Vasemmisto­liiton kansan­edustaja Honkasalo haluaa lisä­veron ennätys­voittoja takoneille energia­yhtiöille

Honkasalon mukaan kannattaisi harkita niin sanottua windfall-veroa, joka on suunniteltu ”ylisuurien” voittojen verottamiseen.

Öljy-yhtiöiden voitot ylittivät viime vuosineljänneksellä vuoden 2008 ennätysvoitot, Veronika Honkasalo muistuttaa kirjoituksessaan.

5.8. 19:51

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo vaatii korkeampia veroja energiayhtiöille, jotka ovat Euroopan energiakriisin aikana tehneet tavallista selvästi suurempia voittoja.

”Monissa maissa on päätetty verottaa energiayhtiöiden ylisuuria voittoja ja näin tulisi toimia myös Suomessa”, Honkasalo kirjoittaa puolueen verkkosivuilla.

Energiayhtiöt ovat Euroopassa ja muualla maailmassa tehneet jättimäisiä voittoja tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Esimerkiksi öljynjalostaja Nesteen toisen neljänneksen voitto oli 750 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto nousi 7 039 miljoonaan euroon, mikä oli ylivoimaisesti sen historian suurin.

Brittiläinen öljyjätti British Petrol teki puolestaan historiansa toiseksi suurimman voitollisen tuloksen vuoden toisella neljänneksellä. Lisäksi muun muassa brittiläinen Shell ja yhdysvaltalainen Exxon Mobil tekivät ennätyskorkeita voittoja vuoden toisella neljänneksellä.

Lue lisää: Näin fossiiliset energiajätit hyötyvät Venäjän sodasta: ”Exxon tekee enemmän rahaa kuin Jumala”

Öljy-yhtiöiden jättimäisten voittojen syynä ovat öljyn korkeat maailmanmarkkinahinnat, jotka ovat kuitenkin lähteneet laskuun. Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota nosti hinnat korkeammalle kuin vuosiin. Hintojen laskuun on puolestaan vaikuttanut kysynnän vaimeneminen, jonka taustalla on huoli talouskasvun heikkenemisestä.

Norjan mallissa taloudet voivat käyttää rajatun määrän sähköä alennetulla hinnalla.

Honkasalo esittää vaihtoehdoksi niin sanottua windfall-veroa. Euroopan komission mukaan windfall-vero voidaan asettaa yhtiöille, joiden voitot kasvavat merkittävästi sellaisten olosuhteiden tai tapahtumien myötä, joihin yhtiöt itse eivät ole vaikuttaneet. Vero on ollut käytössä esimerkiksi Italiassa, Romaniassa ja Britanniassa.

Honkasalo vaatii myös energiakustannusten kanssa kamppailevien ihmisten tukemista ja energiankulutuksen vähentämistä yleisesti. Hän nostaa esille Norjan mallin, jossa kotitaloudet voivat käyttää rajatun määrän sähköä alennetulla hinnalla. Kiintiön täyttymisen jälkeen kotitalous maksaa sähköstä markkinahinnan.

”Norjan mallissa on se etu, ettei se kannusta sähkön käytön lisäämiseen ja hyödyttää joka tapauksessa vähän sähköä käyttäviä vähävaraisempia kotitalouksia”, Honkasalo kirjoittaa.

Honkasalo toivoo, että keinot otetaan esille hallituksen budjettiriihessä syksyllä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on sanonut, että sähkön hinnan alentamisesta pitäisi tehdä selvitys budjettiriiheen mennessä.

”Pidän perusteltuna, että arvioisimme esimerkiksi sähkön arvonlisäveroa, sähköyritysten tilannetta ja varmistaisimme sen, että sähköntarjoajat toimivat vastuullisesti tässä tilanteessa”, Saarikko sanoi torstaina valtiovarainministeriön budjettiesityksen julkistamistilaisuudessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat