Ennätysmäärä ihmisiä hakee nyt suojelua Suomesta

Venäjän hyökkäystä paenneet ukrainalaiset olivat viime torstaihin mennessä jättäneet yli 35 000 tilapäisen suojelun hakemusta.

Migrissä on tehty yli 33 000 päätöstä tilapäisestä suojelusta. Lähes kaikki ovat olleet myönteisiä.

8.8. 9:51 | Päivitetty 8.8. 10:21

Suomen vastaanotto­järjestelmässä on enemmän asiakkaita kuin koskaan aiemmin. Järjestelmän piirissä on yhteensä 37 000 henkilöä, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedotteessa.

Tätä ennen vastaanottojärjestelmässä on Migrin mukaan ollut eniten ihmisiä vuonna 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

Syy vastaanottojärjestelmän ruuhkaan on Ukrainan sota. Venäjän hyökkäystä paenneet ukrainalaiset olivat viime torstaihin mennessä jättäneet yhteensä 35 074 tilapäisen suojelun hakemusta.

Merkittävä osa tilapäistä suojelua hakevista ja saavista on lapsia äiteineen. Noin kolmannes Ukrainasta Suomeen tulleista on lapsia.

Tällä hetkellä Suomessa toimii 77 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä kahdeksan alaikäisyksikköä. Ennen Venäjän hyökkäystä Suomessa oli 20 vastaanottokeskusta ja seitsemän alaikäisyksikköä.

Jokainen tilapäistä suojelua hakenut tai saava on kirjoilla jossakin vastaanottokeskuksessa, vaikka he asuisivat yksityisessä tai kunnan tarjoamassa majoituksessa. Suurin osa eli noin 65 prosenttia tilapäistä suojelua hakeneista tai saavista asuu tällä hetkellä muualla kuin vastaanottokeskuksessa.

Tilapäistä suojelua Suomesta hakenut voi saada vastaanottokeskuksesta esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluja. Vastaanottokeskus myös antaa tietoa, ohjausta ja neuvontaa.

Tilapäisen suojelun päätöksiä on tehty Migrissä 33 480, tiedotteessa kerrotaan. Noin 95 prosenttia hakijoista on saanut päätöksen hakemukseensa.

Lähes kaikki tilapäisen suojelun päätökset ovat myönteisiä. Myönteisiä päätöksiä on tehty 33 231, Migri kertoo.

Myös kielteisiä päätöksiä on tehty jonkin verran, mutta kaikki kielteisen päätöksen saaneista ovat muita kuin Ukrainan kansalaisia. Myös pieni osa hakemuksista on rauennut hakijan peruutettua hakemuksensa.

”Tilapäisen suojelun hakemusmäärissä on kesällä ollut kevättä enemmän viikoittaista vaihtelua, mutta kuukausitasolla tarkasteltuna määrät ovat kuitenkin pysyneet toukokuusta lähtien suurin piirtein samankokoisina. Viikoittaiset hakemusmäärät ovat vaihdelleet alle 700:n ja 1 400 hakemuksen välillä, kuukausittain hakemuksia jätetään keskimäärin noin 4 500 kappaletta”, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat