vain selvitä perustuloa, negatiivista tuloveroa ja perustiliä vaan aidosti tarkastelee näitä vaihtoehtoja rinnakkaisina nykyiselle syyperusteisuutta painottavalle – ja monelta osin toimimattomalle – sosiaaliturvalle.”

Lue lisää: Sosiaaliturva pitää uudistaa perusteellisesti

HS kertoi kesäkuun alussa, että sosiaaliturvakomitea on ajautunut kiistaan siitä, voiko Suomen sosiaaliturvaa viedä tulevaisuudessa perustulon suuntaan.

Puheenjohtajisto esitti komitean linjaukseksi, että työttömyysturva säilyy vastaisuudessakin vastikkeellisena ja niin sanotusti syyperusteisena. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysturvan saamisen syynä on nykyiseen tapaan työttömyys ja edellytyksenä kokoaikatöiden hakeminen. Vihreät ja vasemmistoliitto vastustivat tätä.

Lue lisää: Sosiaali­turvaa uudistavassa komiteassa syttyi kiista siitä, voiko Suomeen tulla vastikkeetonta perustuloa

Sosiaaliturvassa yksi keskeinen arvovalinta on, onko se syyperusteinen vai universaali. Universaali tarkoittaa sitä, että tietty tuki kuuluu kaikille ilman erityistä syytä tai tulotasoa. Vihreiden ja Valtosen mallit kallistuvat universaalin suuntaan.

Ohisalo ja Valtonen esittelevät kirjoituksessa omat ajatuksensa sosiaaliturvan uudistamisesta, joita yhdistää ajatus ”perusturvasta”.

”Mallit vähentäisivät viivettä tuen saamisessa eivätkä rankaisisi työnteosta. Perusturvamallit auttaisivat ihmisiä suunnittelemaan talouttaan eri elämäntilanteissa”, poliitikot kirjoittavat.

Vihreät esittää perustulomallia, jossa kaikille maksettaisiin vastikkeeton 600 euron perusosa ja sen päälle alueellisia ja syyperusteisia tukia.

Valtonen ehdottaa niin sanottua perustiliä. Hänen alun perin kehittämässään mallissa jokaisella olisi oma henkilökohtainen sosiaaliturvatili, josta voi tarvittaessa nostaa rahaa.

Sosiaaliturvan uudistamista pohtii parlamentaarinen komitea, jonka on määrä saada ensimmäinen luonnos välimietinnöstään valmiiksi lokakuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat