Perhe- ja perus­palvelu­ministeri Lindén ehdottaa, että huumeiden käyttö­huoneiden kokeilua selvitetään

Aiemmin kesällä Lindén vaikutti suhtautuvan käyttöhuoneisiin kielteisemmin, mutta ministerin mukaan kyse on ollut väärinkäsityksestä.

Aki Lindén (sd) on toiminut perhe- ja peruspalveluministerinä helmikuusta lähtien.

5.8. 11:36 | Päivitetty 5.8. 16:23

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) aikoo ehdottaa muulle hallitukselle, että valvottujen huumeiden käyttötilojen eli käyttöhuoneiden kokeilua selvitetään. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lindén aikoo nostaa asian esiin elokuun loppupuolella järjestettävässä hallituksen sote-ministerityöryhmän kokouksessa. Hänen mukaansa selvityksen voisi tehdä ”suppea työryhmä”.

”Se kartoittaisi sitä, minkälainen lainmuutos olisi tarpeen, jotta tällainen voitaisiin jossain vaiheessa toteuttaa”, Lindén kertoo HS:lle.

Lindénin mielestä käyttöhuoneita voitaisiin kokeilla esimerkiksi Helsingissä.

Käyttöhuoneessa päihteiden ongelmakäyttäjät voivat käyttää huumeita terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut käyttöhuoneiden kokeilemista huumekuolemien vähentämiseksi.

Käyttötila­kokeilua ajava kansalaisaloite sai heinäkuussa täyteen 50 000 allekirjoitusta eli se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Vielä aiemmin kesällä Lindén vaikutti suhtautuvan käyttöhuoneisiin kielteisemmin.

Hän korosti heinäkuun alussa Ylellä, että säädösvalmistelu veisi aikaa eivätkä käyttöhuoneet olisi vakavan huumeongelman ratkaisu. Esimerkiksi helsinkiläisiä kuntapoliitikkoja lausunto ei ilahduttanut.

Lindén kuitenkin sanoo kannattaneensa käyttöhuoneiden kokeilemista jo pidempään ja että aiemmin hänen lausuntonsa on käsitetty väärin.

”Terveyspoliittisista syistä, lääkäritaustalla ja ottaen huomioon meidän huumetilanteemme, tämä kokeilu olisi tarpeellinen”, hän sanoo.

Hänen mielestään käyttöhuoneiden merkitystä kuitenkin korostetaan liikaa huumeongelman ratkaisemisessa. Hän puhuisi mielellään enemmän esimerkiksi ennaltaehkäisystä.

Lindén toteaa, että koska huumeiden käyttöhuoneista ei ole linjattu hallitusohjelmassa, selvityksen käynnistämiselle täytyy saada muiden hallituspuolueiden tuki.

Kokeilun kannalla olivat heinäkuussa vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp, kun STT kysyi asiasta puolueiden eduskuntaryhmiltä. Keskustan kanta oli kielteinen.

Lindénin ilmoitus selvityksen ehdottamisesta sai osalta hallituskumppaneista kiitosta. Ajatusta kiitteli viestipalvelu Twitterissä esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas).

”Vasemmistoliitto tukee käyttöhuoneet mahdollistavan lainsäädännön luomista. Tavoitteena on huumekuolemien vähentäminen. Tuemme vahvasti vastuuministeri Lindenin aikomusta selvitystyön käynnistämiseksi. Hienoa, että asia nyt etenee!” Sarkkinen kirjoitti.

Myös vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela kehui Lindénin avausta ja vaati tiedotteessa, että käyttöhuoneita kokeillaan jo tällä hallituskaudella. Hallituskautta on jäljellä kevään 2023 eduskuntavaaleihin asti.

Lindénin mielestä tämä ei ole realistista.

”Minulle sopisi, että se kokeilu alkaisi nopeastikin, mutta kaiken saamani informaation nojalla se vaatii erillisen lainsäädännön. Sellaisen valmisteleminen ei ole mikään viikonlopun asia.”

Hänen mukaansa kokeilun mahdollistavaa lainsäädäntöä ei ehditä saada valmiiksi tällä hallituskaudella, joten asia siirtyy seuraavalle hallitukselle. Lindénin mukaan kyse on vaativasta lainsäädännöstä, jossa on paljon esimerkiksi rikoslakiin liittyviä kysymyksiä.

”Miten se käytännössä tehtäisiin? Mitkä olisivat vastuusuhteet? Jos siellä joku vaikka kuolisi huumeiden yliannostukseen, kuka vastaisi siitä? Kun se olisi ikään kuin yhteiskunnassa laillista toimintaa, kun siellä käytettäisiin suonensisäisiä huumeita”, hän sanoo.

Esimerkiksi käyttöhuoneita kannattava rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio on puolestaan arvioinut Twitterissä, että kokeilulain kirjoittaisi jopa kahdessa viikossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat