SAK:n Eloranta haluaa työntekijöitä suosivan ”ostovoima­sopimuksen”, mutta EK:n Häkämies ei aio edes tulla neuvottelupöytään

”EK:n vastaus on jyrkkä ei”, Häkämies kuittaa Elorannan esityksen.

Jarkko Eloranta ja Jyri Häkämies.

10.8. 17:40

Työntekijöiden suurimman kattojärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdottaa työmarkkinoille uutta ”ostovoimasopimusta”. Elorannan mielestä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen pitäisi sopia keskenään sosiaaliturvamaksujen osittaisesta siirtämisestä työntekijöiltä työnantajien maksettavaksi.

”Siirto keventäisi palkankorotustarpeita ja yhdessä palkankorotus sekä maksujen siirto kohentaisivat palkansaajien ostovoimaa, eikä valtion pussilla olisi tarve käydä. Myöskään julkista taloutta heikentäviä veronalennuksia ei tarvittaisi”, Eloranta perustelee blogikirjoituksessaan.

Alun perin ajatuksen esitti SAK:n jäsenliiton Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto Helsingin Sanomien haastattelussa keväällä. Käytännössä palkansaajapuolen ehdotuksessa siirrettäisiin kilpailukykysopimuksessa palkansaajille siirrettyjä maksuja kahden prosenttiyksikön verran takaisin työnantajille.

Elorannan mielestä nyt olisi työnantajien vuoro joustaa.

”Nyt yritysten olisi viisasta tulla palkansaajia vastaan ja ottaa isompi osa sivukuluista maksettavaksi”, Eloranta kirjoittaa.

Elorannan avaus ei keskiviikkona lähtenyt lentoon. Vastapuolen eli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, ettei EK aio edes tulla neuvottelupöytään keskustelemaan sosiaaliturvamaksujen siirrosta.

”Kiky-ratkaisu oli pysyväksi tarkoitettu kilpailukyvyn korjaus. Tässä tilanteessa päinvastaiseen suuntaan menemiseen ei ole mitään mahdollisuutta. EK:n vastaus on jyrkkä ei.”

Häkämies lisää, ettei hän ole havainnut myöskään maan hallituksen suunnalta halua lähteä muuttamaan sosiaaliturvamaksuja palkansaajapuolen toivomalla tavalla.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on sanonut hallituksen voivan päättää veronkevennyksistä, jos työmarkkinaosapuolet sopivat maltillisista palkankorotuksista.

Myöskään Saarikon ehdotus ei ole herättänyt riemunkiljahduksia. Keskiviikkona keskeisen vientialan molemmat sopijaosapuolet sanoivat, etteivät ole kiinnostuneita palkankorotuksiin sidotuista veronkevennyksistä.

Teollisuusliiton Aalto ja Teknologiateollisuuden työnantajien Jarkko Ruohoniemi sanoivat hallituksen tekevän omat veroratkaisunsa, mutta ne eivät vaikuttaisi osapuolten palkkaneuvotteluihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat