Ministeri Lindén IS:lle: Hoitaja­mitoitusta voitaisiin ehkä tulkita joustavammin

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Joonas Könttä vaati aiemmin tiistaina, että hoitajamitoituksen kiristämistä lykättäisiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd)

9.8. 14:14 | Päivitetty 9.8. 19:51

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) arvioi Ilta-Sanomille, että hoitajamitoitusta voitaisiin ehkä tulkita joustavammin.

”Voidaanko laki pitää voimassa, mutta jossain määrin tulkinnoilla helpottaa?” Lindén sanoi tiistaina.

Nyt vanhusten tehostetussa palveluasumisessa on oltava vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Vaatimuksen on määrä kiristyä ensi huhtikuun alusta niin, että työntekijöitä on oltava 0,7 asiakasta kohti.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Joonas Könttä vaati aiemmin tiistaina, että hoitajamitoituksen kiristämistä lykättäisiin. Hän on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Lindén sanoi IS:lle, että vanhustenhuollon tilanne on sen verran vaikea, että on syytä ”katsoa kaikki aspektit, muutakin kuin lykkääminen”.

”Tällä hetkellä mitoitus on 0,6. Seuraava kysymys voi olla, että onko mahdotonta ajatella, että se olisi 0,6 vähän pidempäänkin.”

Hallitus sääti hoitajamitoitusta tiukentavan lain vanhusten hoivan parantamiseksi. Vuonna 2020 hoitajia piti olla 0,5 asiakasta kohti.

Viime aikoina hoitajamitoituksen kiristäminen on kuitenkin herättänyt arvostelua siksi, että osa alan toimijoista ja oppositiopuolue kokoomuksen poliitikoista on pitänyt sitä yhtenä syynä sairaalapäivystysten ennätyksellisiin ruuhkiin.

Hoitajapulan takia vanhusten palveluasumiseen ei ole löydetty hoitajamitoituksen vaatimaa määrää hoitajia. Kymmeniä ympärivuorokautisia hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan Helsingissä ja Espoossa.

Hoidon tarpeessa olevat kasautuvat päivystyksiin.

”Kysymys on siitä, kumpi on eettisesti oikein: hoitaa riittävällä henkilöstöllä ja laadukkaasti tietty määrä ikäihmisiä, jolloin osa jää ilman hoitoa, vai hoitaa kaikki vähän huonommin”, Lindén sanoi.

Keskustan Köntän mukaan päätös hoitajamitoituksen kiristämisen lykkäämisestä on erityisesti pääministeripuolue Sdp:n käsissä.

”Hoitajamitoituksen nosto on kaunis ajatus, mutta tosiasia on, että Suomessa on akuutti hoitajapula ja rahakaan ei auta, jos tekijöitä ei ole. Erityisesti vanhustenhoivan tilanne on katastrofaalinen. Sekä julkisilla että yksityisillä toimijoilla on hoitajapulan takia ollut täysin mahdotonta löytää tekijöitä, mikä on johtanut ainoana mahdollisuutena sulkemaan hoivapaikan osastoja, jotta lakia ei rikottaisi”, hän toteaa tiedotteessa.

Köntän mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ovat rapauttaneet 1990-luvun ja 2000-luvun rahoitusleikkaukset.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat